Stino – Brez naslova

0
717

Sprva smo bili zasedbo Stino vajeni preigravati bolj ali manj stare rock’n’roll hite, vmes pa so se na njihovih koncertih začeli pojavljati avtorski komadi, ki so jih letošnje poletje izdali na ploščku Brez naslova. Že pred izdajo je prvenec na radijskih valovih napovedal singel Preklet, ki sicer s takratnim miksom ni dal optimističnih napovedi. Na prvo uho gre za dokaj klasičen rock štikelc z zgodbo o nekdanjem junkiju, a kot pravi pevka Tina Krmac, so njena besedila taka, da si jih vsak lahko razlaga po svoje. Natančnemu ušesu sicer ne uide izgovorjava nekaterih besed, ampak to so detajli za sloveniste, ki bi se verjetno vtaknili tudi v nenavadno postavitev vejic v skladbi Kredit in stavek “odpelji me tam daleč stran” v skladbi Ostajam.

Stino Brez naslova 2

Kakorkoli pesem Preklet zveni na zgoščenki bolje kot na radiu, nemara so tja poslali še nedodelano verzijo. Prvi singel sicer zaključuje album, otvarja pa ga rockersko udarni Na glas, kjer že med kitico spoznamo pevkine vokalne kvalitete, kmalu zatem pa še kitarsko preigravanje Andreja Rota.

Sledi še bolj rock’n’roll obarvan Kredit, ob katerem zasrbijo pete in z domiselnim refrenom, ki odseva duh današnjega časa “Pozabiš na svoj bit, za svojo jamo dvigaš kredit.” Nežen začetek pesmi Čakam ekstrem se prelije v ritem queensofthestoneage stila, ki nas popelje do obetavnega predrefrena in refrena.

Ljubezenska tematika se stopnjuje v naslednji skladbi Nora, potencialnem hitiču, ki trka na ušesa predvsem nežnejšega dela poslušalstva. Da ne pregorim barovsko surovo pretrga ljubezensko tematiko, ki pa se nadaljuje že v baladi Polnoč, ki v siceršnjo rock’n’roll naravo albuma vnese pridih countryja. Dvignjeni palci, bi se pa dalo pesem besedilno dodelati z zamenjavo plehkih besednih zvez a la “neumne stvari“.

V pesmi Kdo si se ponovno pojavi družbenokritična tematika in poslušalca poziva k razmisleku o samem sebi, s seboj pa prinaša zgovorno sporočilnost: “Povej kar se ti zdi. Bodi tisto kar v resnici si.” Sledi naslovna Brez naslova, v kateri si nekoliko več duška da kitarski solo, Ostajam ponudi bolj metalsko obarvano podlago, na kateri sloni vokal, ki pa se iz pesmi v pesem ne spreminja, temveč ostaja na enaki frekvenci in ritmu. Tudi glasba se v nadaljevanju albuma (Letiva, Sanje in prej omenjeni Preklet) iz pesmi v pesem ne spreminja, bolj ali manj gre za enako šablono rock’n’rolla, na katerega pa bo vsekakor poplesava barska publika, tako ob predvajanju CD-ja kot live koncertih. Da skupina s tem simpatizira, so nenazadnje že dokazali s tesno navezanostjo na Snack bar, sprva z jutranjim koncertom, ob izidu albuma pa z velikim koncertom, ki je ostal v spominu marsikatetemu glasbenemu zanesenjaku.

Med posamezniki Stino Brez naslova 3na albumu z razkavim vokalom vsekakor izstopa pevka Tina, ki pa bi si lahko v nadaljevanju svoje karirere privoščila nekoliko več eksperimentiranja in sprehodov izven ustaljenih tirnic, ki jih slišimo na zgoščenki. Škoda bi namreč bilo izgubiti potencial. Podobno velja za kitarista Rota, ritem sekcijo pa bržkone reši Tomaž Trošt na basu, ki v komade dodaja potreben groove.

Na ovitku preberemo, da sta Rot in Trošt poprijela tudi za miksanje skladb, kar je vsekakor pohvalen korak, če pri tem upoštevamo cene dobrih producentov, ki si jih nekateri bendi nočejo ali pač ne morejo privoščiti. Ne gre zanemariti niti podatka, da je skupina album posnela čez mejo v Trstu. Celoten izdelek pa sta z artworkom nadgradila še dva obalna (glasbena) umetnika Dejan Jakac in Denis Scher. Iz priloženih podatkov sicer ne uspemo izvedeti, kateri od gostov se je zasedbi pridružil pri kakšnem komadu, so pa klaviature, saksofon in spremljevalni vokali dobrodošlo dopolnilo sicer štiričlanski zasedbi (poleg omenjenih še Bojan Jurjec na kitari in Damjan Paljk na bobnih).

Pri naslednjem albumu, izdajo katerega so člani zasedbe že nakazali, bi torej raje videli manj (i)zbranih skladb, ki pa bi bile vsaka zase večji unikum kot na pričujoči zgoščenki. Kot prej zapisano, škoda potenciala in zanosa, ki ga začutimo pri zasedbi Stino.

Stino-Brez-Naslova-2015
Stino – Brez Naslova (2015)

Skladbe na albumu:

 1. Ta Glas
 2. Kredit
 3. Čakam Ekstrem
 4. Nora
 5. Da Ne Pregorim
 6. Polnoč
 7. Kdo Si
 8. Brez Naslova
 9. Ostajam
 10. Letiva
 11. Sanje
 12. Preklet