MareziJazz 2019 – Running on Empty

0
506
♪♫ MareziJazz 2019 – Running on Empty – že čez en teden ♫♪
Do letošnjega MareziJazza nas loči še nekaj dni, organizatorji smo še bolj zavihali rokave in urejamo še zadnje stvari, da se bo tudi letos festival odvil v najboljši možni obliki. Kot pa je mogoče že iz samega podnaslova razbrati, bo letošnja edicija nekoliko drugačna.

Zakaj je drugače?

Running on Empty, oz. vožnja na hlape, ne pomeni, da smo se organizatorji naveličali. Pomeni pa, da letos v MJ prihaja do precejšnjih sprememb.

V lokalnem okolju se festival, zaradi gostujočih tujih zasedb od daleč naokrog in izvrstne kvalitete glasbenikov, zaznava kot dogodek na nivoju, s tem pa mnogi podrazumevajo, da razpolagamo z obilo finančnih sredstev, da to omogočamo – kar pa ni res. Vsi, ki se z organizacijo ukvarjamo, to delamo prostovoljno, mnoge zasedbe so že v preteklosti nastopale brez plačila ali zgolj za povrnitev potnih stroškov.

Odvisni smo od obiska in posledično od vremena, dve leti zapored pa nam nikakor ni bilo naklonjeno.

Ker ne pobiramo vstopnine, so bila osrednji del našega proračuna sredstva iz razpisov, ki pa se iz leta v leto krčijo, tudi ko na njih uspešno nastopamo. Kot primer, smo letos bili uspešni na 4 od 5 prijavljenih razpisov, a smo skupno dobili manj kot tretjino zaprošenih sredstev. Kombinacija negativnega trenda razpisov in neugodnih vremenskih razmer je pripeljala do tega, da smo na žalost v zadnjih nekaj letih prišli v konkretno rdeče številke – ki pa smo jih člani organizacijske ekipe pokrili iz svojih žepov.

Kljub pomislekom, če bi festival letos sploh izpeljali, smo se vseeno odločili, da MareziJazz bo.

Bend it! Marezijazz 2018 (foto: Tomaž Breskvar)

Kaj točno pa je letos drugače?

Zaradi povpraševanja tako s strani bandov kot poslušalcev smo se torej festival big bandov odločili izpeljati – bo pa v okrnjeni izvedbi. Začenši s skrajšanim programom – namesto predskupine in šest, ali celo sedem zasedb na večer, bodo nastopile samo tri oz. štiri na večer. Tudi vsebinsko se vračamo k osnovam, saj bodo letos na odru zgolj big bandi. Oba večera se bosta zaključila z – lani zelo uspešnim – jam sessionom MareziJam.

Poudariti je tudi treba, da je večina letošnjih big bandov starih prijateljev MareziJazza, nekateri od njih (npr. Jazz Punt BB in Špičikuc) sodelujejo praktično že od samih začetkov festivala – zato letos še posebej cenimo njihovo podporo in pripravljenost nastopati »za golaž in pivo« z namenom ohranitve MareziJazza.

Ozvočenje, oder in sceno smo zmanjšali na nujno potrebno, kjer seveda še vedno prva prioriteta ostaja kvaliteten zvok. Ker ne moremo zagotavljati kvalitete iz tehničnega vidika, letos prvič po skoraj 10 letih ne bo prenosa v živo preko spleta. Ne moremo tudi biti ekološki, kot smo si zadali in želeli, ker npr. nimamo sredstev za nabavo (ali najem) kozarcev za večkratno uporabo.

Trudimo se, da bi vse to čim manj vplivalo na naše obiskovalce in na samo kvaliteto izvedene glasbe in seveda izkušnjo poslušanja le-te. Torej kljub vsemu naštetemu vstop na prireditev ostaja prost. Festival je bil namreč ustanovljen z namenom približevanja kakovostne bigbandovske glasbe lokalni in širši publiki in to naravo MareziJazza želimo ohraniti in z njo nadaljevati.

Kako nam torej lahko pomagate?

Kot že rečeno, vozimo na hlape; če ne bo prišlo do dolgoročnih sprememb glede financiranja podobnih projektov, ima MareziJazz precej težko prihodnost, če jo sploh ima. Pomembno je, da pridemo na zeleno vejo, se rešimo dolga in naberemo vsaj del denarja potrebnega za 2020 za izvedbo 15. obletnice kot se spodobi. V nasprotnem primeru obstaja velika možnost, da bo ta MJ zadnji.

Zato pa tudi do vseh pristopamo z odkritostjo in transparentnostjo o dejanski situaciji, in jih (oz. vas) poskušamo angažirati, da skupaj rešimo največji srednjeevropski festival big bandov.

BB Krško – Marezijazz 2018 (foto Mateja Filipič)

Predstavniki medijev in novinarji nam najbolj lahko pomagate tako, da objavljate o nas, nas vabite na intervjuje, poveste svojim bralcem, gledalcem ali poslušalcem za naš festival, predvsem pa širite našo zgodbo in zgodbo mnogih drugih kvalitetnih kulturnih prireditev (npr. Baladoor in JEFF) ki na obali izumirajo ali so že izumrle zaradi tega ker se je denar namenjal manj kvalitetnim kulturnim dogodkom.

  • Poslušalci in zvesti obiskovalci nam najprej lahko pomagajo že s tem, da pridejo. Naredili bomo neke vrste crowd-funding, po zgledu online platform kot so kickstarter in indiegogo, vendar bo ta potekal v živo, na samem dogodku, ne online. V praksi bomo v zahvalo za izdatnejše prostovoljne prispevke ponujali takšna in drugačna darila in darilne pakete (kot npr. majčke MJ in materiali naših pokroviteljev). Več o tem bomo objavili v prihodnjem tednu zato vse vabimo, naj nam sledijo na FB in IG, ali pa nam lahko, v primeru, da ne uporabljajo nobene od teh platform, pišejo na mail [email protected]
  • Vsi potencialni pokrovitelji, ki so pripravljeni donirati (na tak ali drugačen način), da bi pomagali rešiti MJ, nas lahko kontaktirajo ([email protected]). Zelo bomo hvaležni in jih bomo namenili promocijski prostor na grafikah, v objavah na naših kanalih in na samem dogodku. Noben znesek ni zanemarljiv ali premajhen, sprejemamo pa tudi nekatere materiale, ki so zanimivi za crowd-funding (do sedaj so nas podprle lokalne pivovarne Varuh, Naboj in Ghetto s svojimi darilnimi paketi piva ter Sladoledarna s kupončki za sladoled).
  • Iščemo tudi prostovoljce na samem dogodku, ki bi fotografirali, snemali, pomagali pripravljati in pospravljati … javijo se lahko na FB ali na mail.

Za konec seveda še sam program s povezavami na opise nastopajočih skupin:

Petek, 5. julij 2019, od 19.00

Big Band Stična, pod taktirko Braca Doblekarja podira mladostne rekorde, z najmlajšim članom starim le 6 let.
Veseli smo, da se po nekajletnem zatišju na naš oder vrača tudi lokalni Špičikuc Orchestra.
Big Band Radlje bo nastopil drugič zapored, in upamo, da bodo ponovno prinesli energijo, ki so jo lani.
Čakamo še dokončno potrditev četrtega big banda za petkov večer.

Sobota, 6. julij 2019, od 19.00

Prav zanimivo bo videti, koliko je Big Band Šentjur napredoval v desetih letih – takrat so namreč nazadnje nastopili na MareziJazzu.
Letošnji edini tuji gostje, pa tudi oni ne bodo prišli od daleč, so Big Band Theory iz Trsta 
Domači big band iz Marezig bo na MareziJazzu praznoval obletnico prvega nastopa – lani so nastopili še brez imena, a so si ga kmalu potem nadeli: Bend-It!
Jazz Punt Big Band nastopa letos na festivalu že desetič, pa kljub temu vsakič prinese nekaj novega – letos so se podali v vode elektronske glasbe.

Vir: Marezijazz PR