50 let Kameleonov

0
1052
Kameleoni 1965 (foto: arhiv skupine)
Letos mineva 50. let odkar so v Kopru prvič nastopili Kameleoni. Skupina, ki je že naslednje leto osvojila prvo mesto na tekmovanju Vokalno – instrumetnalnih skupin v Zagrebu, je leta 1965 začela z vajami na podstrešju Župančičeve 31 v Kopru. Septembra tega leta so v postavi Jadran Ogrin (bas), Marjan Maliković (solo kitara), Danilo Kocjančič (ritem kitara), Tulio Furlanič (bobni) koncertirali na plesih v mladinskem klubu Ray Charles, po nastopu v Piranu pa se jim je kot klaviaturist pridružil še Vanja Valič.
Kameleoni
Koncert v klubu Ray Charles Koper leta 1965

 »Koncertov ni bilo veliko, nas so nagovorili, da bi ga imeli, a osnova je bila imeti prostor,« se obdobja pred 50. leti spominja Jadran Ogrin. Z Marjanom, Danilom in Tuliom so zato pripravili program za svoj prvi resni nastop v mladinskem klubu Ray Charles v Kopru, kjer so se vsako soboto dogajali plesi. »Takrat smo še imeli ime The Cameleons. Takoj je bila polemika, zakaj angleško ime, saj smo Jugoslovani, Slovenci. Potem smo dali Kameleoni in tako je ostalo,« pa dogodke septembra 65′ opisuje Tulio Furlanič.

Ker takrat ponudbe dogajanja ni bilo veliko, so bili njihovi nastopi množično obiskani, na priredbe Beatlesov, Animalsov, Kinksov je plesalo mlado in staro. Kameleoni so sicer že kmalu začeli s komponiranjem svojih avtorskih komadov, prvi med njimi je bil Sjaj izgubljene ljubavi, ki so jo leta 1967 izdali na prvi mali plošči Šampioni Jugoslavije. Na njej sta bili še avtorski Looking for me in La Felicita ter priredba See see rider.

Kameleoni_Šampioni Jugoslavije
Šampijoni Jugoslavije/La Felicita (7″ EP, 1967)

Ime prvenca bržkone ni slučaj, saj so bili Kameleoni prvi jugoslovanski beatniki (tako so takrat imenovali skupine, ki so igrale rockersko obarvano glasbo Beatelsov in njim podobnih ansamblov). Bili so tudi skupina, s katero se je celotna generacija osvobajala povojnih spon, njihovi posnetki pa so prišli v stik s samim Paul McCartneyem.

Marjan in Jadran sta danes člana zasedbe Karamela, Tulio skupaj z Marinom Legovičem tvori duo Rock the Pop, Vanja je režiser. Danilo je do svoje smrti pred dvemi leti ustvarjal s skupino Danilo Kocjančič & Friends.