Bakan Rock Gang – recenzija

0
852

Stane Bakan je mnogim glasbenim nadobudnežem na Obali najbolj poznan po svojem tečaju kitare, ki ga vodi več kot dve desetletji. Njegovo glasbo, ki jo sicer v zadnjem času pogosteje predstavlja širom Slovenije in Italije pod imenom Bakan Rock Gang, verjetno pozna manj ljudi. A vendar, ustavimo se najprej pri njegovi nadvse pomembni glasbeni vzgoji obalnih kitaristov in kitaristk. Po njegovi zaslugi je namreč mnogo mladih učencev/učenk začelo svojo glasbeno pot, ki jo je Bakan razprl z izrazito praktičnimi metodami poučevanja blues/rock glasbenih vzorcev skladb in predvsem s spodbujanjem živih nastopov. S slednjimi je pred več kot 15-imi leti želel omogočiti svojim učencem, da kmalu nastopijo bodisi kot gosti/solisti, bodisi  s svojo lastno skupino. Mnogim je možnost nastopa v živo, pred publiko in v interakciji z drugimi glasbeniki tudi spodbudila kreativnost in nadaljnjo glasbeno kariero.

Bakan - Bakan Rock Gang (2014)
Bakan – Bakan Rock Gang (2014)

V tem obdobju je bila izdana tudi prva plošča »Ko boš končala…«, ki jo je v tistih letih z drugačno zasedbo promoviral po mnogih lokalih po Obali (spomnimo se Pub 111, Snack Bar, Matica, Šilček bar, Kulturni dom Izola…). Prvenec je predstavil prerez skladb izbranih do tedaj. Vmes je minilo kar nekaj let, skupina je večkrat zamenjala člane in se ustalila pri trenutni zanesljivi ritem sekciji: Mitja Stropnik na bobnih ter Aleks Štrekelj na basu. Nova, druga plošča imenovana preprosto »BRG – Bakan Rock Gang«, ki je prav tako izšla v samozaložbi prinaša nabor rokersko udarnejših skladb. Posebnost obeh albumov so zunanji tekstopisci, ki so prispevali besedila vsem novim skladbam (Dušan Pegam, Bogdan Gerk, Lara Baruca, Slavko Baranja). Pred nami je torej sveže izdana plošča, ki vsebuje 8 avtorskih skladb ter  eno verzijo v italijanščini (Ragazza svegliati), s katero so se tudi uvrstili na kompilaciji »Fuori dalla mischia« v Italiji. Skladba »Če verjameš al pa ne« je bila na novo posneta in izhaja iz prvenca.

Glasba Staneta Bakana sledi preverjenim, generičnim rock vzorcem in pri tem nikakor ni pretenciozna. Drži se preprostih struktur, kjer pa izstopa značilen slovnično dodelan in odpet vokal. Zvok je dodobra izpiljen, v katerem seveda izstopa surov in širok kitarski drive. Bobni so stabilni in čisti, basiranje je dokaj elementarno, mogoče le preveč zadušeno za konfiguracijo tria. Občasne intervencije gostujočega orgličarja ali akustične kitare dobrodošlo in smiselno bogatijo zvočno sliko. V celoti gre za glasbeno formo, ki je prepoznavna, nenazadnje »radio-friendly«, saj očitno cilja čim širše, žal na račun ekspresivne ostrine. Bakan Rock Gang je umerjena plošča, ki se kljub vsemu drži mainstream produkcije in čeprav ohranja pretežno live zvok benda, velja »šus glasbe« preveriti na kateremu izmed prihodnjih nastopov. Predvčerajšnjim je namreč promocijski koncert z gosti pritegnil veliko število obiskovalcev in ponudil izvrsten dokaz, kako preprosto lahko glasba povezuje in gradi spoštljive medsebojne vezi. Mogoče lahko pričakujemo, da bo kaj takega tudi v prihodnje zajeto v posneti glasbi, ki bi na morebitni – zakaj pa ne – live plošči smiselno zaokrožila Stanetova dolgoletna prizadevanja in mladostni zanos.