Mednarodna nagrada »Zlata vila« za Mešani pevski zbor OBALA Koper

0
602
MePZ Obala Koper (Foto: Arhiv MePZ Obala)

Koper, Prijedor, 12. maj 2014 – Mešani pevski zbor Obala Koper je prejemnik »Zlate vile« na 14. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Prijedoru (BiH). Tekmovanje, ki se ga lahko zbori udeležijo le na povabilo organizatorjev, sodi med pomembnejša zborovska tekmovanja na področju Balkana, zaznamuje pa ga pester izbor sodelujočih zborov.

Sebastjan Vrhovnik (Foto: Arhiv MePZ Obala)
Dirigent Sebastjan Vrhovnik med prejemom nagrade Zlatna vila 2014.
(foto: MePZ Obala)

V konkurenci desetih zborov iz Rusije, Republike Srbske, Srbije, Makedonije in Hrvaške so pevke in pevci MePZ Obala Koper strokovno žirijo, ki ji je predsedoval Andrej Bursać iz Novega Sada ter člana Larisa Jaruckaja iz St. Petersburga (Rusija) in Ambrož Čopi iz Kopra prepričali tudi z najboljšo izvedbo sakralnega dela in tako prejeli tudi posebno nagrado za najbolje izvedeno sakralno delo. Predsednik žirije Andrej Bursać je dejal, da je odločitev o zmagovalcu in prejemniku glavne nagrade »Zlata vila« žirija sprejela soglasno: »Popolna izvedba, izbran program ter visoka in izjemna tehnična raven so določili zmagovalca. Odločila je kakovost,« je dejal Bursać.

Dirigent MePZ Obala Koper Sebastjan Vrhovnik: »Nagrada dokazuje, da smo z zborom na pravi poti in je priznanje za ves čas, ki smo ga člani zbora preživeli skupaj v zadnjih mesecih, za kar se pevcem zahvaljujem, saj zbor lahko dobro deluje le kot usklajena celota.«

Nagrado občinstva je prejel akademski pevski zbor Lola iz Beograda. Žirija pa je podelila še šest posebnih nagrad. Poleg nagrade za najboljšo izvedo sakralnega dela MePZ Obala Koper, so nagrade za najbolje izvedeno delo srbskega avtorja prejeli APZ Lola Beograd, Mladinski pevski zbor “Art Sonus” iz St. Petersburga je prejel nagrado za najboljšo izvedbo sodobnega dela, Zbor Kapela Odak (Hrvaška) za najboljše delo domačega avtorja, Zbor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novega Sada  nagrado za najboljšo izvedbo skladbe starih skladateljev, Ženski pevski zbor “Kmečka” iz Skopja pa nagrado za najbolje izvedeno noviteto.

Poleg naštetih zborov so se tekmovanja udeležili še hrvaški mešani zbor “Slavulj” (Petrinja), domači mešani zbor iz Prijedora, Mladinski pevski zbor “Joseph Kaplan” iz Reke (Hrvaška) ter zbor Univerze v Nišu (Srbija).

Vir: MePZ Obala