Naj 2019 izbor Muzikobala

0
1020
Tudi letos smo v uredništvu portala Muzikobala pripravili izbor naj glasbenih stvaritev in ustvarjalcev, ki zdaj že tradicionalno prihaja z začetkom novega leta in med glasbeniki, glasbenimi uredniki in v javnosti pri nekaterih zbuja ponos, spet drugih pa negodovanje. Na tej točki velja dodati, da ekipa Muzikobale letni naj izbor opravi med izdelki in glasbeniki, ki so tudi objavljeni na portalu, zato bi utegnil biti naj seznam ob upoštevanju celotne letne obalne produkcije drugačen.

Naj izvajalec Pantaloons

Tokrat je naj izvajalec leta postala zasedba Pantaloons, ki so v letu 2019 dosegli neverjetni napredek, bili izbrani v Klubski maraton Radia študent in so s svojo mešanico broken beata, dubstepa, elektrofunka, jazza in ambientalnih momentov eni najbolj izvirnih obalnih bendov, ki delujejo ta trenutek. Drugačni, a zelo poslušljivi. Nastopili bodo tudi na letošnjem MENT-u. Nedavno so izdali tudi svoj EP, ki pa so ga precej slabo promovirali (škoda) – morda bo naš izbor povod, da ga boste izbrskali in poslušali. Člani zasedbe so izkušeni obalni glasbeniki, ki so delovali v raznolikih obalnih glasbenih skupinah in so se po našem mnenju zdaj zbrali v idealni zasedbi. Upamo, da bodo tokrat posvetili ves svoj trud v projekt Pantaloons in bodo na stranski tir dali vsa ostala sodelovanja in “back project-e”, saj se bodo le tako lahko razvili v velik bend. Naj izvajalec je najpomembnejši naziv tega izbora, a vendarle več kot zaslužen. Velik potencial, za katerega upamo, da ga bodo znali izkoristiti!

Naj plošča: Ma ne že spet… Mef

Ma ne že spet… Mef (2019)

Z naslovom naj albuma se ponaša Ma ne že spet… Mef, s katerim netipični kantavtor, tekstopisec in novinar znova dokazuje, da še ni rekel zadnje, tako na družbenokritičnem področju kot z zgodbami o ljudeh, krajih in ljubezni, ki pod taktirko tega avtorja še zdaleč ne izpadejo patetično ali šablonsko, temveč preprosto odlično.

Odlomek iz recenzije Muzikobala: “Ampak jasno, da je Drago Mislej Mef pripovedovalec zgodb, in to ne le tistih, ki se znajdejo v njegovem lokalnem tedniku Mandrač, temveč tudi tistih, ki jih zapojejo številni. Bržkone je najboljši tekstopisec na naši grudi.

To kajpak izkorišča tudi za pesmi, ki jih zapoje sam. Če na prejšnjem albumu Najboljša leta (2013) najdemo pretežno osebno izpovedne in pripovedne skladbe, pa se s tokratnim poimenovanim Ma ne že spet…Mef poleg omenjenih uspešno loteva tudi družbenokritičnih. Take so Facebook brigadePadle so zastave, najbolj pa izstopata Čez mreže in žice ter Ukradli so nam mesto, ki sta na sploh presežka pričujoče zgoščenke.”

Naj singl: Grafenberg und the Alkotesters – Škarpena

Naj singel so izdali Grafenberg und the Alkotesters, in sicer pesem z naslovom Škarpena. Legendarni obalni bend je ponovno zaživel s prihodom Tommyja Zanutte, skupina pa je na izviren način izdala promo CD – na USB ključu. Pravzaprav bi vsi njihovi komadi lahko postali singel leta. Škarpena izstopa v slengu oziroma narečju, v katerem skozi lokalno tematiko zajame bistvo – ljudje, ki ne prihajajo z morja, “Škarpene” enostavno ne cenijo dovolj. Grafenberge je bilo zadnje čase moč slišati v akustični izvedbi, prisotna publika je bila navdušena nad izvedbo, nekateri trdijo celo, da so v akustični izvedbi še boljši. Slišati je bilo tudi, da če bi bili “mlajši”, bi Grafenberg lahko postali novi Zmelkoow. Skratka, izdelek kilometer nič.

Naj videospot:  Jure Lesar – Krila ptice

Leto 2019 je bilo s produkcijo glasbenih videospotov še kar bogato, naposled pa smo se odločili, da spot leta postane video za pesem Jureta Lesarja, Krila ptice. Gre za enostaven videospot, ki od vseh lanskih obalnih videospotov brez uporabe posebnih efektov najboljše opiše pesem, ki jo predstavlja. Avtorji so pri tem pokazali izvirnost in predvsem vizualno upodobili skladbo, ki morda na prvo žogo ne izstopa tako kot druge Lesarjeve pesmi. Tehnologija  in moderne tehnike snemanja običajno preveč izstopajo pri videospotih, a pomembnejša je ideja in vsebina. Tale videospot je poudarek na vsebino skladbe in je zato v našem izboru na prvem mestu. Videospot sta posnela Martin Belac in Vasko Vidmar.

Najperspektivnejša mlada glasbenica: Masayah

Naj mlada glasbenica po mnenju uredništva Muzikobala je Mia Puhar Rodin z umetniškim imenom Masayah, ki ni le reparka, temveč vsesplošno talentirana glasbenica – še preden je zaslovela v hip hop vodah je z Robertom Vatovcem nastopila na Melodijah morja in sonca. Pri svojih 18. letih ustvarja in glasbo izvaja na visokem nivoju, že zdaj lahko rečemo, da bo postala naslednica še enega uspešnega obalnega reparja Andreja Bučarja Drilla, ki je tudi njen mentor. Z Masayah je Obala po dolgem času dobila mlado glasbenico, ki ni samo talentirana, temveč ima dobre temelje za uspeh (tudi izven meja Slovenije).

Naj koncert: Festival Kanela Bar 2019

V kategorijo Naj koncert leta smo izbrali Festival Kanela Bar, ker gre za “komercialno” prireditev, ki po našem mnenju v prvem letu ni ustvarila dobička , temveč dejstvo, da so lokalni entuziasti (z Davidom Morganom na čelu) z organizacijo festivala želeli vrniti rokenrol v Portorož – in jim je uspelo! Organizacijsko in finančno vsekakor zahteven projekt je v dveh festivalskih dneh dodobra napolnil portoroško plažo in je poskrbel za prijetno vzdušje, povezovanje mladih in starih (ne samo rokerjev) ter je bil zanimiv za domačine in tudi turiste. Festival ni bil zgolj “Revivial Kanele”, ampak nekaj več, kar bi se moralo izvesti tudi v prihodnje. Rokenrol spada v Portorož, Festival Kanela Bar je dokaz za to, saj je bila to najboljša poletna prireditev v Portorožu. Navijamo, da se festival izvede tudi v 2020. Iskrene čestitke organizatorjem!

Fotografije v galeriji: Nataša Fajon.

Naj razočaranje: Second Chance Blown (2003 – 2019)

Second Chance Blown (foto: arhiv skupine)

V kategorijo naj razočaranja se je tokrat uvrstil podatek o razpadu skupine Second chance blown. V začetku prejšnjega leta smo poročali o izdaji novega albuma obalne electro-industrial skupine z naslovom “Dewy Clothes On Shapes Long Gone”, ki je bil izdan na vinilu. Na portalu smo objavili tudi intervju s člani skupine, ki je očitno brez najave imela zadnji nastop poleti v Ankaranu. Bolj kot razočaranje, bi lahko letos kategorijo preimenovali v Naj škodo preteklega leta. Upamo, da si nekoč premislijo.

Naj presenečenje: Festival Jeff in Festival Burja

Za konec imamo letos v kategoriji naj presenečenja (če jo vežemo na lanskoletna razočaranja), kar nekaj pozitivnih premikov. Četudi v drugačni obliki sta namreč ponovno zaživela festivala Jeff in Burja. Festival Burja je bil letos izveden v koprskem mestnem parku, tokrat kot “outdoor”dogodek. Nekoč Jazz Etno Funky Festival pa je po enoletnem premoru bil prvič izveden v septembru, klasične Jeffove srede je nadomestil petdnevni dogodek, ki je s projekcijami filmov, delavnicami in koncerti bil združen pod skupnim imenom Festival JEFF. Oba festivala tudi tokrat odlikuje prepotrebna kvaliteta, zato upamo, da bo se bosta ohranila tudi to leto.

 

Besedilo: Eva Branc in Matjaž Derin.
Izbor: Gabriel Ogrin, Matjaž Derin, Rok Soczka Mandac, Samo Turk in Eva Branc.