Prihaja JEFF 2013

Klub študentov občine Koper in Zavod JEFF sta za julija in avgusta pripravila 11. edicijo Festivala JEFF, ki neomajno nadaljuje tradicijo kakovostnih glasbenih večerov z bogato dodatno programsko ponudbo. Festival se bo v vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper odvijal 10., 17., in 24. julija ter 7., 14. in 21. avgusta. Vrata prizorišča bomo odpirali ob 20.30.

Festival JEFF že 11 let spremlja obalne poletne večere in je postal referenčni festival jazz, etno, funky in povezanih zvrsti na področju regije. Zasnova festivala je ostala skozi leta enaka in je edinstvena za ta kraj, saj je cikel koncertov razporejen tedensko čez dva poletna meseca (julij in avgust). Festival je bil v preteklih letih odlično obiskan, saj so ga poleg pričakovanih študentov množično obiskovali tudi predstavniki vseh ostalih generacij in družbenih profilov. Na JEFF-ovem odru so se skozi dosedanje edicije zvrstila zveneča imena kvalitetne glasbe, kot tudi novosti na glasbenem obzorju širše regije. Lanska jubilejna edicija je postregla z nepozabno premierno koncertno izvedbo zadnjega albuma dua Silence. Imeli smo možnost spoznati tudi talentirani mladi AlfaOmega Jazz duo iz sosednje Italije, o katerih bomo najverjetneje še veliko slišali.

Zanimanje ožje in širše lokalne skupnosti se za Festival JEFF iz leta v leto povečuje, lansko leto smo vstopnice za dva večera razprodali in nekaj obiskovalcev je žal ostalo pred vhodom. Festival JEFF je postal kulturna stalnica širše primorsko-kraške regije ter turistična atrakcija poletnih večerov slovenske obale.

Glasbeni program Festivala JEFF 2013:

[one_half]

10. julij 2013

 • ISTRANBUL
 • MARTIN LUBENOV TRIO

17. julij 2013

 • SEVERA GJURIN & DEJAN LAPANJA
 • MASCARA

24. julij 2013

 • PINTAR ZULLIAN KUGLER TRIO
 • IGOR MATKOVIĆ “SONIC MOTION”

[/one_half]

[one_half_last]

7. avgust 2013

 • NINA ROMIĆ
 • NARAT

14. avgust 2013

 • L’ALBERO DI PIETRA
 • JURE TORI TRIO

21. avgust 2013

 • JK SOUL VS. THE BUG ORCHESTRA

[/one_half_last]

Jeff datumi

Festival nadaljuje tudi z bogatim spremljevalnim programom. Istrski kulinarični kotiček bo publiki omogočil srečanje z dobrotami različnih ponudnikov, ki delujejo na področju Mestne občine Koper in širše. Letos se bodo predstavili Gostilna Labirint, Hiša De Rin in ekološka kmetija Bočaj. Značilnost vseh je trajnostni odnos do svojih strank, poudbe in dela. Kotiček bo namenjen promociji njihovega dela in pokušini dobrot, ki jih redno ponujajo svojim strankam.

Festival JEFF že 10 let beleži odličen obisk znatnega števila zvestih obiskovalcev. Festivalsko prizorišče v svoji sugestivnosti ponuja odlično kuliso za promocijo umetnosti in kreativnega dela. Zato smo se letos odločili, da publiki predstavimo dve slikarki, ki sta svojo umetniško pot začeli ravno v Kopru. Obiskovalci bodo tako imeli možnost spoznati slikarska dela Noemi Zonta in Lare Jeranko Marconi. Julijske srede bodo odete v mlado kreativnost Noemi Zonta, avgustovske pa utopljene v simboliko Lare Jeranko Marconi. Obiskovalci bodo razstavljena dela imeli možnost tudi kupiti in s tem podpreti delo teh izjemnih ustvarjalk.

Festival nadaljuje tudi svoje izobraževalno poslanstvo. 08. avgusta ob 19.00 bomo v e-Kavarni PiNA gostili mag. Bratka Bibiča s predavanjem z naslovom ” Glasno razmišljanje Butalca o harmoniki posebej in kulturnih rečeh nasploh, 2. del “. Bratko Bibič, filozof, sociolog, harmonikar in skladatelj bo nadaljeval razmišljanje o položaju harmonike v kontekstih t.i. »kulturnih bojev«: med visoko in nizko kulturo, med ljudsko in umetno glasbo, med resno in popularno glasbo, med primitivizmom podeželja in civiliziranostjo urbanega, med zaostalostjo in progresivnostjo, med konformizmom in uporom.

Ker gre dobra glasba z roko v roki s kulinariko, bodo tudi letošnji Festival JEFF popestrile kuharske delavnice. Namen kuharskih delavnic je osveščanje o zdravem načinu prehranjevanja in o pripravi sezonskega sadja ter zelenjave. Delavnice pripravljamo v sodelovanju z restavracijo Labirint, kjer se bodo v sklopu spremljevalnega programa odvile tri zaporedne četrtke v mesecu juliju. Kuharske delavnice “LABIRINT OKUSOV” se bodo odvijale 11., 18. in 25. julija 2013, ob 19.00 uri, v gostilni Labirint, Čevljarska ulica 9, izvajal pa jih bo tim gostilne Labirint pod vodstvom Olivere Gorenc.

Festival JEFF organiziramo tudi s pomočjo Kulturno izobraževalnega društva PiNA, ki bo tudi letos poskrbelo za prenos festivala v živo preko svetovnega spleta. PiNA letos v sodelovanju s partnerji iz Nemčije, Italije, Madžarkse, Španije, Estonije in Nizozemske organizira mednarodni prostovoljni tabor za promocijo refleksije z naslovom “JEFF Daily multimedia group EVS”. Mednarodni tabor je namenjen kreativni in inovativni uporabi komunikacijskih orodij s poudarkom na multimediji in pisani besedi. Ekipa PiNE, ki je pripravila program tabora, izhaja iz predpostavke, da organizatorji kulturnih prireditev in projektov promovirajo svoje aktivnosti predvsem z uporabo razširjenega in neglobinskega medijskega jezika, ki pa javnosti prenese zgolj faktofatske podatke o projektu. Večina teh projektov namreč premore globljo raven, ki se sooča z zanimivimi vprašanji in refleksijo sodobne družbe. 15 prostovoljcev iz 6 držav bo cel julij gostovalo v Kopru in poglobljeno spremljalo in dokumentiralo vsebine letošnjega Festivala JEFF.

Festival nastaja s podporo Pokrajinskega muzeja Koper, Mestne občine Koper, Študentske organizacije Slovenije in Ministrstva za kulturo. Zahvale gredo sponzorjem in njim, ki so nam omogočili, da pripravimo bogat koncertni in obfestivalski program.

Matjaž Derin
je neprepirjliv glasbeni frik, upokojeni glasbenik, muzik meneđer, pošten ekonomist, organizator in obiskovalec koncertov ter dober poznavalec obalne glasbene scene... pa velik zaščitnik obalnih bendov. Predvsem pa podpornik avtorske glasbe ter "hejter" cover bendov.

Latest articles

119,2k Followers
Follow
Previous articleJebiga
Next articleOživela Ulica

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here