Šaltinka Rudija Bučarja v staronovem aranžmaju

0
670

Pred letom in pol je najuspešnejši istrski folk-rock glasbenik Rudi Bučar skupaj s Figoni predstavil skladbo Šaltinka in se z njo uvrstil v finale, le nekaj dni zatem pa je javnosti predstavil dvojni album Konǝc. Takratni aranžma je nastal, ker »so me z RTV-a povabili na EMO in ker sem pisal ravno Šaltinko, sem jo zaranžiral za bando, čeprav je bila sprva napisana za glas, klavir, metronom in činele.« A želja, da bi skladba zazvenela v obliki, kakršno si je zamislil sprva, ni ugasnila. K sodelovanju je zato povabil pianista Marka Črnčca, ki jo je postavil v čvrsto ritmično podlago kabaretnega sloga. Šaltin, kar po istrsko pomeni skok, je tudi razlog, da je Šaltinka neuradno postala kar Skokica. Nenazadnje gre »za zgodbo o čednem dekletu, ki se rada sprehaja po več bregovih,« šaljivo pove Rudi Bučar in doda, da tudi »ta različica ohranja istrsko narečje ter vsebuje elemente istrske ljudske harmonije.«

Glasba in besedilo: Rudi Bučar

Glas: Rudi Bučar

Klavir: Marko Črnčec

Glasbeni producent: Gaber Radojevič

Fotografija in video: Peter Kleva

Rudi Bučar je najprepoznavnejši kantavtor, ki poustvarja istrsko ljudsko glasbo in hkrati z avtorskimi skladbami v tem duhu skrbi, da tradicija ne bi utonila v pozabo. Predstavil se je na večini slovenskih festivalih in na mnogih osvojil prva mesta tako stroke kot občinstva. Zadnja leta nastopa z zasedbo Rudi Bučar in Istrabend, s katero gostuje doma in v tujini, letošnjo pomlad pa je imel nadvse uspešen glasbeni krst v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Marko Črnčec je eden najperspektivnejših slovenskih pianistov mlajše generacije, ki je po zaključenem študiju jazz klavirja Univerze za glasbo v Gradcu dejaven zlasti na področju jazzovske in popularne glasbe. Sodeloval je s številnimi odmevnimi imeni (Mark Shim, Don Menza, Damion Reid, Stjepko Gut idr.), medtem ko je kultni portal All About Jazz njegov album Devotion uvrstil med dvajset najvplivnejših za leto 2014.

Vir: Celinka