Preoblekli so Tartinija – Plošča Tartini včeraj in danes

0
572

Tartini Electric PDF-page-001V ponedeljek 12.10.2015 se je v  Mediadomu Pyrhani zgodil prvi koncert, tako rekoč idealen koncert za otvoritev novega piranskega prizorišča. V ospredju dogodka pa vselej ni bilo prizorišče, temveč Giuseppe Tartini, pravzaprav njegov največji “fen”: Zdravko Pleše – Priznani slovenski violinist, ki že vrsto let izvaja, raziskuje ter interpretira glasbo najbolj znanega Pirančana (vseh časov). Koncert, kjer je Pleše nastopil s sestro pianistko Snježano Pleše Žagar ter Ante Jeličić Triom je bil promocijske narave, saj je bila na isti dan izdana tudi plošča “Tartini včeraj in danes”. Zgoščenka je sicer zelo poseben projekt, ki glasbeno dediščino prepleta s sodobnim glasbenim jezikom, zlogom ter zvokom. Glasba Giuseppeja Tartinija je predstavljena v različnih glasbenih žanrih.  Idejni vodja in nosilec projekta je seveda Zdravko Pleše.

S sestro Snježano Pleše Žagar sta posnela Tartinijeve tri najbolj znamenite sonate za violino in klavir: Vražji trilček, Didone abbandonata in Pastorale. Njegova glasba je napisana z veliko znanja, domišljije in fantazije. Je zanimiva in napisana v razpoznavnem glasbenem jeziku, značilnem prav za Tartinija. Njegov glasbeni izraz, ki dopušča ter iztočasno zahteva izvajalsko svobodo, domišljijo ter znanje in sposobnost improvizacije, je Plešeta spodbudil, da o njegovi glasbi prične razmišljati nekoliko bolj prilagojeno mislim sodobnega glasbenega izraza.

Tartini včeraj in danes 2015
Zdravko pleše – Tartini včeraj in danes (2015)

Pleše ugotavlja, da Tartinijeva glasba, ki formalno dopušča precej svobodnega glasbenega izražanja (saj je pisana v času baroka, ko je bilo improviziranje na inštrumentu nujno) lahko zazveni tudi v bolj sodobnem aranžmaju in zvoku. Poleg tega je današnja jazz glasba tista zvrst, ki dopušča Tartinijevi glasbi njeno glasbeno preobrazbo in sodobno nadgradnjo. Zato je izbral tri zelo všečne teme iz njegovih različnih skladb (temo iz Koncerta za trobento in orkester, temo iz Sonate za dve violini in kontinuo ter temo iz Sonate za violino solo). S člani Ante Jeličić Tria (klavir, kontrabas in bobni) iz Zadra, ki izvajajo jazz, se je  Pleše dogovoril o možnosti sodelovanja pri »preoblačenju« njegovih viž v jazz viže. Pri ustvarjanju glasbenega materiala so bili zelo kreativni. Za glasbeni uspeh te ideje, njenega aranžmaja in odlične zvokovne in inštrumentalne zasedbe je bil ključen odličen izbor skladb ter dobra in natančna strokovna priprava.

tartini-vceraj-in-danes-zdravko-plese-foto-mediadom-m-d (23)
Zdravko Pleše (foto: Mediadom Pyrhani)

Torej, violina in jazz komorna skupina. Tako sta nastali dve skladbi, Tartini Jazz Intro in Tartini Jazz, ki se navezujeta druga na drugo ter so jih pripravil za snemanje. Sedaj skupaj s posnetki klasičnih sonat oblikujejo, sestavljajo vsebino zgoščenke, ki se imenuje Tartini včeraj in danes. Na zgoščenki je posneta tudi Plešetova avtorska skladba Infected by Devil’s Trill-Tartini Electric. Skladba je inspirirana s Tartinijevim Vražjim trilčkom in napisana za violino solo. Verjetno bo to še dodatno presenečenje, saj skladba predstavlja violino v njenem elektronskem zvoku in je tako tudi posneta. To je takorekoč prvi zvočni posnetek na svetu, ki bo Tartinija predstavil v dveh, lahko bi rekli tudi treh glasbenih zvrsteh: klasiki, jazzu ter v električnem zvoku, ki ga je na nek način pred leti že predstavila Vanessa Mae, sicer pa je pri Plešetu zadeva koncipirana z avtorskim aranžmajem za električno solo violino (brez spremljave ostalih elektronskih ali inštrumentov na elektriko).

Tartini je dobil tako »novo obleko« s katero bo njegova glasba od sedaj razpoznavna tudi med ljubitelji različnih glasbenih zvrsti.