Istranova

0
1989
Istranova (foto: Luciano Kleva)

(Etno/Folk/Istrska ljudska glasba)

Kraj: Istra . Leta delovanja: 1980 – 1988

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Tre Balli@Istranova-Tre_balli.mp3, Dajte dajte@Istranova-Dajte dajte.mp3, [email protected], [email protected], Čičarska Polka@Istranova-Cicarska_polka.mp3, Jero in campagna@Istranova-Jero_in_campagna.mp3″]

Istranova je bila istrska glasbena zasedba, ki je delovala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V ozračju povečanega zanimanja za vrednote kulturne in glasbene dediščine je v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja na istrsko sceno stopila skupina Istranova. Njen glasbeni izraz je odstopal od dotlej slišanega, saj je prinesel sveže pojmovanje tradicijske ljudske glasbe, odprto za različne vplive, »kontaminacijo« in avtorsko interpretacijo. Istranova je svojstveno prebudila zavedanje o družbenem trenutku tistega časa: na valu mladostne ustvarjalnosti se je sicer spoštljivo ozirala v preteklost, a je v iskanju novega glasbenega izraza promovirala tudi etične in civilizacijske vrednote v pretanjenem nasprotju z retoriko tedanje oblasti. Prvotni zasedbi so se v naslednjih letih pridružili številni lokalni glasbeniki, ki jih je pritegnil svojstven in inovativen pristop k ljudski glasbi. Leta 1982 je izšel prvi album s preprostim naslovom Istranova, ki je požel izvrstne kritike, pridobil številno in zvesto občinstvo, ansambel pa spodbudil k nadaljnjemu raziskovanju korenin istrskega glasbenega izročila (vir).

Skupina Istranova poizkuša po svoje približati tradicionalno istrsko glasbo današnjemu poslušalcu. Njen osnovni cilj ni statična reprodukcija ljudske pesmi kot izumrlega predmeta niti ekzotični folklorizem v begu pred stvarnostjo. Naj se etnomuzikologi ne zgražajo, če Istranova tradicinalnim istrskim inštrumentom kot so cindre, mišnice, frule, harmonika in violina, dodaja tudi akustična glasbila ljudskih glasbenih kultur, kot so tudi priložnostni inštrumenti (zvonci, pralna deska, lesene žlice, škrtalica,…). Ljudska glasba gotovo ne pristaja na toga glasbena pravila ali omejevanja. Tudi jezikovne razlike niso v istrski kulturi in življenju istrskega kmeta nikoli predstavljale ovir. To je eden izmed razlogov, da imamo adnes možnost srečanja s tako raznolikimi izrazi, značilnimi za vse to, kar pojem istrske glasbe zajema: preproste pesmi, tako nežne kot surove, melodnične, včasih vsakdanje, nekatere še danes družbenokritične in stvarne. Interpretirane pesmi Istranove izhajajo z glasbe istrobeneškega, šavrinskega ter istroromanskega izvora.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Člani:

 • Luciano Kleva (piskala, mandola, drumla)
 • Vanda Škrk (vokal)
 • Dario Marušić (vokal, violina, mandolina, klarinet, bajs, roženica)
 • Franco Juri (vokal, kitara, cindra, remonika, bajs)
 • Stevo Pahek (kitara)

Drugi sodelujoči:

 • Aldo Vidmar (mandolina)
 • Marino Kranjac (kitara, mandola, bajs, glas)
 • Vlado Batista (violina)
 • Nevio Miklavčič (kitara, glas)
 • Srdjan Kumar (bas)
 • Aurelio Juri (bouzouki)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Istranova (ZKP RTVS, 1982 – LP)

Istranova 1982

Ča to šuška, ča to gre (Jugoton, 1984 – LP)

Istranova - Ča to šuška, ča to gre

Istranova 1982 (ZKP RTVS, 1999 – CD)

Istranova 1982

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Drugo”]

[/tab][/tabgroup]