Intervju: Edi Udovič – Ejaq

0
711
Foto: Uroš Škerjanc

Edi Udovič ali Ejaq, kot ga kličejo prijatelji, je basist in pevec iz Hrvatinov. Zadnjih nekaj let je s skupino Almostrage pesnil manj surovi thrash metal, znan ne samo na Obali, temveč širom po Sloveniji. V intervjuju o njegovih pogledih na metal glasbeno sceno in o odločitvi o začasni prekinitvi glasbene kariere.

 • Lahko primerjaš metal glasbeno sceno na Obali v 90′ z današnjo?

V 90′ so bili Nabiska, No limits. Takrat sem bil mlajši in nisem dosti sledil tej sceni. Kar vem, je, da je bilo več skupin, ki so se poznale med sabo, bilo je tudi nekaj klubov, v katerih se je lahko brez težav igralo. Tudi sedaj so bendi, vendar vse skupaj ni tako razširjeno.

 • Kakšna je po tvojem mnenju metal glasbena scena na Obali v primerjavi z drugimi konci Slovenije?

Lahko bi bilo boljše. Zdi se kot, da smo odrezani od Slovenije. Ljubljanska scena ima dosti skupin, tudi gorenjska, pa štajerska. Sicer je težava, ker se eni in isti bendi vrtijo v krogu, vendar se jim da delati.

 • Zdi se, da je na Obali vedno manj skupin, ki bi igrale metal, če izvzamemo black metal bende. Kje ti vidiš vzrok za tako stanje?

  Foto: Nicky Kristl
  Foto: Nicky Kristl

Trenutno so na Obali delujoči Incarnated, potem pa Bleeding fist in Somrak, ki so black metalci. Mladi fantje Catastrophic Experience igrajo death metal. Drugi pa so se razšli oziroma ne igrajo. Kje je vzrok? Za koncertne prostore ni težave, če se angažiraš in organiziraš, greš igrat izven Obale. Lahko, da pada interes, saj je najlažje zaslužiti z igranjem priredb. Ena stvar je, da nimajo prostorov za vaje.

 • Ali kljub temu prepoznaš katerega od mlajše generacije na Obali, ki bi ga izpostavil na področju metala?

Da, imamo primere. Recimo Jure Vidmar, dober kitarist, ki je igral pri Inerchain. Pa David Bordon, ki je mlad perspektiven bobnar, pa od Incarnated kitarista Andrej Rot in Marko Kocjančič ter basist Ivan Umer. Tudi Aleks Černeka je dober basist, Andrea Dilic ima poleg Shock rocket še en bend, ki igra priredbe. In denimo Martin Grego, pa še kaj skritih bi se našlo.

 • Če se dotakneva tvoje glasbene kariere. Kdaj si se začel aktivno ukvarjati z metal glasbo?

Misliš, da se spomnim? Konec osnovne, začetek srednje šole sem prvič slišal skupino Fear factory in tako se je začelo. Kdaj pa sem aktivno začel igrati, pa se ne spomnim. To je bilo s skupinama Insanity in Unripe vengeance.

 • Kje na Obali si najraje koncertiral?

V zadnjem času v Figi (Figa rock bar, op. a.). Tam sem se počutil kot doma in prostor je urejen, kot se spodobi. Žal so MKC, kot sem videl, za nekaj časa zaradi inšpekcije zaprli za koncerte. Na Obali je dosti ‘kafičev’ in malo klubov. Ko sem bil še v srednji šoli je bilo tega več, MKC, v Izoli Mi klub in Muki, pa Shoto klub. Nad Piranom je bil Maona, v Portorožu pa ne vem, če kaj. Tam je bila vedno Kanela.

Po mojem mnenju se bo počasi uvedlo, da tovrstni koncerti stanejo tri ali pet evrov,

Težava je v kulturi poslušanja in obiskovanja koncertov. Po mojem mnenju se bo počasi uvedlo, da tovrstni koncerti stanejo tri ali pet evrov in če boš želel na koncert, boš plačal in poslušal bend. S tem pa pokazal spoštovanje do skupine, do ‘placa’, kjer je koncert in organizatorjev.

 • S katerimi glasbeniki in glasbenimi skupinami si poleg svojih zasedb še sodeloval?

  Foto: Ejaqov osebni arhiv
  Foto: Ejaqov osebni arhiv

Poleg rednih bendov sem z Matjažem Gergeto, Bojanom Sinkovičem in Rokom Stefančičem sodeloval še pri Slave-r, cover bendu od Slayer. Sodeloval sem tudi z Rokijem (Rok Soczka Mandac, op. a.) pri Meduzalem in Grandfuck. Bil sem gost na CD-ju od Corkscrew. In nazadnje me je Stane Bakan ‘privlekel’ na Jimi Hendrix night, kjer sem odigral tri komade.

 • Držijo govorice, da nisi več član zasedbe Almostrage?

Nisem več in tudi Almostrage so razpadli. Drugi trije člani bodo delovali pod drugim imenom, kakšen stil bodo igrali pa je odvisno od njih.

 • Bo mogoče še vedno videti kakšen koncert Almostrage na Obali?

Zadnji koncert imamo 21. decembra v Figi. Za naprej pa sedaj težko rečem, bolj ne kot ja. Niso mi všeč tisti ‘combacki’ in ‘reunioni’.

 • Si se torej upokojil kot glasbenik ali imaš le pavzo?

Imam pavzo, bomo pa videli, kaj bo. Imel sem že nekatere ponudbe, ampak si želim vzeti pavzo, recimo pol leta, leto. Potem bomo videli. Rade volje bi imel skupino, ki bi igrala metalcore, vendar na Obali ni glasbenikov, s katerimi bi to delali. Zdaj si želim narediti predvsem pavzo.

Naslovna fotografija: Uroš Škerjanc

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here