MareziJazz 2019 – Zaključne misli

0
612
Marezijazz 2019 (Foto: Ana Rojc)
Od letošnje edicije MareziJazza danes mineva en teden. Organizatorji še zbiramo vtise, rešujemo še zadnje formalnosti in dajemo na kup fotografski material.
Če torej na kratko povzamemo povzamemo minuli vikend: v petek so dogajanje otvorili domačini iz Svetega Petra, Špičikuc Orcestra, sledili pa so jim zelo mladi Big band Stična – najmlajši član je namreč star le 8 let. Kot zadnji so nastopili še energični in karizmatični Big Band Radlje. Petkov večer je, zaradi zgolj treh nastopajočih big bandov, prihajal h koncu veliko prej kot smo na MareziJazzu vajeni, zato smo ob koncu uradnega dela nadaljevali z MareziJam-om, improviziranim nastopom ad-hoc sestavljene zasedbe, kar na glavnem odru – kasneje pa se je ta preselil čez cesto v Kanavo, kjer je v osnovi bil planiran, kot after-party.
Glede na ne sicer briljanten, ampak obetaven petkov večer smo sobotnega začeli optimistično. Za nastopa prvih dveh bendov – Big Band Šentjur in Big Band Theory iz Trsta – je vreme zdržalo in kazalo je, da nas bo nevihta celo obšla. Po prvem komadu lokalcev Bend-it! pa se je neurje razbesnelo in pričelo je liti kot iz škafa. Zaradi tega je na žalost ostal brez nastopa tudi Jazz Punt Big Band. Marežganska cesta se je spremenila v Sočo, dež je vztrajal dobro uro. Veliko obiskovalcev je vedrilo v Kanavi in pod okoliškimi nadstreški. Precej se jih je razbežalo, ko je dež ponehal. Uradnega dogajanja na odru je bilo seveda konec za ta večer in hkrati letos, vendar se je za najvztrajnejše obiskovalce muziciranje nadaljevalo v Kanavi z MareziJam-om do približno 2. ure zjutraj.

Z odzivom sponzorjev smo zadovoljni. Poleg tistih, ki so nas podprli finančno ali nam prispevali produkte ter storitve za crowdfunding, so v stik z nami stopili tudi drugi, ki so pripravljeni finančno podpreti MareziJazz v prihodnje (v kolikor ga bomo seveda izvedli), kar je bil tudi en izmed namenov, zakaj smo v javnosti nastopili z informacijami o finančnih težavah. Ob tem smo hvaležni tudi obalnim medijem, ki so našo situacijo vzeli resno in nas zato dodatno izpostavljali.

V petek je bilo, za prvi večer večer, publike nekoliko manj kot običajno, obisk v soboto pa je bil občutno nižji – verjetno zaradi napovedane nevihte. Obiskovalci, ki pa so v Marezige prišli, so festival  podprli precej bolj, kot prejšnja leta.

Angažiranost prostovoljcev v okrepljeni ekipi je bila v izjemno pomoč, saj je bilo letos, poleg običajnega dela na samem prizorišču, še toliko več interakcije z obiskovalci zaradi crowdfundinga.

Po sobotnem klavrnem zaključku festivala je morala v ekipi nizka, »štejemo mrtve«. Ne moremo niti reči, da smo razočarani, saj na vremenske razmere ne moremo vplivati. Vsekakor pa ima celotna zadeva zelo grenak priokus: ne glede na to, da smo naredili vse, kar je v naših močeh, nam vseeno ni uspelo in zaradi tega smo nekoliko razočarani, s priokusom nemoči.

Ta trenutek je težko govoriti o naslednjem letu. MareziJazz 2020 vsekakor ni zagotovljen, možnost, da festival dejansko bo, pa še vedno obstaja, saj – s tradicionalno istrsko trmo – nismo še vrgli puške v koruzo.

V upanju na še kakšen Kozarec dobre glasbe vas zaenkrat lepo pozdravljamo!
Organizacijska ekipa festivala MareziJazz
Vir: PR Marezijazz