Naj 2023 izbor Muzikobala

0
1210
Leto je naokoli in kot veleva tradicija smo tudi tokrat v uredništvu spletnega portala Muzikobala pripravili seznam naj istrskih glasbenikov in njihovih stvaritev v preteklem letu. Kot po navadi gre tudi tokrat poudariti, da izbor seveda odraža subjektiven okus vsakega posameznega člana uredništva, o predlogih pa na koncu odloči glasovanje petih članov. Ob tem vam lahko zaupamo, da je bila ekipa enotna vsaj v tem, da si naziv naj izvajalec leta 2023 prisluži dotična izvajalka in da namesto kategorije naj razočaranje podelimo raje dve tituli v kategoriji naj presenečenje leta.

Naj izvajalka: Masayah

Ankaranski hip hop zvezdnici Masayah je v enem letu uspel preboj, ki marsikateremu glasbeniku ali glasbeni skupini ne uspe v celotni karieri. Maja 2023 je razprodala koncert v ljubljanskem Kinu Šiška. V minulem letu je izdala album z istoimenskim singlom Zavedno, ki jo je dokončno izstrelil med tiste, ki v glasbenem svetu pomenijo veliko. Če jo širša publika še vedno ni spoznala, so imeli za to dobro priložnost ob njenem nastopu na državni proslavi. Lani je tudi prejela glasbeno nagrado zlata piščal za novinko leta, leto pa okronala na številnih uspešnih koncertih širom države in tudi onkraj meje. (E.B.)
Naj plošča: Paranoise – Baffled Driver
Paranoise - Baffled Driver (samozaložba, 2023)
Paranoise – Baffled Driver (samozaložba, 2023)

Obalni groove rock kvartet Paranoise, ki je nastal tik pred generalnim družbenim zaprtjem, je ta štartni down-time izkoristil za ustvarjanje avtorskega materiala, ki ga je v letu 2023 tudi posnel in izdal. Nastala je adrenalinska mešanica blues in funk rock riffov v stilu najboljših tovrstnih rifoklepačev, kot so Triggerfinger ali Black Country Communion in to v času, ko kitarska glasba v splošnem ne kaže znakov življenja. Posebnost v tem našem prostoru. (S.T.)

Naj singl: Gedore – Obrni se (Feat. Žiga Rustja)

Skupina Gedore, ki skozi leta izdaja skladbe v različnih žanrih, je sedaj v sodelovanju z Žigo Rustjo ustvarila simpatično retro funky skladbo Obrni se, ki ste jo v zadnjem letu lahko večkrat slišali na valovih obalnih radijskih postaj. Melodija in besedilo pesmi hitro padeta v uho, s “kvazi” plesnim ritmom pa si je na portalu Muzikobala prislužila naziv pesem (single) leta. Seveda ne gre spregledati tudi simpatičnega videospota, ki je poln humorja z glasbeniki v fitnes opremi (G.O.)

Naj videospot: Piran Express – Piran

Video zasedbe Piran Express za njihov single Piran moderno romantizira mestece Piran in okolico s prepletanjem “stylish” obdelanih kadrov in sekvenc. Poudarjene so vse barve in dodane animacije, ki razgibajo celoten videospot. Ta nas skupaj s skladbo popelje po Piranu, kot bi lahko bil, oziroma nenazadnje je, in predstavlja lep poklon domačemu mestu in njegovim značilnostim.  (R.S.M.)
Video produkcija videospota: Arcademis.

Najperspektivnejša mlada skupina: Liquid Gasoline

Liquid Gasoline na Mladi Val Festival 2023 v Parku Sonce Lucija (Foto: Jadran Rusjan)
Liquid Gasoline na Mladi Val Festival 2023 v Parku Sonce Lucija (Foto: Jadran Rusjan)

Letos smo za najperspektivnejšo mlado skupino izbrali nadarjeno koprsko zasedbo Liquid Gasoline. Fantje so v preteklem letu imeli številne koncerte, kjer so se imeli možnost predstaviti širšemu občinstvu. Med drugim so jeseni nastopili tudi na Radiu Live (Radio Koper), kar je več kot pohvalno. Poslušalčevo pozornost pritegne njihov odrski nastop in uigranost – kar je sicer postala stalnica pri obalnih mladih bendih, super. Četudi je njihov repertoar trenutno sestavljen pretežno iz (starih in novih) rokenrol klasik je pohvalno predvsem dejstvo, da igrajo lastno, avtorsko glasbo. Nadejamo se, da bodo fantje v prihodnosti vztrajali pri avtorski glasbi… da ne bi postali “kafanski” bend, ki bo preigraval “hitove” osamljenim starim rokerjem pri obalnih šankih. Iskrene čestitke, veselimo se prihodnjih koncertov, izdelkov in presežkov! (M.D.)

Naj koncert: Zmelkoow: Največji poslovilni koncert – zadnjič, Avditorij Portorož, 16.9.2023

Za naj obalni koncert leta 2023 smo izbrali Zmelkoow: Največji poslovilni koncert – zadnjič,  16.9.2023, Avditorij Portorož. Zmelkoow so po zgledu glasbenih legend pričeli poslovilno turnejo; velikopotezno in pompozno so se lani poslovili od svoje publike, in sicer na dveh razprodanih koncertih v Ljubljani in Mariboru, tretji (zadnji) preventivno poslovilni koncert pa je bil na sporedu v Portorožu. Prvič po letu 1999 so nastopili v amfiteatru portoroškega Avditorija in ga tokrat rekordno napolnili. Publika je bila priča res krasnemu koncertu, ki je v poltretji uri na noge spravil 1.500-glavo množico. Koncert je bil po vzdušju, kakor tudi po odzivu publike eden boljših (in lepših) koncertov legendarne obalne zasedbe. Na obali ne pomnimo tako velikega in dobro obiskanega samostojnega koncerta Zmelkoow, vsaj v tem tisočletju ne. Vsekakor bodo vsi, ki so bili na tisti zaključni poletni večer prisotni v Avditoriju, zagotovo ohranili koncert v lepem spominu.  (M.D.)
Fotografije koncerta: Jadran Rusjan (Foto Klub Portorož)

Naj razočaranje: Počasi bi lahko ukinili to kategorijo

Tako kot pri lanskem izboru, naj razočaranja preteklega leta nismo našli oz. smo se odločili, da ga tudi tokrat ne bomo izbrali. Raje smo se odločili ponovno izbrati dve presenečenji in menimo, da se bomo (najbrž) tako odločili tudi pri prihodnih izborih. (M.D.)

Naj presenečenje: Odprtje Rock’n’roll Cirkusa / DM’s Re:Union

Rock’n’Roll Cirkus v Portorožu

Rock 'N' Roll Cirkus v Portorožu
Rock ‘N’ Roll Cirkus v Portorožu

Jeseni 2023 je na spletu zaokrožila novica glasbenega zanesenjaka Slavka France, da se bo portoroška gostilna Oštarija preobrazila v Rock’n’roll Cirkus, lokal, kjer se bo dalo tudi kaj piknit, z močno rokersko noto, prostorom, ki bo namenjen razstavljanju rokerskih artefaktov in organizacijo koncertov. Vse skupaj sta Franca in Samo Markežič kronala z otvoritvijo konec oktobra in že takrat se je izkazalo, da je Rock’n’roll Cirkus dobrodošla pridobitev za mesto, v katerem je tovrstna scena po zaprtju Kanele precej trpela. (E.B.)

DM’s Re:Union

David Morgan's "Re:Union"
David Morgan’s “Re:Union”

To, da je ekipa DM’s: ReUnion uprizorila vrhunski koncert, ni presenečenje. V njej namreč sodeluje žakelj uveljavljenih mačkov slovenske jazz scene. Presenečenje je to, da jih tokrat vodi energični bobnar David Morgan, ki se je kljub dolgoletni karieri šele letos (deklarativno) proslavil kot bandleader. Trenutno z bandom pripravlja album avtorske glasbe, pri kateri sodelujeta z dolgoletnim sodelavcem in prijateljem Denisom Beganovićem – Kikijem. Nekaj te glasbe so predstavili na megalomanskem koncertu v Studiu Hendrix Radia Koper. Petčlanski osnovni zasedbi (Anže Vrabec, Lovro Ravbar, Luka Ivanovič, Miha Koren, David Morgan) so se namreč pridružili nešteti glasbeni prijatelji iz Morganovih drugih projektov in uprizorili koncert na zavidljivem nivoju z uvodno skladbo Zaza na čelu, ki že sama po sebi upravičuje projekt. (S.T.)

In memoriam 2023:

Besedilo: Samo Turk, Eva Branc, Matjaž Derin, Rok Soczka Mandac, Gabriel Ogrin.

Izbor je pripravilo Uredništvo Muzikobala v sestavi: Matjaž Derin, Samo Turk, Eva Branc, Rok Soczka Mandac in Gabriel Ogrin.