JEFF 2013: Sladko kisel četrti večer – Nina Romić, Narat

0
485
Jeff 7.8.2013 (foto: Janja Babelič, KŠOK)

Četrti letošnji Jeff večer je poleg brezzračne vročine tokrat ponudil dva kantavtorska izvajalca s svojima spremljevalnima skupinama, novo razstavo slik v kateri se predstavlja Lara Jeranko Marconi, dobrote Hiše De Rin in zadnjega v seriji video posnetkov, ki so jih na poletni izmenjavi v Kopru pripravili mednarodni prostovoljci.Jeff 7.8.2013 (foto: Janja Babelič, KŠOK)

Koncertni del dogajanja je otvorila hrvaška pevka Nina Romić, ki je s kitaro in vokalom – pri večini pesmi jo je spremljal tudi bend v zasedbi Ivica Antunović- bas kitara, Petar Cvahte- bobni in Fred Lanz- klaviature ter harmonika – pričarala skoraj plesno, prijetno pop glasbeno atmosfero, v ritmu katere so prikimavali marsikateri obiskovalci festivala. Kljub slabše uglašeni kitari je pevkin vokal romal na tanki niti med izvirnim in banalnim, a ravno to ji daje privlačno noto. V melodijah smo lahko posredno začutli podobnosti s skupinama Dresden dolls in A girl called Eddy. Tako začinjena melodika in razigrani inštrumentalisti so hrvaško kantavtorico povzdignili iz žanrske enolikosti.

In če je bil prvi del glasbenega programa prijetno pozitivno presenečenje za uho, smo z optimizmom zrli v drugo nastopajočo zasedbo z Boštjanom Naratom na čelu, Klemenom Bračkom, ki je tokrat na violini in violi zamenjal Jeleno Ždrale, Matevžem Kolencem z električno kitaro, basom in zvončki, Polono Janežič na klaviaturah in Blažem Celarecem na bobnih in klarinetu. Vendar pa je sicer po posameznih glasbenikih odlična zasedba v veliki meri razdelila mnenja jeffovske publike. Prva skupina občinstva je z navdušenjem posedala na trati Pokrajinskega muzeja Jeff 7.8.2013 (foto: Janja Babelič, KŠOK)in aplavdirala Naratovim abstraktnim besedilom, ki jih je vodja skupine Katalena deklamirano nizal na glasbeno podlago, medtem ko so drugi skoraj dobesedno zbežali pred šank in ugibali, kaj jim avtor želi sporočiti. Sama sem med tistimi navdušenimi iskala kanček smisla in presežka filozofovega glasbenega performansa in se naposled odločila, da bi Narata naslednjič raje zopet videla v pogovorni oddaji Panoptikum, če se bo ta obdržala na sporedu slovenske nacionalne televizije.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here