Intervju : Žiga Murko

0
830
Mladi in talentirani obalni glasbenik Žiga Murko je pred kratkim izdal nov EP z naslovom Glow. V ta namen smo ga povabili na pogovor, kjer smo zvedeli še mnogo zanimivosti, ki se dotikajo njegovega študija v tujini, njegove produktivnosti in pogleda na obalno glasbeno sceno, predvsem pa smo v pogovoru z njim zaznali kako je predan je glasbi, ki jo ustvarja.
 • Žiga Murko
  Žiga Murko (foto: arhiv)
  Koliko časa se z glasbo ukvarjaš kot pozavnist?

Najprej sem pri sedmih letih začel igrati klavir, pozavno pa šele v 8. razredu osnovne šole.

 • Kdaj in zakaj si se začel ukvarjati z elektronsko glasbo?

Od nekdaj so me zanimali sodobni zvoki in tehnologija. Danes lahko s pomočjo računalnikov napišeš komad in ga posnameš. In to vse sam.

 •  Kako si doživljal svoja študijska leta v tujini?

To je bil prvi velik korak proti temu, da se bom z glasbo ukvarjal profesionalno. Ni bilo lahko, saj takšni premiki nikoli niso, so pa ključni za razvoj tvoje osebnosti in širine.

 •  Od kod prihaja toliko produktivnosti in različnih idej za ustvarjanje, glede na to, da imaš tako obsežno diskografijo?

Veliko domišljije. Zanimanje za majhne stvari, ki mogoče izgledajo nepomembne, če se vanje ne poglobiš. In pa neprestano delo. Zanimajo me tudi vse ostale oblike umetnosti, kot npr. filmi, stripi, poezija, ples, slikanje, arhitektura, design, knjige… In slednje rad povezujem z glasbo.

 •  Ali pišeš tudi glasbo po naročilu, torej za druge izvajalce?
Žiga Murko 2
Žiga Murko (foto: arhiv Ž.M.)

Ja. Sodeloval sem z različni glasbeniki. Afriška soul pevka Melo B Jones je uporabila eno mojo podlago za svoj vokal. Pisal sem jazz aranžmaje za različne skupine, v katerih sem tudi igral. V Sloveniji sem produciral ter posnel pozavno za projekt Blaža Grma in Ksenijo Jus ter tudi druge, ki bodo izšle v prihodnosti.

 • Sodeluješ tudi z drugimi glasbeniki. Kako pride do tega sodelovanja?

Skupni interesi oz. pogledi na določene stvari nas združijo. Pomembni so ljudje z svojim glasom, torej originalnost pri izrazu, in rad delam z ljudmi, ki so v svojo kreacijo dali veliko razmisleka.

 • Ali je sodelovanje s kakšnim konkretnim glasbenikom vplivalo na tvoj sedanji pogled na glasbo in posledično tvojo ustvarjalnost?

Včasih vpliva že samo stik s takim glasbenikom. Tako je bilo, ko sem spoznal producenta Madliba in Mndsgn-a. Veliko sodelujem tudi z bobnarjem in skadateljem Dre-jem Hočevarjem.

 • Ali kaj spremljaš obalno glasbeno sceno?

Zelo malo. Obalni glasbi sem bil bliže, ko sem tukaj živel oz. hodil v šolo.

 • Obstaja kakšen obalni glasbenik ali band, ki ti je še posebej pri srcu?

Band niti ne. Glasbenikov je pa veliko dobrih. Veliko sem se naučil in kasneje tudi sodeloval z Davidom Morganom in Denisom Beganovićem.

 • Sklepam, da imaš zelo obširen razgled na veliko svetovnih glasbenih scen, zato me zanima kakšen je tvoj pogled predvsem na slovensko in obalno sceno?

Aktualne glasbe ne spremljam veliko. Poslušam predvsem glasbo od konca 50. do konca 90. let. Od domače scene pa bi si želel več drznosti ter intelekta.

 • Meniš, da je pri nas dovolj možnosti in podpore za glasbeno ustvarjanje?

Ja in ne. Na določenih področjih je je več kot na drugih. Na področju jazza bi se dalo še veliko narediti v smislu organizacije, koncertov ter izobraževanja. To smo tudi poskusili narediti z zavodom Boben in lajna, vendar smo skoraj vsi bili tako organizatorji kakor tudi glasbeniki, zato je enostavno zmanjkovalo časa.

 •  Kako bi predstavil svoj novi album oz. EP?
Ziga Murko - Glow 7-inch mid size (7)
Žiga Murko EP 7” Glow (2015)

Večinoma delam konceptne projekte/albume, kar pomeni, da si izberem material, sample, bobne, ideje, cover… Skoraj vse je določeno, preden začnem delati na komadih. Potem pa delam in delam ter vmes nastanejo še ostali komadi, ki morda ne pašejo točno v predpostavljen koncept. Ti komadi ponavadi pristanejo na kompilacijah raznih založb. V primeru Glow-a (tako se imenuje aktualni album), sem pa sam izbral svoje komade iz različnih projketov, ki so nastajali v roku pol leta, in jih dodelal ter dodal še par drugih komadov, ki so zaokrožili celoto. Tako da je na tem projektu mogoče slišati tudi malenkost drugačne zvoke in ritme, kot ste jih sicer vajeni v moji produkciji, še vedno pa sem črpal inspiracijo iz podobnih žanrov in obdobij kot sicer.

 •  Bo Glow izšel tudi pri kakšni založbi v fizični obliki?

Da, pri založbi RX:TX na 7-inch vinilni plošči

 • Kakšne plane imaš za bližnjo bodočnost?

V kratkem potujem v Ameriko. Tam je takšna glasba doma in ima veliko poslušalcev. Na vsakem potovanju veliko ustvarjam in zraven pridejo tudi nova poznanstva.

 •  Imaš kakšen nasvet za mlade obalne glasbenike?

Ja, če glasbo resnično čutite v sebi, jo postavite na prvo mesto. Vztrajajte pri razvijanju vašega znanja, tehnike in širjenju obzorja. Ni vedno enostavno, vendar če se za to odločite, je zelo pomembno, da greste v to z vso voljo in predanostjo in pri tem ostanete zvesti samim sebi.