1. poglavje – Muzičarji

Naj začnem s kratko uverturo, kako je nastala Muzikobala oziroma od kje zamisel za projekt in kaj bi želeli skomponirati. Kot naj bi se za večino “rokerskih” glasbenikov (umetnikov) spodobilo, ideje večkrat nastanejo zaradi posledic začudenih pogledov v prazen kozarec. Tudi nam se je osnovna zamisel o portalu rodila za šankom, ob spremljavi treh treznih glav. Vprašali smo se, kaj lahko storimo, da se dana situacija na naši lokaciji z našo dobro voljo, prostim časom in s sredstvi, ki jih premoremo, spremeni. Tako je prišla ideja za portal, ki naj ne bi izključno objavljal le obalnih glasbenih novic ter arhiva skupin, ampak v skupno simfonijo zbližal sodelovanje glasbenikov in poslušalcev. Ta limonada, v kateri se nahajamo in ustvarjamo, po mojem mnenju namreč nima perspektive.

avtorski bendi pa gagajo za honorar vreden trezne konzumacije

Prvi del glasbene limonade je namenjen medsebojnemu odnosu glasbenikov, ki najpogosteje spominja na podivjane kokoši. Menim, da bom v nadaljevanju moral poiskati bolj primeren izraz, kajti kokoši nam dnevno nosijo jajca, glasbeniki pa smo pozabili, kaj jajca sploh so. Mogoče je bolje, da nas sploh ne primerjam z ostalimi, ker potem smo zmeraj v tem začaranem krogu, za katerega zadnje čase pogosto uporabljamo besedo Slovenci. Deloma me ta odnos spominja na politike v parlamentu, kjer se vsi blatijo, v zaodrju pa si – kot da nič ni bilo – umijejo roke. Podobno izgleda v našem primeru. Na koncertu neke  skupine poslušalci (glasbeniki drugih bendov) brez pravega razloga kritiziramo nastopajoče, sicer pa se v drugačnih okoliščinah med sabo vsi poznamo in smo vsi cinično prijazni.
Kaj se šele zgodi, ko se srečajo različni glasbeni žanri? Rockerji trmarijo, jazzarji so glavni, pop scena je itak samo za šmikerje, metalci ne tolerirajo ostalih, raperji se skrivajo in ukvarjajo z njihovimi psihozami, elektro scena se pač nekje izgubi, stara generacija pa je nedotakljiva. Imamo tudi izjemo, to so ”cover” bendi, ti so pa največji carji, ker nam vsem obirajo denar in predvsem kradejo prostor. Na koncu se oni podjetniško veselijo, avtorski bendi pa gagajo za honorar, vreden trezne konzumacije. Sledi vprašanje, zakaj bi bili avtorski bendi sploh vredni nekega širšega občinstva, če se že sami med sabo ne znamo podpirati. In verjetno smo si večinoma sami krivi, da poslušalci ne verjamejo slovenskim avtorskim glasbenikom.

smo vsi deležni istega izkupička, dobesedno preigravanju lastnih skladb samim sebi

V razmislek: če bi se glasbeniki in skupine med sabo podpirale – ne glede na osebni ego in ostale nepomembne težave – bi morda njihova glasba do občinstva prišla v drugačni luči kot sedaj?! Verjamem, da vaši prijatelji, ki niso glasbeniki, podpirajo vašo glasbo. Verjetno pa skupine iz sosednje vasi niti ne povohajo, saj ste jim vi dali vedeti, da oni nimajo za mrzel burek in vaši prijatelji kot glasbeni laiki, to sprejmejo brez kompromisov. V tem sistemu pa se negativizem širi brez velike reklame in na koncu: ”ma kaj bojo tej”, ”kje pa je kakšen dober slovenski bend”, ”tej so kopije tistih ” bla bla bla… smo vsi deležni istega izkupička, dobesedno preigravanju lastnih skladb samim sebi.

Kot smo že večkrat omenili, je portal Muzikobala žejen obalne avtorske glasbe vseh žanrov, brez zadržkov in v novem letu si želimo, da se glasba med nami širi in podpira!

Novonastala rubrika ”Glasbena Limonada” pa pričakuje vaše sodelovanje, komentiranje, z le eno omejitvijo, da se ne izpostavljal imen (bodisi skupin bodisi glasbenikov), ker smo tu, da podpiramo celoto in kritiziramo celoto.

Namesto kroštol za sladico prvega poglavja te rubrike pa odlomek besedila in video pesmi Gravitacija.
Več kot spijemo bolši smo in lepše zgledamo – Zmelkoow

Prispevek izraža osebno mnenje avtorja in ne odraža mnenja portala Muzikobala.

Gabriel Ogrinhttp:/www.studiojork.com
je zrasel z glasbo, ob glasbi, morda tudi v glasbi, pri štirinajstih je začel "šravfat" gumbe v studiu JORK, kjer še danes preživlja večino časa in producira oziroma ustvarja glasbo za Slovenske in tuje izvajalce. Redko kdaj se znajde v okoliščini, kateri ne diši po glasbi.

Latest articles

101,1k Followers
Follow

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here