FOTO in VIDEO: Pogreb MKCja 1. del – 30.1.2015

0
829
Foto: Matjaž Derin (Muzikobala)

Včeraj se je v Kopru na protestnem shodu zbralo več kot 50 mladih, ki so želeli javnost seznaniti s po njihovem mnenju negativnimi posledicami odločitev Mestne občine Koper glede prostorov MKC-ja na Gregoričičevi ulici 4. Kot je znano, je predsednik Društva prijateljev zmernega napredka Marko Brecelj občini predal ključe prostorov, z občine pa so že sporočili, da bo župan Boris Popovič mlade sprejel na sestanku v torek in da jim prostorov ne želi vzeti.

Fotografije v galeriji: Samo Turk, Zara Kastelič, Matjaž Derin (Muzikobala)

Prilagamo še video posnetka, “pogrebno podoknico” ter izjavo žalujoče mladine:

 

Pogreba podoknica MKC

IZJAVA ŽALUJOČE MLADINE

Cilj protesta je seznanjanje javnosti z negativnimi posledicami odločitve Mestne občine Koper, saj prekinitev dosedanjih dejavnosti MKC-ja razumemo kot umor lokalnega spontanega prizorišča subkulture in veliko škodo za nacionalno in mednarodno mladinsko sceno.

  • Nenadna načrtovana sprememba namembnosti in zaprtje MKC-ja nam onemogoča izvedbo nadaljnjih, že potrjenih dejavnosti in prireditev, zato se ne strinjamo niti s samovoljno odločitvijo predsednika DPZN Marka Breclja, da brez širšega posveta s člani, ostalimi društvi in neformalnimi pobudnimi skupinami nenadoma in celo predčasno preda prostor Mestni občini Koper. Slednje razumemo kot načrtno onemogočanje izvedbe planiranih dejavnosti v MKC-ju.
  • Upravitelj prostorov je bilo do sedaj DPZN, mi pa smo bili glavni mladi uporabniki in akterji, torej soizvajalci dejavnosti Mladinskega in kulturnega centra.
  • V dejavnosti, ki smo jih v zadnjih desetih letih v prostoru izvajali, smo vložili veliko prostovoljnega dela ter tudi lastnih sredstev.
  • Kljub pogostim nerazumevanjem z Markom Brecljem je bil MKC za aktivno alternativno mladino v regiji edini prostor, ki je omogočal izvajanje tovrstnih dejavnosti. Ta sedaj manjka.

Kaj želimo doseči:

  • Pričakujemo, da nam MOK prostor na Gregorčičevi 4 dodeli v upravljanje oz. da nam takoj zagotovi enakovredne nadomestne prostore za izvajanje nadaljnih, kot tudi že potrjenih dejavnosti.

Zaključek:

  • Žal, kot smo predvidevali, v boju med dvema ognjema smo mi, radodarna, poštena in ustvarjalna MLADINA, potegnili kratko. Ostali smo neuslišani, nemočni ter zvezanih rok.