JEFF 2014: Alba & Leo, Die Wiener Ziehharmoniker

0
584
Prvi-Jeff-2-7-2014-foto-tina-umer (28)
Alba & Leo (foto: Tina Umer, KŠOK)

Letošnji Festival JEFF, že 12. po vrsti, sta v prijetnem ambientu lapidarija Pokrajinskega muzeja Koper otvorili dve zasedbi. Prvi duet poimenovan Alba & Leo tvorita dva mlada in nadebudna glasbenika: Alba Nacinovich in Leo Skeč, ki sta v duetu začela ustvarjati že leta 2007. Gre za svojevrstno interpretacijo skladb iz polj jazza, rocka, popa in kantavtorstva. Vmes sta predstavila nekaj izjemno igrivo-pronicljivih avtorskih skladb (npr. L’esca, Facebook), ki so posebej izstopale in se tudi najbolj dotaknile poslušalcev. Duo je sestavljen iz subtilnega glasu Albe Nacinovich, ki ga občasno z občutkom zna tudi zaloopati in zefektirati (vokoder) ter na drugi strani klasične kitare Lea Skeča, ki se prav tako poslužuje loopanja in nasnemavanja svojih linij. Pri njunem nastopu je čutiti izjemno povezanost, interakcijo ter občutek za dinamiko. V slabi urici sta tako predstavila svoj interpretativni svet, ki bi ga v prihodnje lahko še bolj izpostavila z lastnimi skladbami.

Prvi-Jeff-2-7-2014-foto-tina-umer (43)
Die Wiener Ziehharmoniker (foto: Tina Umer, KŠOK)

Zatem je vešča ekipa Jeffa pripravila oder za mešani orkester harmonik, imenovan Die Wiener Ziehharmoniker, pod vodstvom Otta Lechnerja. Gre za navezo harmonikarjev iz različnih glasbenih vetrov iz Dunaja in Slovenije. Zgodba zasedbe ima zametke v preteklem projektu  Accordion Tribe, kjer sta med drugimi svojo kreativno energijo prispevala prav pobudnik Lechner ter Bratko Bibič. Njuna naveza se je ohranila ter omogočila sestavo tega 17-članskega orkestra harmonik, kamor sta povabila še mojstre Jureta Torija, Janeza Dovča ter Petro Trobec. Die Wiener Ziehharmoniker so že od začetka vzpostavili močan val, ki se je valil iz skladbe v skladbo in vzdrževal vibracije v zraku. Plastenje in harmoniziranje je variralo od skladbe do skladbe, katerih avtorji so posamezniki in posameznice zasedbe. Slišali smo močne vplive klasične glasbe z raznobarvnimi niansami ljudskih godb od Dunaja prek celega Balkana. Ob koncu se je ozračje ogrelo ob izvedbi skladbe Janeza Dovča, ki je z zahtevnimi neparnimi pasažami in filingaškim groovom sklenila repertoar. Za bis so izvedli skladbo pobudnika in vodje Otta Lechnerja, ki se je prav tako še bolj neposredno opirala na neparne ritme domače v bolgarski ali makedonski glasbeni tradiciji. Lechner je skozi celoten koncert nedvomno suvereno vodil celoten orkester, ki ga je mestoma s petjem, štetjem ali ritmičnim udarjanjem po harmoniki vešče peljal naprej. Njegov pečat je bil jasno slišan in viden, saj je tudi edini vse skladbe igral na pamet. Zasedba se je v tej obliki zbrala za le peščico nastopov v Sloveniji, zadnjega bo odigrala na Ptuju, zatorej se ljubitelji tovrstne zvočnosti le podvizajte in jih preverite v živo ali vsaj kje na spletu.

Jeff ekipi je tudi tokrat uspelo postaviti in zalaufati letošnjo izdajo festivala, ki je bila obogatena s slikarsko razstavo Evgena Čopi Goriška ter kulinaričnih dobrot Istrskega kulinaričnega kotička. Udeležba je bila mogoče pod pričakovanji, kar pa je verjetno potrebno pripisati več dejavnikom. Posledično je bilo vzdušje bolj intimno in je z manj čebljanja pripomoglo, da je glasba zazvenela v prostoru.

Fotogalerijo prvega večera si lahko ogledat TU