In memoriam: Šteljo Grbec (1953-2024)

0
383
Odšel je vrhunski basist in solist, Šteljo Grbec.
Imava 35 let skupnega petja, začenši v kortežanskem zboru, kjer sva se spoznala. Nadaljevala sva v odličnem Izolskem komornem zboru, od koder je nastal tudi Kvartet 7 plus. Po prihodu Petvarja v kvartet, se je začela doba 20 let, ko smo poleg zborovske in ljudske pesmi začeli peti pop glasbo, jazz, črnsko duhovno glasbo…. Štelijo je tudi tu hitro pokazal svoj talent. Znane so njegove solistične pesmi I Pitched My Tent, Sixteen Tons, 12 razbojnikov, I’ll Never Smile Again, prekrasna basovska linija pri skladbi Balada o trobenti in klarinetu (original Baby Come Back To Me)… nekatere so ovekovečene na naših ploščah in več TV oddajah. Takih izvedb se ne bi sramovali niti svetovno znani izvajalci.
Šteljo je imel tudi neverjeten razpon glasu. Spominjam se, ko smo delali skladbe kvarteta Manhattan Transfer, kjer basovskih leg ni, je moral peti višine, na katere bi bil lahko ponosen tudi bariton ali celo tenor. Malo se je pritoževal, da ga bomo “uničili” s temi legami, vendar je vse to uspešno odpel.
Kot je znano, je bil vabljen na preizkušnjo v Slovenski oktet, vendar mi je večkrat dejal: “Brez moje kampanje, mojega vina in poklica ne morem biti!”
Glasba je bila zelo pomembna v njegovem življenju, vendar ni bila edina. Godrnjal je, če sem uspel kvartet preveč obremeniti z nastopi in dodatno še s pogrebi, ker mu je potem zmanjkovalo časa za delo v kantini, na njivi in v službi, kjer so bili zahtevani roki dokončanja del…
Elita, v katero je po talentu spadal, ni bila po njegovi meri, počutil se je neprijetno v taki družbi, užival je v preprostosti, z ljudmi, ki jih je poznal. Bil je tudi odličen pripovedovalec vicev.
Težko verjamem, da bom še kdaj zapel s takim talentom. Čas bo pokazal kakšna praznina je nastala in kakšen basist je Šteljo bil. Morda pa tam zgoraj obstaja kakšna podobna vas, kot so Korte, kjer se bova spet srečala, oba stopila korak nazaj in začela znova.
Počivaj v miru!
Leon Bučar
Uredništvo portala Muzikobala družini in vsem žalujočim izreka iskreno sožalje.
Foto: družinski arhiv