MePZ Obala Koper s kar štirimi odličji s Hrvaške

0
401

Split, Koper, 30. november 2015 – Včeraj se je v Splitu (Hrvaška) zaključila že 19. edicija festivala CRO Patria. Festivala, ki združuje izobraževalne seminarje na področju zborovskega petja in tekmovalni del, so se kot edini slovenski pevski zbor udeležili tudi pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Obala Koper. Svojo kakovost so potrdili z najvišjimi uvrstitvami – prvim mestom v kategoriji sakralne glasbe, priznanjem za najboljši tuji zbor, nagrado za najboljšega dirigenta in osvojili Grand Prix!

MePZ Obala Koper se je v svoji skoraj štiridesetletni zgodovini prvič udeležil tekmovanja na Hrvaškem. Splitsko turnejo so najprej začeli s petkovim koncertom v slikoviti utrdbi v Klisu. Že v soboto, 28. novembra, pa so se pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika predstavili v kategoriji sakralne glasbe. Tu so osvojili prvo mesto in si tako zagotovili nastop na večernem tekmovanju za Grand Prix, kamor sta se uvrstila še Zbor umetniške akademije iz Splita in Univerzitetni pevski zbor Dominanta iz Krakova (Poljska).

Koprčani so se predstavili s prostim programom slovenskih avtorjev (Močnik, Vremšak) in ponovno prepričali žirijo, ki so jo sestavljali Tamara Adamov Petijević (Srbija), Ambrož Čopi (Slovenija) ter Jasenka Ostojić, Antoaneta Radočaj Jerković in Ivana Šutić (Hrvaška). Poleg prvega mesta v kategoriji sakralne glasbe so tako osvojili še priznanje za najboljši tuji zbor in osvojili Grand Prix. Žirija je podelila tudi nagrado za najboljšega dirigenta, ki je prav tako odšla v Koper – prejel jo je Sebastjan Vrhovnik, ki MePZ Obala Koper vodi že od leta 2008.

Več o festivalu na povezavi www.cropatria.com

Vir: Mešani pevski zbor Obala Koper