Aleksander Novak – Do dna

0
740

Ob koncu lanskega leta je pri založbi Celinka izšel album Do dna kantavtorja Aleksandra Novaka, na katerem lahko poslušamo osem skladb. Pod glasbo in besedila, ta so vsa v slovenščini, se podpisuje Aleksander sam, a kljub temu da glasbenika poznamo predvsem kot kantavtorja, zbrane skladbe ne zvenijo na ta način. Ob poslušanju CD-ja je namreč še kako čutiti pridih producenta Gabra Radojeviča, ki je hkrati tudi avtor vseh aranžmajev skladb. Zanemarljiva ni niti zvezdniška zasedba spremljajočega benda, od domačih Lee Sirk in Rudija Bučarja na spremljevalnih vokalih, do bobnarja Jureta Rozmana, basista Anžeta Langusa Petroviča, kitarista Roberta Pikla in klaviaturista Boštjana Grabnarja.

copertina_novak_album_00
Aleksander Novak – Do Dna (Celinka, 2015)

Zgoraj našteto je v določenem pogledu pohvalno, a žal hkrati nekoliko senči Aleksandrov del, ki bi vsaj po našem mnenju moral biti v prvem planu. Vseeno je avtor albumu dodal kar nekaj osebnih not. Na platnici zgoščenke nas naslov pričaka tudi v Braillovi pisavi, Aleksander je namreč slaboviden, drugačnost pa je tudi sicer rdeča nit nekaterih njegovih pesmi (Do dna, Našel sem jo tam in Drugačna sva, ki pravzaprav sporoča prav to, da je drugačnost »v redu«).

Prav tako je zgovorno sporočilo, ki ga je glasbenik zapisal na zadnji strani ovitka CD-ja, ki sledi motivu z naslovnice: »Da bi lahko človek zares nekaj pričel na novo, mora izgubiti vse. Za trenutek tudi sebe. Do dna je zate, ki si vedno znova upaš na to pot. Pojdi z mano. Ne bo ti žal.« Realna in hkrati optimistična napoved za sprehod skozi zbrane pesmi ali če hočete življenje samo.

Tudi sicer v besedilih prevladuje optimistična nota. Do dna nas s poskočno, pop-rock obarvano melodijo, ob kateri sicer Aleksandrov vokal v primerjavi s preostalimi skladbami zveni nekoliko prisiljeno, uvede v dokaj kratek, 26-minutni glasbeni kolaž skladb. V prav tako poskočni Živet v ospredje vendarle nekoliko stopi avtor sam, ki skozi besedilo v pesmi naslavlja ljubljeno osebo. Ljubezen do ženske je tudi pogosta tematika Aleksandrovih pesmi, žensko avtor nagovarja v komadih Živet, Da bi, Našel sem jo tam, Več kot 1000 besed, Kako se počutiš.

Slednja je že znana viža z radijskih postaj, ki poslušalca razvaja s toplim vokalom in spevnim refrenom, ki ostaja v ušesu. Podobno k hitu usmerjena je zadnja na zgoščenki, nekoliko bolj baladna Več kot 1000 besed, potencial je slišati tudi v zgoraj omenjeni Živet.

Kdor išče toplino, optimizem, pozitivne misli, ki se sicer napajajo iz realnih življenskih izkušenj, jih bo pri Aleksandru Novaku zagotovo našel. Takšna je namreč tudi njegova glasba in skladbe z albuma Do dna.

Skladbe:

  1. Do dna
  2. Živet
  3. Mi smo ljudje
  4. Našel sem jo tam
  5. Drugačna sva
  6. Da bi
  7. Kako se počutiš
  8. Več kot 1000 besed