Fenomen leta 2023: Samo Turk

0
1045
Vir: Sebastjan Škoić

Kategorija Fenomen leta je prvič in najverjetneje tudi zadnjič sledila izboru uredništva Muzikobala za naj dosežek v letu, saj v uredništvu Muzikobala vlada striktna načelna politika “Par condicio – klikni za razlago”, kar omejuje možnosti za glasovanje ”bližnjih” v izbore Muzikobala. Kljub temu se nam zdi pomembno podeliti to prestižno priznanje, saj so dosežki vredni uradne pohvale.

Samo Turk – Gala Hala

V letu 2023 si je “nagrado” Fenomen leta prislužil  naš sodelavec Samo Turk. Gospod Turk je med vsemi projekti, ki jih vodi, uspel sestaviti, voditi in izpeljati v CELOTI ambiciozen projekt “The Dukes of Prunes – Tribute to Frank Zappa“, poklon glasbeniku in skladatelju (in verjetno še kaj) Franku Zappi. Tribute band je imel med glavnimi cilji ponoviti uspešen nastop na tradicionalnem festivalu Zappanale v mestu Bad Doberan v severni Nemčiji. Marsikdo ne ve, ampak velik podvig je bil že v tem, da je Turku uspelo dobiti šest glasbenikov, ki ne le poznajo tega velikega ameriškega mojstra, ampak so tudi sposobni profesionalno zaigrat njegove kompozicije. V tej dogodivščini je Turk kot vodja izpeljal  celovito od začetnih priprav, vodenja (vaje, management, finance) do PR in vseh vmesnih faz, kar je za eno osebo neverjeten zalogaj. Gre tudi dodati, da je podoben podvig, sicer ne tako celovito, uspel njegovemu stricu Robertu Turku. Starejši Turk sicer ni prevzemal večjih vodilnih vlog, razen vokalnih in koreografskih vrhuncev, kar seveda ni malo. Ni kaj, kri ni voda.

Dukes of Prunes - Zappanalle 2023 Foto: Alen Grižonič
The Dukes of Prunes – Zappanalle 2023 Foto: Alen Grižonič

Na koncu Zappa projekta pa si je Samo “še spisal” prispevek, ki je bil objavljen v Primorskih novicah. V seznam vlog, ki jih je Turk opravil, manjka le še prodajalec majic in podeljevalec nagrad za izjemne dosežke. Slednjega smo prevzeli mi, saj je vse druge naštete naloge sodelavec Turk izpeljal z odliko. Poklon.

Foto gradivo oziroma dokaz napisanega prispevka va famoznem primorskem dnevniku s tradicijo.
Dokazno gradivo – prispevek multi praktika Sama Turka. foto: Alen Grižonić