Prihaja prvenec Gorana Krmaca Pozabljena ljudstva

0
157
foto: Goran Krmac
foto: Goran Krmac

V novembru bo pri založbi Celinka izšel prvenec tubista in skladatelja Gorana Krmaca z naslovom Pozabljena ljudstva, ki bo predstavljen na koncertih 29.11. v Cankarjevem domu in 9.12. v Kulturnem domu Izola.

Člani zasedbe Eduardo Raon (harfa), Janez Dovč (harmonika), Goran Krmac (tuba) in Nino Mureškič (tolkala) izvajajo Goranove kompozicije, ki predstavljajo refleksijo na človekovo notranje doživljanje, njegove šibkosti in hrepenenja. Naslov Pozabljena ljudstva se nanaša na spoznanje: ideali, ki nam jih ponuja prevladujoče globalno socialno-ekonomsko stanje, niso to, kar se zdijo. Obstaja še veliko več. Čeprav so odrinjena v pozabo, obstajajo pomembna znanja in modrosti o odnosih do človeka in do okolja. Izbrati, da delujemo v skladu s temi znanji, pomeni izbrati boljše življenje. A zgodovina se ne ustavlja. Morebiti bodo tudi modrosti in spoznanja modernega človeka nekoč odrinjena v pozabo.

Avtor je doživetja in občutke prenesel v glasbene motive, ki so namenjeni improvizaciji, humorju in neobremenjenim izbruhom radosti. Glasba je izvirna in nenavadna, nastala pa je iz vplivov jazza, klasične, ljudske in elektronske glasbe.

Goran Krmac, ki je svoje glasbeno in življenjsko potovanje začel v Kopru, je imel do sedaj čast sodelovati z glasbeniki, kot so Kaja Draksler, Robert Jukič, Igor Bezget, Magnifico in drugi, v teh letih pa je stalni sodelavec Janeza Dovča, Boštjana Gombača in Rudija Bučarja.

Vir: Celinka