Mešani pevski zbor Obala Koper

0
1232

KONTAKT:

Mešani pevski zbor Obala Koper 
Cesta Zore Perello Godina 3, p.p.97
6000 Koper
E-mail: [email protected]
Internet Stran

Zborovodja: Sebastjan Vrhovnik

Mešani pevski zbor Obala Koper je bil ustanovljen oktobra 1977 in se že od svojega nastanka uvršča med najboljše slovenske zbore. Do novembra 2008 je deloval pod umetniškim vodstvom dirigentov Mirka Slosarja, Walterja Lo Nigra, Ambroža Čopija in Maje Cilenšek, zdaj pa se uspešno predstavlja pod taktirko uveljavljenega dirigenta Sebastjana Vrhovnika.

Zbor je osvojil enajst zlatih plaket na državnem zborovskem tekmovanju »Naša pesem« v Mariboru. Med pomembnejše dosežke v tujini Obala prišteva zlate plakete in prva mesta s tekmovanj: Fort Lauderdale (ZDA, 1999), Cantonigros (Španija, 2000), »Orlando di Lasso« v Camerinu (Italija, 2001), »Franz Schubert« na Dunaju (Avstrija, 2001), Preveza (Grčija, 2003), »Tonen 2000« (Nizozemska 2006), Rimini (Italija, 2008), Postojna 2009 ter Miltenberg (Nemčija, 2010). Na prestižnem mednarodnem tekmovanju »C. A. Seghizzi« v italijanski Gorici je julija letos strokovna žirija zboru dodelila 2. mesto v polifoniji, 2. mesto v kategoriji glasbe od 19. stoletja do danes in 3. mesto v ljudskem programu. Z uspešnimi nastopi si je MePZ Obala Koper prislužil še uvrstitev v šesterico najboljših, ter se tako s predstavniki Estonije, Srbije, Španije, Indonezije in Češke potegoval za Grand Prix.

Zbor redno koncertira po Sloveniji, povabljen pa je tudi na razne festivale in srečanja v tujini (Torino, Pescara, Kragujevac, Islandija, Avstrija, Tolentino, Novigrad …). V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper, Obalnim komornim orkestrom in Glasbeno šolo Koper je pripravil več projektov. Marca 2010 je nastopil na otvoritvi Slovenskih glasbenih dnevov skupaj z APZ Tone Tomšič in orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Uroša Lajovica, marca letos pa se je v Areni Stožice v Ljubljani predstavil v družbi vrhunskih glasbenih izvajalcev: Orkestra Slovenske vojske, Tria Eroika, pianistov Bojana Goriška in Milka Lazarja ter pevcev Teje Sakside, Martina Sušnika in Miriam Andersen.

VIR: http://zborobala.net