Žiga – I believe in you

0
524

Vsestranski glasbenik Žiga Murko je dobro uveljavljeno ime na slovenski in mednarodni sceni. Prekaljeni pozavnist se je podpisal pod številne pomembne jazz projekte, v zadnjem desetletju pa se je uveljavil tudi kot producent, DJ in eden osrednjih in daleč najbolj plodovitih beat-makerjev na močni slovenski inštrumentalni hip-hop sceni.

V zadnjem času pa se Žiga dokazuje v popolnoma novi vlogi – kot r&b in soul pevec. Z vsakim singlom raste z mikrofonom. Vsak komad je bolj izpopolnjen, njegov vokal pa vedno bolj izklesan. Nič nenavadnega, saj velja za neumornega perfekcionista in eruditskega raziskovalca urbane glasbe, ki se ne boji novih izzivov.

Tako je pred nami že njegov četrti single z naslovom I believe in you.
Žiga poslušalca nežno boža po ušesih in ga s prefinjenim stilom varno vodi čez spretno aranžirano glasbo, bogato s teksturami in globokim basom, ki odlikuje tudi njegov beat-makerski opus. Čuten komad za neustrašne romantike in obetajoče večere.

 

Žiga z novim singlom napoveduje tudi svoj prvi vokalni album, ki ga potrpežljivo in brez pretirane naglice brusi brez pritiska pred datumom izida. Izšel bo, ko bo Žiga z njim zadovoljen. O prihajajočem albumu pravi, da “bo imel različne energije, ki se bodo združile in prešle iz pesmi v pesem, kot da hodi skozi časovni stroj …vendar ne ostane nekje v času. Vedno se vrača v sedanjost in tisto, kar še prihaja.

Nad Žigino glasbo vestno bdi izkušeni mojster zvoka David Darlington, ki se lahko pohvali z dvema Grammyjema in sodelovanjem z nepreglednim seznamom zvezdnikov, kot so Madonna, Placido Domingo, Miles Davis, Sting, Wayne Shorter, Chaka Khan, Luther Vandross, Kylie Minogue, Whitney Houston, Herbie Hancock in številni drugi.

Žiga – I Believe in you

Vokal: Žiga Murko
Besedilo: Žiga Murko
Aranžma: Sebastijan Duh
Produkcija: Sebastijan Duh, Žiga Murko
Miks in master: David Darlington
Telefonsko sporočilo: Maya Carney

Žiga - I believe in you (2021)
Žiga – I believe in you (2021)

Žiga Murko rad meša glasbene svetove. Je pozavnist in skladatelj z diplomo, ustvarjalec zvitih elektronskih ritmov, v zadnjem času pa predvsem pevec. Njegova glasba je ustvarjena, da očara in popelje izven vsakdanjih meja realnosti naravnost v svet frfotajočih elektronskih ptic in cvetočih palm, od tam pa v rdeče osvetljene sobe do lepotic, ki poležavajo v meglici cigaretnega dima. Tako kot njegova glasba se tudi Žiga razvija v različne smeri in stoji na presečišču različnih poti.

Svojo glasbeno pot je začel pri sedmih letih z igranjem klavirja, vendar ga je neustavljiva radovednost za očetovo pozavno kmalu potegnila od klavirja k pozavni. Enajst let je študiral klasično glasbo pri mnogih priznanih mentorjih. Po maturi na Umetniški gimnaziji v Kopru se je usmeril k jazzovski pozavni, se preselil na Nizozemsko in svoje izobraževanje nadaljeval na Jazzovskem konservatoriju v Rotterdamu. V tem obdobju se je srečal in se učil od različnih jazzovskih mojstrov ter si pridobil številne izkušnje. Leta 2011 se je vrnil v domovino in takoj začel suvereno premikati meje slovenske glasbene scene.

V svoji bogati svetovljanski glasbeni karieri  je igral s številnimi izvrstnimi jazz zasedbami, poveljeval različnim glasbenim kolektivom in se proslavil tudi kot producent in ustvarjalec inštrumentalne hip-hop glasbe. Pogosto sodeluje z glasbeniki iz Los Angelesa in New Yorka.

Njegova neusahljiva radovednost ga je v zadnjem obdobju zapeljala v pevske vode, kamor se v sotočju stekajo njegove bogate izkušnje iz jazza, elektronike, eksperimentalnih beatov, soula in pop glasbe.