FOTO in VIDEO: Pogreb MKCja 1. del – 30.1.2015

Včeraj se je v Kopru na protestnem shodu zbralo več kot 50 mladih, ki so želeli javnost seznaniti s po njihovem mnenju negativnimi posledicami odločitev Mestne občine Koper glede prostorov MKC-ja na Gregoričičevi ulici 4. Kot je znano, je predsednik Društva prijateljev zmernega napredka Marko Brecelj občini predal ključe prostorov, z občine pa so že sporočili, da bo župan Boris Popovič mlade sprejel na sestanku v torek in da jim prostorov ne želi vzeti.

Fotografije v galeriji: Samo Turk, Zara Kastelič, Matjaž Derin (Muzikobala)

Prilagamo še video posnetka, “pogrebno podoknico” ter izjavo žalujoče mladine:

 

Pogreba podoknica MKC

IZJAVA ŽALUJOČE MLADINE

Cilj protesta je seznanjanje javnosti z negativnimi posledicami odločitve Mestne občine Koper, saj prekinitev dosedanjih dejavnosti MKC-ja razumemo kot umor lokalnega spontanega prizorišča subkulture in veliko škodo za nacionalno in mednarodno mladinsko sceno.

  • Nenadna načrtovana sprememba namembnosti in zaprtje MKC-ja nam onemogoča izvedbo nadaljnjih, že potrjenih dejavnosti in prireditev, zato se ne strinjamo niti s samovoljno odločitvijo predsednika DPZN Marka Breclja, da brez širšega posveta s člani, ostalimi društvi in neformalnimi pobudnimi skupinami nenadoma in celo predčasno preda prostor Mestni občini Koper. Slednje razumemo kot načrtno onemogočanje izvedbe planiranih dejavnosti v MKC-ju.
  • Upravitelj prostorov je bilo do sedaj DPZN, mi pa smo bili glavni mladi uporabniki in akterji, torej soizvajalci dejavnosti Mladinskega in kulturnega centra.
  • V dejavnosti, ki smo jih v zadnjih desetih letih v prostoru izvajali, smo vložili veliko prostovoljnega dela ter tudi lastnih sredstev.
  • Kljub pogostim nerazumevanjem z Markom Brecljem je bil MKC za aktivno alternativno mladino v regiji edini prostor, ki je omogočal izvajanje tovrstnih dejavnosti. Ta sedaj manjka.

Kaj želimo doseči:

  • Pričakujemo, da nam MOK prostor na Gregorčičevi 4 dodeli v upravljanje oz. da nam takoj zagotovi enakovredne nadomestne prostore za izvajanje nadaljnih, kot tudi že potrjenih dejavnosti.

Zaključek:

  • Žal, kot smo predvidevali, v boju med dvema ognjema smo mi, radodarna, poštena in ustvarjalna MLADINA, potegnili kratko. Ostali smo neuslišani, nemočni ter zvezanih rok.

 

Matjaž Derin
je neprepirjliv glasbeni frik, upokojeni glasbenik, muzik meneđer, pošten ekonomist, organizator in obiskovalec koncertov ter dober poznavalec obalne glasbene scene... pa velik zaščitnik obalnih bendov. Predvsem pa podpornik avtorske glasbe ter "hejter" cover bendov.

Latest articles

101,1k Followers
Follow

Related articles