Koncert leta na Titovem trgu

0
422
Foto: Jaka Ivančič
Foto: Jaka Ivančič

V petek 18.6.2016 se je tradicionalno zgodil Caprisov koncert, ki se je po letu dni vrnil na Titov trg. Velik oder, bogat program in celodnevno odganjanje brez oblakov preko radijskih frekvenc, je pričaralo svež poletni večer z obilico užitkov.

Sniz_foto Jaka Ivancic
Foto: Jaka Ivančič

Koncert so otvorile tri mlade skupine (Last Word, Krkuča Konekšon in Sniz), ki so jih zaradi zgodnje ure žal zamudili in se pridružili dogajanju, ko je na oder stopil Kameleonov Tulio Furlanič. Pred njim so nastopili še domači Šturle, Aleksander Novak in Enzo Hrovatin, za tem pa Iztok Novak Easy in Slavko Ivančič s povratka iz bolniške. Padec z motorja mu je za leto dni preprečil nastope, tako da so si »Caprisovci« zamislili originalno darilo in mu izročili čelado. Slavko se je izkazal v dobri formi, posledic odsotnosti ni bilo slišati. Častno mesto so si zaslužili enonočni povratniki Pudding Fields, ki so se zarekli in premestili svoj zadnji koncert na Caprisov oder.

Last Word_foto Jaka Ivancic
Foto: Jaka Ivančič

Ob prihodu Big Foot Mame (BFM) se je množica že dodobra zbrala in mlajša generacija je poplavila prostor pred odrom, medtem ko so nostalgiki spremljali nastop iz ozadja. Med nastopom BFM so zaradi zdravstvenih težav zamenjali bobnarja, ki ga je nadomestil Martin Janežič Buco, bobnar skupine Hamo and Tribute to Love. Občinstvo očitno tega ni opazilo ali se ni pustilo zmesti in zabava se je kar stopnjevala. BFM so prepustili oder slovenskim zvezdnikom Siddharta, ki so v spremstvu napihnjenih varnostnikov in množične spremljevalne ekipe stopili na oder in nanizali razgiban spored starih in novih skladb. Vrhunec njihovega nastopa so nedvomno bili »ramštajnerska« T.H.O.R. in balada Samo edini. Prizorišče se je nekoliko izpraznilo, ko so Siddharta zaigrali novi del repertoarja (Piknik in Ledena), ki je ponekod žanrsko skregan s prvim delom koncerta, kar je domnevno zmotilo tudi nekatere prisotne. Po vsem videnem se je koncert vsekakor uspešno zaključil z zadovoljno publiko in organizatorji.

Krkuča Konekšon_foto Jaka Ivancic
Foto: Jaka Ivančič

Koncert je stekel tekoče brez daljših premorov med nastopajoči, za kar gredo zasluge voditeljem Katji Pišot, Žigi Rustji in Luki Rudlu ter seveda spremljevalni skupini, ki je novost v letošnji ediciji. Ta je namreč spremljala vse domače izvajalce, in sicer v postavi Marko Stropnik, Mitja Bobič, Tomaž Boškin, Lean Kozlar-Luigi, Štefica Stipančević, Tomaž Nedoh, Matej Barič in Marko Toškan.

V primerjavi z lanskim letom pa smo mogoče pogrešali bolj zveneča imena. Saj so nas Caprisovci v preteklosti (Elisa) in lani (Parni valjak) lepo razvajali. Nič proti Siddharti in BFM, ki ostajajo špica predvajanja in množičnih žurov na radiih in prizoriščih. Res pa je, da sta obe skupini z zadnjimi izdelki prikazali nižjo stopnjo ustvarjalnosti v primerjavi s prejšnjimi, kar je bilo opaziti tudi v live izvedbi omenjenega materiala. V bodoče bi bilo na takem odru zanimivo videti domačo skupino, ki bi na mestu glavne zvezde uspela napolniti in zabavati publiko. V mislih se pojavi le eno tako ime, Night Jump v zasedbi Bruno Viler, Marino Dugaro, Iztok Novak Easy, Roki Petkovič in Boštjan Andrejc – Bushy. Potencialni kandidati bi lahko bili še Spirits z Rudijem Bučarjem na čelu, vendar je večja verjetnost, da bi na odru hkrati videli Davida Gilmourja in Rogerja Watersa, kot pa prej omenjeni skupini. Pustimo se presenetiti.

Tulio Furlanič_foto Jaka Ivancic
Foto: Jaka Ivančič

Ekipa Radia Capris je evro od prodane vstopnice namenila za pomoč Tjaši Likar, ki prestaja zdravljenje v ljubljanski bolnišnici. Tako so prisotni na Titovem trgu poleg zbranih prispevkov (3500 €) Tjaši poslali še pozitivne misli za hitro okrevanje, ta pa se je, ker je že v pomladni akciji zbrala dovolj sredstev, izkazala in donacijo namenila deklici Danay, ki ji bo denar prav tako prišel prav pri zdravljenju.

Caprisov koncert je ponovno pokazal, da je možno poleg Kidričeve ulice oživeti tudi Titov trg in za eno noč preglasiti peklenski zvonik koprske stolnice. Izbira prizorišča je zanimiva ne le zaradi osrednje lokacije (v mestnem središču) temveč tudi zaradi dostopnosti in turističnega vidika, saj obiskovalce popelje mimo mnogih znamenitosti v mestnem jedru. Pomembno je poudariti, da je celotna prireditev zelo dobro organizirana in predvsem zbere lepo število domačih glasbenikih na velikem odru, kar se v štirih obmorskih občinah ne vidi prav pogosto. Velik doprinos je tudi za mlade (ponavljam domače) skupine, saj jim nudi izkušnjo velikega odra, predhodno oglaševanje na radijskih frekvencah in ne nazadnje, da v zaodrju spoznajo in spregovorijo z osebami iz glasbenega posla. Nedvomno so to pomembne izkušnje, ki dajejo možnost napredovanja in nenazadnje spodbudo za nadaljnje delo na vseh področjih ustvarjanja mladih glasbenikov.

Slavko Ivančič_foto Matevz Kocjan
Foto: Matevž Kocjan
Siddharta_foto Jaka Ivancic
Foto: Jaka Ivančič
Pudding Fields_foto Matevz Kocjan
Foto: Matevž Kocjan

Brez težav lahko dogodek imenujemo veliki koncert Radia Capris, saj ta poleg tradicije in podpore lokalnim ustvarjalcem nudi nekaj več od povprečnih komercialnih koncertov. Množična obiskovalcev pa potrjuje, da je tovrstni dogodek osvežitev v lokalni »kulturni« ponudbi. Med drugim spodbuja vprašanje o ovrednotenju mestnega jedra kot središča kulturnih dogodkov. Prav ti so pogosto žrtve »kulturno nestrpnih« stanovalcev mestnega jedra, ki jim dogodki zaradi hrupa in ostalih nevšečnosti kratijo spanec v poletnih nočeh. Na tej podlagi bi lahko modri koprski občinarji zagnali sive celice ter mišice in ponudili ostanke zapuščenih kino prostorov kreativnim organizatorjem koncertov. Seveda, če ne bo vladajoča garnitura na vodstvene položaje ustoličila svoje žlahte in če sosedje nimajo nič proti, bi lahko tak prostor služil tudi v preostalih letnih časih za podobne in gotovo tudi žanrsko bolj raznolike koncerte. Pri tem bi seveda lahko pripomogla pomoč Radia Capris in ostalih lokalnih radijskih postaj, medijev, društev ali kulturnih zavodov za skupni prostor glasbenih dogodivščin.