Intervju: Elvis Šahbaz

0
786
Elvis Šahbaz, kitarski virtuoz iz Izole, ki ga vrsto let poznamo na obalni glasbeni sceni, ima danes uspešno solo kariero. Z Elvisom smo se pogovarjali o obalni glasbeni sceni, njegovem drugem albumu “iO” ter načrtih za prihodnost.
 • Elvis, veliko ljudi te pozna…ne samo kot kitarskega virtuoza. Kako bi sebe opisal v dveh, treh stavkih?

Nas Elvisov je več, recimo en “kuhari” okrog, drugi dela v gostilni kot natakar, tretji je včasih “zidaril”, četrti je rocker… in tako naprej. Med naštetimi sem tudi jaz – iO, ki predano ustvarjam kot bi rekel Andrea F: »Tridimenzionalne zvočne slike«.

 •  Koliko let si že aktiven v glasbi, v katerih (obalnih) skupinah si sodeloval?
Elvis Šahbaz – iO (album, 2019)

Aktiven sem skoraj od zmeraj, načeloma od 1985. Zakaj? Spomnim se trenutka, ko sem sprejel odločitev, da se bom posvetil kitari. Nikoli mi ni bilo dolgčas, ker sem vseskozi ure in ure, dneve in leta preživljal v njeni družbi. Sodeloval sem z nekaj skupinami od By The Way, Alice b Talkles, Tilt, Implosia, Euphorbia… Sodeloval sem tudi z Paride di Stefanom v filmskem projektu Creazione ter tudi sam spremljal filme v živo na Kino otoku recimo 14 Reels in tako naprej.

 • Pred par leti si izdal svoj prvenec, ki smo ga pričakovali več let….sedaj si v kratkem času izdal že svoj drugi album… so to skladbe, ki se niso uvrstile na prvo ploščo…ali gre za nov material in nov koncept?

Ja, leta 2017 sem izdal prvi album in ga poimenoval Parenzana BluEs. Zakaj Parenzana BluEs? Zelo preprosto, ker je to bil temeljni kamen daljnega leta 1986. Smisel albuma je bi posneti nekaj stvaritev in na nek način album posvetiti Izoli kot domačem kraju, v katerem ustvarjam in iz katerega dobivam navdih. Zato pa so na njem skladbe, kot so Svetilnik, Izola, Viža, Parenzana BluEs. Seveda je na njem tudi nekaj iz zdajšnjega obdobja. To je bil namen.

Za drugi album bom rekel tako. To je ustvarjalni proces, med snemanjem drugega sem že razmišljal o tretjem, četrtem…hahaha. Vsekakor je mešanica nekaj od prej in nekaj trenutnih navdihov, ker neprestano ustvarjam. Idej imam ogromno, za tretji album imam fiksno vizijo, ampak ne bi zdaj o tem. Lepo je imeti nit, ker se je potem dosti lažje fokusirati na projekt.

 • V čem se drugi album razlikuje od prvega (za tiste, ki ga še niso poslušali)?

Drugi album je izšel 20.9.2019, torej malo nazaj in nosi naslov, iO. Ne vem, če je potrebno veliko besed okoli tega, koncept je bil ta, da posnamem nekaj bolj osebnega, intimnega. Kot sem prej omenil, vedel sem točno, kaj bi rad povedal. Ja, dalo bi se govoriti okoli tega, ampak bi raje prepustil vam, da si sami ustvarite svojo sliko. Glasbo dojemam na način, kaj mi hoče povedati. Mislim, da mi to tudi dodobra uspeva. Gre bolj za izbor. Tako se tudi za vsak nastop posebej pripravim. Vsakič je druga situacija drugo okolje drug namen.

 • Kdo vse je sodeloval pri nastanku plošče? Kje je bila posneta?
Elvis Šahbaz – Parenzana BluEs (album, 2017)

Na to vprašanje sem čakal. Težko mi je govoriti, da sem naredil to in ono in peto in šesto. Po svoje že, ampak brez pomoči in sodelovanja z dotičnimi ljudmi, bi naredil bore malo. Najbližji in glavni je kot producent maestro Andrea F. Mislim, da je najin odnos nekaj posebnega. Gre za obojestransko zaupanje in takrat se da ustvarjati, kajti snemanje ni zgolj snemanje, ampak ustvarjalni proces. Andrea ima izjemen čut, sluh in smisel, zato ga uvrščam kot soustvarjalca. Med ostalimi so sodelovali: Matteo Rivierani, ki je sodeloval že na prvem albumu in tudi na drugem s klaviaturami v Zimskem, Taci in klavirjem v Besame. Matteo je s svojo vlogo zelo prefinjeno dopolnil in poudaril kitarske teme tako, da so zgodbe toliko bolj dramatične. V Škratkovi sem imel priložnost sodelovati z Ano Mezgec na violini, ki je odlično pričarala nagajivega škrata.

Album je bil posnet na Kanarskih Otokih, kjer ima Andrea svoj studio – Ocean Spiral Studio. Super studio, super okolje, super sosedi…super barraquito…

 • Plošča je izdana na CD-ju. Si razmišljal, da bi jo izdal na vinilu (ki postaja spet moderen)? Lahko pričakujemo naslednji album na vinilki?

Razmišljam…mislim, da naslednji album ne bo na vinilki. Bi pa po tretjem albumu morda naredil izbor iz treh albumov in jih natisnil na vinilko. Kaj pa vem, tako sem imel v mislih. Bolj kot izbira vinila ali CD-ja mi je pomembna tematika albuma, kaj bi rad z njim povedal. Če bi lahko, bi šel kar jutri v studio in izdal album magari na kaseti…hahaha…

 • Kako poteka promocija plošče? Kje te lahko slišimo oz. a imaš morda že potrjene koncertne datume?

6. septembra sem imel neke vrste promocijski koncert v cerkvi Marije Alietske. Bilo je nekaj posebnega zaradi ambienta in akustike nasploh. Mislim, da je bilo super, jaz sem se dobro pripravil in občinstvo je uživalo ter skupaj smo se imeli lepo. Kar se tiče koncertov, sem bolj skromen, v kratkem bom v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, za naprej pa bomo videli. Občasno nastopam tudi na prireditvah ki so bolj zasebne narave. Po pravici povedano nastopam bolj priložnostno. Je pa vsekakor cilj za prihodnost več nastopati. Med drugim v letu 2020 pripravljamo nekaj koncertov po Sloveniji, ampak to se še dogovarjamo. Datume prihajajočih nastopov pa lahko spremljate na moji Facebook strani ali pa spletni strani www.elvissahbaz.com

 • Kakšni so tvoji plani za prihodnost?

Prihodnost? Mnogokrat sem prebral in slišal rek: »Živi svoje sanje.« Najbrž bo to, to. Posneti še nekaj albumov, ker bi na ta način. ki mi je najbližji. še marsikaj povedal.  Čeprav ustvarjam sam, v bistvu pri mojih projektih sodeluje kar nekaj prijetnih ljudi. Poslušalci moje glasbe in nastopov so tudi zadovoljni in to me vsekakor še dodatno motivira. Sem zelo hvaležen, vsakemu posebej in lepo mi je. ko si izmenjamo nekaj besed in misli.

 • Kaj misliš o obalni glasbeni sceni? Ti si pravzaprav obalni glasbeni endemit (če ne celo slovenski). Ti si avtor, zato nas zanima tvoje mnenje?

Ukvarjanje z glasbo tako ali drugače je preživljanje časa. ki si ga vzameš zase. Eni uživajo v igranju inštrumenta, drugi v poslušanju. To je krog. Avtor, endemit, virtuoz…? Včasih se tudi sam sprašujem, kam spadam. Se mi zdi, da sem v intervjuju na Valu 202 z Jolando Fele rekel, da sem tajkun, ker sem si začetno znanje utrjeval s poslušanjem drugih, tako kot vsi mi. Danes sem, kjer sem. Mislim, da je najbolj pomembno, da se najdeš v čemer uživaš in s čemer se izražaš, to je to.

 • Ti si že dolgo let »v giru«, koliko spremljaš obalno glasbeno sceno in ali imaš kak obalni priljubljeni bend/izvajalca?

Po pravici spremljam, kolikor pač spremljam, da ne bi komu naredil krivice, bom izpustil poimenovanje. Kolikor uspem slišati, je veliko ne dobrih ampak odličnih glasbenikov in glasbenih skupin, pa ne samo obalnih ampak v celotnem prostoru. Kot sem že povedal, ustvarjanje je proces in to je treba razumeti, ceniti, spoštovati in ponuditi priložnost vsakemu, da se pokaže in tako dodatno motivira. Po sebi vem, kako se me dotakn,e ko me zavrtijo na Radiu Koper, res jim hvala. Čutim hvaležnost, zadovoljstvo, potrditev in motivacijo za naprej. Vsi to potrebujemo.

 • Kupuješ plošče (fizične CD/vinil)? (ne samo obalne). Kateri album si nazadnje kupili? (Obalni in ne obalni).

Seveda kupujem CD-je, ker mislim da je prav, da se podpiramo tako in drugače. Nazadnje sem kupil plošče od Buh, Noair, Jakob Kobal, Second Chance Blown, Drill, Malorshiga, Koala Voice,… pa tudi svoje vzgajam v tem duhu, da je treba podpirati glasbenike. Jaz sem svoja albuma izdal v samozaložbi, zato mi je vse jasno.

 • Tvoj album lahko kupimo »Pri Kralju«, ali tudi kje drugje?

Zaenkrat albuma (oba) kupite tudi Pri Kralju. Lahko pa ga kupite tudi od mene osebno ali po internetu, na spletni strani , kjer vam album pošljem po pošti. Nekaj sem jih že poslal in od srca sem jim hvaležen.

 • Bi rad še kaj sporočil bralcem našega portala?

Vsa čast portalu Muzikobala in vsem, ki kakorkoli soustvarjajo to pomembno središče. Hvala tebi za povabilo za intervju, upam da sem bil priden. P.S. Vzemite si čas in uživajte…

Intervju sestavil Matjaž Derin, odgovarjal je Elvis Šahbaz, za kar se mu zahvaljujemo!