Naj 2014 izbor Muzikobala

0
959

Ob koncu letošnjega leta smo se v uredništvu portala Muzikobala odločili, da po našem skromnem izboru pripravimo seznam obalnih glasbenih stvaritev v letu 2014. Zato smo oblikovali nekaj kategorij, v katerih so se glasbeniki potegovali za prvo mesto na lestvici. Nastal je naslednji izbor.

Izvajalec leta: Rudi Bučar

Rudi Bučar na Slovenski popevki 2014 (foto: Jani Ugrin)Rudi Bučar na slovenski popevki (foto: Jani Ugrin)

Naj obalni glasbeni izvajalec leta je po izboru ekipe Muzikobale izolski kantavtor Rudi Bučar, ki je v letu 2014 zopet dokazal, da mu ni para niti na nacionalni glasbeni sceni. Že na festivalu Melodije morja in sonca mu je uspel svojevrsten uspeh, saj se je prvič zgodilo, da je na festivalu zmagala pesem v narečju. Z vižo Sen znala jes je Rudi tako istrsko kulturo ponovno približal širšemu občinstvu. Glasbenik pa ni razočaral niti na Slovenski popevki, ko je za pesem Ti, prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo, kot tudi nagradno strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti. Ne gre pozabiti tudi uspeh s himno Istrskega maratona. Vsekakor je to bilo Rudijevo leto.

Naj singl: NoAirLive in Hope

Čeprav začetki skupine NoAir segajo že v leto 2012, so se fantje (Gregor Brajkovič, Jaša Hedžet Jajo, Sandi Družina in Maks Bembič) letos opogumili in izdali svoj prvi singl z naslovom Live in hope, ki je napovedal tudi izid prvenca Existential. S svojim eksperimentalnim, a melodičnim pop rockom, so fantje prepričali naše uredništvo, k odločitvi pa je nekaj prispeval tudi njihov koncert pred barom Cameral. Letos je ta skladba uredništvu najbolj padla v uho.

Naj plošča: istRaNbuL – i svi Na okoLo

Istranbul-i-svi-na-okolo-2014
istRaNbuL – i svi Na okoLo (2014)

Plošča skupine Istranbul z naslovom I svi na okolo ne predstavlja le istrskega ljudskega izročila, temveč pravi glasbenokulturni gemišt. Zasedba, ki jo sestavlja pet vokalistov, tem pa se občasno na vokalu pridružijo še trije siceršnji instrumentalisti, štiričlanska brass sekcija, kitarist ter dva tolkalca, je svoj drugi album izdala novembra letos, na njem pa je zbranih trinajst skladb različnih zvrsti. Te sicer ne zvenijo dobro le na albumu, temveč tudi v koncertni izvedbi. Viden je bil tudi glasbeno-koncertni napredek skupina v primerjavi s prvencem. Želimo si lahko le še več takih izvirnih glasbenih stvaritev saj ravno izvirnosti na obali primanjkuje.

Samo Turk je v recenziji plošče za Muzikobalo zapisal: “i svi Na okoLo je odličen album (kot tudi celoten izdelek), ki ljudske glasbe ne reproducira na »tradicionalen« način, ampak jo aktualizira in hkrati ne elitizira. Zvočno zasedba (tudi zaradi enega samega harmonskega instrumenta, pa še to ni vsak kotiček zapolnjujoča klaviatura) pušča dovolj prostora v aranžmajih, da se lahko selijo v neštete glasbene stile, kjer so povsod doma, a nikjer popolnoma. Prav kot glasba, ki jo igrajo. istRaNbuL raje kot da bi čistunsko reproducirali »tradicionalno« glasbo, kažejo pestrost prehodov med kulturami v vseh svojih barvah. Tam, na teh križiščih, se namreč dogaja nepredvidljivo in tam so sile, ki vlečejo družbo naprej.”

Naj videospot: Toxine –  Pussy everywhere

Toxine (Tomi Toth, Gregor Brajkovič, Samo Turk in Jaša Hedžet Jajo) so se videospota za skladbo Pussy everywhere lotili sami, njihova so tako ideja in scenarij kot režija, snemanje in montaža. Nastal je interaktivni kolaž s sporočilom, ki ga tudi sicer nosi skladba – kritiko hiperoglaševanja, hkrati pa spot odpira razmišljanje o nam lastnih željah. Dobra ideja prevlada nad visokim budget-om za snemanje videospota. Video Pussy Everywhere je dokaz tega.

Naj perspektivna skupina: StillOut

 

Stillout (foto: arhiv skupine)Stillout (foto. arhiv skupine)

Mladci iz skupine StillOut s svojim delovanjem kažejo neizmerno željo in strast do glasbenega ustvarjanja. Letos avgusta so izdali video spot za skladbo Freya. Skupina, ki jo sestavljajo Jan Fanedl, Tommy Zannuto, Gaj Bostič in Aleks Lovrič Petrič, s klubskimi nastopi po Obali dokazujejo, da mladost ni ovira za izjemne izvedbe svojega repertoarja, kar so pokazali tudi na letošnji Eksploziji rocka v Taverni. Pred fanti je svetla prihodnost, sploh če bodo nadaljevali z ustvarjanjem avtorske glasbe.

Naj koncert: Žiga Rustja, Kulturni dom Izola 6.12.2014 (predstavitev plošče)

Ziga-Rustja-foto-Matevz-KocjanŽiga Rustja z bendom (foto: Matevž Kocjan)

Mladi kantavtor Žiga Rustja je ob izidu svojega prvenca pripravil koncert v izolskem Kulturnem domu, na katerem je skupaj s svojo skupino in gosti predstavil pesmi s svojega prvega albuma Z moje perspektive. Dvorano je glasbeniku uspelo napolniti do zadnjega kotička, nastopajoči so zadovoljili tudi zahtevne glasbene okuse, hkrati pa je Žiga dokazal, da je dozorel v glasbenika, ki lahko izpelje celovečerni koncert, na katerem si občinstvo po vsaki pesmi zaželi še naslednje. Zato smo ta decembrski koncert izbrali za naj obalni koncert leta.

Naj razočaranje leta: Sensation

sensation 2013_nova

Največje razočaranje leta 2014 je skupina Sensation. Pravzaprav niti ne skupina sama, temveč dejstvo, da tudi letos niso izdali težko pričakovane druge plošče. Ta je v pripravi od leta 2007, bila pa je napovedana za december 2013. Prvotna izdaja plošče se je zaradi miksanja zamaknila na februar 2014. Decembra letos plošče še vedno ni in po naših neuradnih informacijah, je še dolgo časa ne bo. Med letom smo se na Muzikobala pošalili, da je ta album postal obalni »Chinese Democracy«. Slednji je bil vsaj izdan po 12+ letih, za ploščo Sensation pa nismo več prepričani, da bo tako. Med tem so “feni” legendarne obalne skupine več kot razočarani. Naj bo ta naš izbor za skupino spodbuda, da čimprej opravijo s tem in ploščo izdajo.

Naj 2014 izbor je pripravilo uredništvo Muzikobala v sestavi: Gabriel Ogrin, Matjaž Derin, Eva Branc, Rok Soczka Mandac in Samo Turk.