Intervju: Zofa Lipa

0
852
Damir Fazlić – poznan kot Zofa Lipa, član obalne rap skupine Luknje v Sistemu, je obalni MC, ki prihaja iz Strunjana in piše pesmi od svojega 16-ega leta. Z njim smo spregovorili o novo izdani plošči  “Obalni duh starodavnega pirata”, njegovih pogledih na obalno rap sceno ter o načrtnih za prihodnost.
 • Koliko let si glasbeno že aktiven? V katerih (obalnih) zasedbah/sestavih si sodeloval?

7 let sem že aktiven. Leta 2012 sem kot del obalne rap skupine Luknje V Sistemu (ki jo danes sestavljajo Axel, Ringe in Reta) izdal “Postreženo Surovo”, naš prvi official single/video. Na komadu sta gostovala Drill in Burke. Istega leta sem pristal na 4ih komadih Burketovega Skunkcloud mixtape-a. Tako sem nekako stopil v igro. Celotna naša zasedba deluje pod imenom Komora, katere del so: Drill, Burke, Axel, Ringe, Zofa Lipa, Reta, Masayah, Benjamin Shock in najjači član Dule Sempler.

Zofa Lipa – Obalni duh starodavnega pirata (2019)

 

 • Izdal si svoj tretji samostojni album, v čem se razlikuje od prvih dveh?

Prva dva sta bila zame “z glavo čez zid”. V dobrem in slabem smislu. Takrat sem garal dneve in noči, da lahko dobim svoj shine. Dobil sem dosti podpore in pohval, vendar sem se odločil, da dam spet nekaj novega ven za vse tiste, ki spremljajo in podpirajo moje delo. V tretje gre rado, mogoče mi je pa zato ta album najljubši. Ko smo ga dokončali, sem vedel, da je moj magnum opus.

 • Kako bi torej opisal svoj nov izdelek?

Za tretji solo sem si vzel čas. Spisal sem ga v totalni izolaciji. Brez luči. Brez vode. Ta album je kot konec trilogije. Kot zadnji del Gospodarja prstanov. Zelo temačen. Zelo iskren. Dosti zgodb in emocij. Brez dvoma moje najtežje delo.

 • Kdo je vse sodeloval pri nastajanju albuma?

Glede produkcije sta večino instrumentalov ustvarila Dule Sempler in Benjamin Shock. Poleg njiju se pojavita še Sajkoslav in Neongee Beatz. Na komadu “Papir” je bass kitaro odigral Teo Collori. Benjamin Shock je nato vse komade zmixal in masteriziral projekt. Naslovnico je narisal Tine Dekorti. Videospote so mi posneli kot vokalni gostje se na albumu pojavijo imena, kot so: Drill, Axel, Ringe, Reta, Maja Trip, Masayah, Shtibla in drugi…

 • Bi izdal kakšno podrobnost o naslovu albuma (in naslovni fotografiji) Nosi morda kakšno (skrito) sporočilo?

Zgodbe o njegovih žrtvah v zgodovini primorskega območja so legendarne. Malo je tistih, ki so bili priča njegovi blaznosti. Njegova ne speča duša bo vedno znova priplula z posadko oboroženih okostnjakov do vrat vsakega, ki je dvomu vanj. On je… Obalni Duh Starodavnega Pirata. Zanalašč sem izbral tako epski/mitološki naslov. Sporočilo mi je bilo takoj jasno. 

To predstavlja mojo zapuščino. Moje delo. Ta album bo za vedno predstavljal mene in določeno obdobje v mojem življenju. S pomočjo glasbe lahko zmrznemo čas. Je nekaj najmočnejšega na tem svetu. Moj duh bo živel za vedno v moji glasbi. Makes sense doesn’t it?

Naslovnica predstavlja naslovnega lika, inspiracija zanjo pa je bil eden mojih najljubših izmišljenih likov iz znane anime serije/igre, ki je zavzela svet, ko sem bil star 8 let al nekaj takega. C’mon guys you know what it is.

 • Rap scena na obali je močna, verjetno edina dobro stoječa obalna glasbena scena trenutno. Veliko obalnih reperjev je priznanih izven meja Obale (in tudi izven meja Slovenije). Kako sodelujete? Kako se povezujete in v čem je razlog za tak uspeh obalne rap scene?
Zofa Lipa (foto: arhiv avtorja)

Noro je, ko pomislim, koliko obalnih rap artistov je bilo pred 10-timi leti in koliko jih je sedaj. Opazi se ogromen napredek kar se tiče ustvarjanja in sodelovanj. V zgodnjih letih so me Burke in Drill vsakič vzeli s sabo, ko so imeli koncert nekje v Sloveniji. Tako sem spoznal dosti ljudi, s katerimi sem v prihodnosti sodeloval pri projektih. Preko freestyle tekmovanj in battle tekmovanj sem si tudi naredil nek “hype” v podzemlju. Nastopali smo tudi v Avstriji, Češki, Nizozemski. Mislim da volja do do dela in spoštljiv odnos vzbudijo neko prijateljsko tekmovanje pri artistih. Lepo je videti tolko lačnih MCjev, ki se borijo za svoje. Takšna okolica ti da zagon, da postaneš še bolj ustvarjalen.

Obalni rap je kar nekaj let konstantno aktiven, mislim da končno dobiva svoj props počasi. Zdi se mi, da je naša glasba zelo pristna. Zato je všeč ljudem. Ni “pocukrana” in ni iz mikrovalovke. Ljudje se najdejo v naših komadih, ker so podobne stvari šli čez. Naša glasba vsebuje dosti pozitivnih sporočil, v to sem prepričan.

 • Kako bo potekala promocija plošče? Promocijo si delaš sam, ali imaš pomoč (založba)?

Nisem na založbi. Vse kar sem do sedaj ustvaril in delal, sem delal, ker sem to imel rad. Sam sem se spravil pisat pesmi in sam sem si zadal ta cilj, ki ga še dandanes lovim. Neverjetno srečo imam, ker poznam tako dobre in talentirane ljudi okoli sebe, ki so mi vedno pomagali in gradili z mano. Kar se tiče promocije Release party je bil v Bellaviti v Kopru 31.10. Nato smo imeli nastop 9.11. v Kino Šiški, ko je Vazz imel predstavitev albuma Jacob. Imam namen obiskat tudi Novo Gorico in Novo Mesto v Decembru.

 • Kakšni so plani za prihodnost? Slovenija? Tujina?

V Sloveniji sem se rodil in repam po slovensko, delamo na tem, da “zrihtamo” čimveč koncertov. Vsi frendi mi težijo, da grem delat angleški ali pa nemški rap. Kar sem že večkrat razmišljal. Nikoli ne veš. Ampak sprva želim pustiti svoj žig doma.

 • Kaj misliš o obalni glasbeni sceni nasplošno? Pravijo, da jo pokonci držijo le še »reperji«, rentabilni so le še cover bendi. Ti si avtor, zato nas zanima tvoje mnenje.

Ponosen sem na svojo ekipo. Ko pogledam nazaj kako smo začeli in kaj smo vse dali čez. Da smo še vedno tukaj. Res je dober občutek. Toliko je novih imen in obrazov… težko je spremljati vse.. Sedaj bo še Axel dal ven solo album. 2020 pride Reta. Masayah. Drill. Burke baje ima 2 projekta sem slišal. Tako da mi je v čast biti v taki družbi produktivnih artistov.

 • Reperji ste poznani po tem, da kupujete plošče za support (fizične CD/vinil – ne samo obalne). Povej kateri album si nazadnje kupil? (Obalni in ne obalni).

Obalni je bil Zmelkoow- Čiko, Pajo in Pako. Drugače pa nisem siguren, če sem spet kupil Eminemov Slim Shady LP ali pa Canibus album. Nekaj od tega je bilo.

 • Kje pa je možno kupiti tvoj novi album?

Album je na voljo na vseh streaming platformah. Fizično kopijo se da dobiti na [email protected] ali pa osebno pri meni.

 • Bi radi še kaj sporočil bralcem našega portala?

Rad bi hitu en velik shout out za vse moje ljudi, ki so bili ob meni od mojih začetkov vse do danes. Hvala vsakemu, ki ceni in podpira moje delo. Vi ste naj jači.

Whoop Whoop.

Intervju sestavil Matjaž Derin, odgovarjal je Zofa Lipa, za kar se mu zahvaljujemo!