Uspešno zaključen Marezijazz 2017

0
564
Marezijazz 2017 (foto: Danej Brakić)

Ponovno se je zgodil MareziJazz. Organizatorji, v petek,  niso obupali zaradi vremena in mirno počakali, da gre najhujše mimo, obrisali stole in se je začelo. Kar se zdravstva tiče ni bilo problemov, saj so prvi nastopili študenti medicinske fakultete, ki jih združuje ljubezen do Big band glasbe. BBMF, korektno oblečeni in resnim pristopom, so preigravali repertoar, ki obsega moderni jazz, funk in rock glasbo. Tudi JAZZ PUNT BIG BAND iz Tolminskega konca, je pod vodstvom Mitje Mlakarja prijetno presenetil, saj obeležujejo že 12. leto ustvarjanja in poustvarjanja. To se pozna in predvsem sliši na kompaktnosti zvoka (sounda). Presenetljivo in pohvale vredno, je dejstvo, da se veliko mladih glasbenikov ukvarja s tovrstno glasbo, ki ima v Sloveniji sicer tradicijo, vendar ni tako popularna široki publiki, kot naprimer godbe na pihala in drugi orkestri.

Naslednji na vrsti je bil, BIG BAND ZAGORJE, ki je kot ostali amaterskega statusa, a vendar se jim že pozna petnejstletna kilometrina igranja standardov za big band orkestre. Spremljali so že lepo število priznanih slovenskih pevcev solistov. Pristop oderskega obnašanja in izvajanja, je pohvale vreden. Posvečajo tudi več pozornosti lastnim skladbam in se pozna, da obiskujejo priznane  šole, doma in v tujini. ROVERI Big band iz Italije je predvsem izstopal s priredbo Gershwinove “Rhapsody in blue”, pa tudi njihova pevka Elisa Cavallarin, ki se počuti doma v modernem jazzu, kot tudi v mednarodni pop glasbi, je navdušila. BIG BAND CERKNICA z velikim številom, živahnih maldih glasbenikov je navdušil s svojo sproščenostjo in obetavnimi posamezniki., tako da ni bojazni za nadaljnje delovanje tega orchestra. BIG BAND VRHNIKA, pa ima že nekaj prekaljenih mačkov v zasedbi, pod taktirko Matjaža Lenarčiča. Izdali so že CD z naslovom “That’s life”. Na tokratnem nastopu, pa so se z glasbo poklonili  80-ti obletnici rojstva, mojstra Jožeta Privška. Za after party, pa so v Hramu refoška poskrbeli THE SUNGLASSES Band. Tako se je zaključil deževen petek, ki je vseeno privabil nekaj privržencev Jazz glasbe.

Sobota, pa je bila sončna, ne samo po vremenu, temveč tudi po visoki ravni pestrega večera. Pričela je skupina LesAmis, ki je dobra mešanica glasbenikov iz Burkine Faso, dveh članov iz zamejstva (IT), ki slišita na ime Miran Pečenik in Ivo Tull, ter bobnar David Nik Lipovac. Igrali so skladbe Basista Thomasa Diarra in njegovega sonarodnjaka Issaka Sanou-a, brez kakšne partizanske, pa v Marezigah seveda ne gre. SWINGLESS JAZZ ENSEMBLE, ki je bil ustanovljen pred  18 leti kot orkester glasbene šole Mojmirovce na Slovaškem, se je po preselitvi v Nitro in ustanovitvi zasebne šole Ars studio, predstavil v najlepši luči. Izstopal je mladi pevec, ki je pri standardni I’ve got you under my skin, tudi zaplesal v stilu Fred Asaire-a. Njihova     pevka, pa je ravnotako šolana na akademiji Ars studio. Pri Swingless jazz ensemble se že pozna večji profesionalni odnos do big band glasbe, saj so prejeli kar nekaj nagrad na festivalih big bandov.

BIG BAND THEORY iz Italije, natančneje iz MUGGIE (Milje), pa so presenetili s kar devetimi saxofonisti, štirimi pozavnisti, ravno tolikimi trobentači in rock ritem zasedbo. Lahko bi jim tudi rekli Rock big band, saj so priredili za ta orkester kar nekaj skladb iz rock klasike, med katere spadajo Eric Clapton, ZZ Top, Guns and Roses, The Mama’s and  Papas, ABBA, Spandau ballet, pa tudi na Mino in Battistija niso pozabili. Predstavila se je tudi pevka Alice Gherzil. Višek večera pa je bil nedvomno PRAGUE JJ CONSERVATORY JAZZ ORCHESTRA pod vodstvom dirigenta in avtorja Milana Svobode. Izvrstni študenti konzervatorija iz Prage so z neverjetno dinamiko in občutkom očarali številno publiko,  ki je tokrat kar poslušno sledila njihovim izvedbam. Nastopali so že na Tajvanu in Vietnamu. Trenutno so na Evropski turneji, a vseeno se radi pohvalijo z uspehom na tekmovanju big bandov v Montereyu, California, kjer so prišli med prvih šest, kot zasedba, ki ni bila iz ZDA. Uradni del so zaključili CHILI BRASS BAND, dekle in mladi fantje iz okolice Kopra.

S svojim sproščenim nastopom z mešanico jazza, rocka, ščepcem Guče in pikantno energijo, so začinili uspešna večera MareziJazz festival. Za poslastico, pa je v Hramu refoška na after party poskrbel Pavle Kavec in OKO. Za naslednje leto si želim še več poslušalcev in manj obiskovalcev lačnih čevapov in želji po šagri.

Tako nekako sem jaz doživel MareziJazz festival,

vaš Tulio Furlanič