Istranbul z novo ploščo “i svi Na OkoLo”

0
423

Obalni glasbeni sestav Istranbul ima izdano svojo novo, drugo ploščo z naslovom “i svi Na okoLo”. Predstavitev plošče bodo imeli v koprskem Circolu v torek 21.10.2014 ob 20h.

istRaNbuL_i-svi-Na-okoLoZamisel za novi album in izbor skladb so člani istRaNbuLa pripravili konec leta 2013, prve dni novega pa so zakorakali v njihov improvizirani studio ter od 3. do 5. januarja 2014 kar nekajkrat preigrali skladbe za svojo ploščo. V z dekami, tepihi in jogiji zvočno omehčanem prostoru so kar »alles zusammen«, tako kot to najbolje znajo, odsvirali in odpeli, kar jim gre. Ob strani jim je stala Hana, ki je veliko dogajanja lovila skozi objektive, čisto nič pa ekipi ne bi uspelo brez nadebudnih ušes in spretnih prstov Igorja Vuka, ki je z goro potrpežljivosti hkrati krotil tudi do 24 zvočnih kanalov. Zimske in pomladne mesece se je posneti material urejal na vasi, tokrat pod strumnim posluhom avdio mojstra Luka Kuharja, ki je vsakega člana posebej za roke pospremil v malo sobico za morebitno malenkostno nasnemavanje, seveda predvsem vokalov in tolkalc. S počiščenimi zvočnimi posnetki se je istRaNbuL podal na lov za »miksmajstrom« ter se sredi tople pomladi spečal z velikim Janezom Križajem. Tudi on je s posluhom in strpnostjo ustregal istRaNbuLskim željam in nedeljam vse tja do konca (nikakršnega) poletja , ko jim je postrgel še z masterizacijo.

V poletnih mesecih se je ustvarila tudi večina vizualne podobe ovitka ploščka i svi Na okoLo, za katero je lastnoročno in lastnočopično poskrbel Vasko Vidmar. Na skrbno izbrani papir je risal in slikal vse do najlepših podob, ki živo predstavljajo istRaNbuLsko glasbo. Tako je zagotovljeno, da plošček ne gre samo dobro v ušesa, ampak tudi v oči.
Skladbe na ploščku sestavljajo slovensko-tujo lazanjo, ki se, tako kot se spodobi, začne in konča doma, v Istri. Vmes je mogoče najti seveda turške, tokrat dve dolgi klasični preoblečeni v zahodnejše odtenke. Posebnost je ruska Katjuša, ki ji je istRaNbuL nadel »panevropsko« preobleko. Glasbeniki so si dovolili tudi skok čez lužo, da bi pokazali, da so res povsod doma. Srčiko zvočne lazanje pa so namenili polifonemu konglomeratu SLOnga, za katero računajo, da bo postala hit predvsem med slovenskim občinstvom, tam, enkrat sredi trde zime. Posebna gostja je poskrbela tudi za »bonus« komad, a kdo to je, naj ostane presenečenje! Prav vsak od 13-ih na ploščku sodelujočih pa je z mislijo na poslušalce lastnopisno ovekovečil besedila skladbic na ploščku, da se jih bo lahko skupaj v en in na glas prepevalo.

Vir: Sporočilo medijem Istranbul