Lovski pevski zbor Dekani

0
1080

KONTAKT:
Dekani 192, p.p. 1408
6271 Dekani
[email protected]

Zborovodja: Anton Baloh

Nenehne potrebe po priložnostnih kulturnih dejavnostih, ki so spremljale lovske svečanosti v Lovski družini Dekani, so že leta 1971 sprožile zamisli, da bi dekanski lovci ustanovili svoj pevski zbor. Od ustanovitve dalje, ki se je uresničila leta 1973, deluje zbor pod okriljem Zveze kulturnih društev Koper – današnjega Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo, od leta 1987 pa tudi v okviru Obalno-kraške zveze lovskih družin Koper. Zaradi finančnih in organizacijskih težav v Obalno-kraški zvezi lovskih družin je bil zbor leta 2005 izločen iz te organizacije in se pod vodstvom prvega predsednika društva Orlanda Nemca leta 2006 organiziral v samostojno društvo, in sicer v Kulturno društvo »Lovski pevski zbor Dekani«. S pomočjo Krajevne skupnost Dekani si je pridobil tudi društvene prostore. Leta 2008 je društvo postalo pridruženi član obujene Lovske zveze Koper, ki povezuje vse lovstvu sorodna društva na obalnem območju.

Število pevcev iz leta v leto narašča. Na samem začetku delovanja je zbor imel 14 članov, danes pa je v njegovih vrstah že 26 pevcev. Po letu 1981 so se lovcem pridružili tudi pevci, ki sicer niso člani zelene bratovščine in s tem je zbor odprl svojo dejavnost vsakomur, ki ga petje veseli. Vseeno pa je ohranil prvotni namen nastanka zbora, služiti namenom lovskih družin in predstavljati slovensko lovstvo doma in v tujini.

Triindvajset let je LPZ Dekani vodil zborovodja Fabio Vatovec, zadnjih dvanajst let, v katerih je zbor opravil izjemne, kvalitetne, strokovne in organizacijske korake, pa ga uspešno vodi priznani zborovodja prof. Anton Baloh.

Pevci gojijo slovensko lovsko in ljudsko pesem. V svojem repertoarju pa imajo tudi slovenske umetne in sakralne skladbe. Zbor predstavlja svojo dejavnost na reviji »Primorska poje«, na kateri je sodeloval že 29-krat in bil tudi organizator te prireditve l. 2004 in 2006 v Dekanih.

Vsako leto se udeleži Srečanja lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije, ki je bilo letos že 35. po vrsti ter so bili organizatorji III., XII. In XXV. srečanja te vseslovenske prireditve.

Zbor je bil tudi pobudnik mednarodnih srečanj treh dežel, ki se odvija v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem ter se je leta 2006 razširilo tudi v Avstrijo. Bil je organizator tretjega, šestega in letos jubilejnega desetega srečanja. Vsako leto se udeleži tudi Koncerta prijateljstva, ki bo letos oktobra v Medvodah.

V letu 1999 je zbor sodeloval tudi v projektu »WOX MAGNA« v Pragi in v Bazovici pri Trstu ter na prireditvi »Primorski zbori pojejo« v letu 2000 v Novi Gorici, Ljubljani in Portorožu. Lani je zbor bil na tridnevnem gostovanju pri učiteljskem mešanem zboru TYL iz Kutne Hore v Češki republiki, letos pa je sam gostil ta zbor. Zbor je v letu 2001 predstavljal Slovenijo, in sicer kot Lovsko Zvezo Slovenije, na 10. mednarodnem kongresu C.I.C. v Portorožu ter v letu 2002 na 5. zasedanju Delovne skupnosti lovskih zvez Jugovzhodnega alpskega prostora v Sterzingu – Južna Tirolska. Nastopil je tudi ob 100. obletnici Lovske zveze Slovenije v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V letu 1998 je zbor posnel prvo avdio kaseto z naslovom »Srečni lovec« in video kaseto pod istim imenom. Poleg svojega pestrega letnega programa je zbor pripravil tudi svojo prvo zgoščenko »Lovčev dan«, ki je izšla ob praznovanju jubilejne 30. obletnice delovanja zbora, in sicer v letu 2003.

Zbor je za svoje dolgoletno uspešno delovanje prejel tudi številna priznanja in odlikovanja, med njimi tudi Red za lovske zasluge II. in I. stopnje Lovske zveze Slovenije, Red za lovske zasluge II. stopnje Lovske zveze Hrvaške ter srebrni znak MO Koper ob praznovanju 30-letnice zbora. Tudi njegovi posamezni člani so prejeli veliko priznanj, za njihovo požrtvovalno, dolgoletno delo v kulturi. Med njimi Gallusove značke in 1 zlato ter 11 bronastih plaket ZKD MO Koper.

VIR: http://www.lz-koper.si