Intervju: Valentino Kanzyani

Valentino Kanzyani je gotovo eden izmed dveh najbolj poznanih, obiskanih in priznanih DJ-ev pri nas. Nekaj let že živi in dela na Ibizi, redno pa se vrača na slovensko Obalo. Minulo soboto si je v Ambasadi privoščil 8-urni maraton, mi smo ga v sredo ujeli na sončnem vrtu v Semedeli in z njim spregovorili o obalni glasbeni sceni in načrtih za prihodnost.

 • V čem, če sploh, je po tvojem mnenju glasba, ki prihaja z Obale, drugačna od ostale slovenske ali svetovne glasbe?

Veliko se je zgodilo na različnih področjih, vedno so bili prisotni neki bendi, drugačni od ostalih slovenskih, DJ-i, samostojni pevci in pevke. Nekaj je tukaj, mogoče ta mediteranska atmosfera. Vsi smo bolj sončni in verjetno tudi to vpliva na našo glasbo. Na svetovnem nivoju je sicer težko primerjati, v Sloveniji pa se čuti razlika, tako pri skladatelji kot bendih, ki izhajajo s tega področja. Sliši se drugačen zvok.

 • Kaj v tem pogledu pogrešaš na Obali?

Za začetek 4 milijone ljudi (smeh), drugega pa niti ne. Največji problem je to, da ni toliko publike, kar je za glasbenike težko. Danes je v Sloveniji že utopično ustvariti bend, razen, če si ga želiš zase. Podobno je z DJ-ji, kljub temu pa malo lažje, saj jim, poleg solo pevcev, honorarja ni treba deliti na večje število članov. Sicer pa ni neke prihodnosti, bend lahko nastane le kot hobi in iz ljubezni.

 • Kakšno vlogo po tvojem mnenju pri promociji lokalne glasbe igrajo radijske postaje in kako je to na Obali?

Težko govorim, ker me ni na Obali, bi pa se morale radijske postaje veliko bolj fokusirati na obalno sceno. Že prej, ko sem živel tukaj, se je to poudarjalo zelo malo. Radio Koper je še največ delal na tem.

 • Kako (če) se je spremenila obalna glasbena scena od časov, ko si odšel na Ibizo, do danes?

  photo 2
  Foto: Marko Stropnik

Od leta 2009 se je spremenila precej, 2008 nas je doletela kriza in danes je v primerjavi s takrat kar velika razlika. Veliko manj je glasbenih prizorišč, klubov praktično ni – Ambasada dela enkrat na mesec. To še dodatno demotivira bende, da bi se trudili. Težko je mladim dati neko perspektivo.

 • Kaj ti pomeni, da ima Obala prostor, ambient kot je AG? Pravkar je izšel tudi dokumentarec o njej, kakšen je tvoj komentar na film?

Ambasada Gavioli je super, je spomenik sama po sebi in upam, da se bo ohranila. Zdaj so tam tudi ljudje, ki vanjo vlagajo in želijo to zgodbo nadaljevati. Film mi je bil zelo všeč, še bolj mi je dal vedeti, koliko je Ambasada naredila za ta prostor. Ob gledanju sem začutil nostalgijo do preteklih let, koliko sem se tam nagaral, vendar sem verjel v ta projekt. Tam smo pustili dušo in nastala je Meka tovrstne glasbe. Po letu 2000 sicer ni bilo več kot prej, ker je šlo takrat le za denar.

Tudi danes je problem, »zahvala« gre tudi Sazas-u. Cene, ki jim (Sazas-u, op.a.) jih plačujejo klubi, so namreč neprimerljivo višje kot zneski, ki jih avtorji dobijo nazaj. Sam ne vem, če dobim 1 odstotek tega, kar plača klub. To bi bilo treba urediti.

 • V kakšnem spominu imaš nekdanje klube na Obali? V soboto (25. maja) se npr. obeta zabava v spomin kluba Kamel, na kateri bodo vrteli tudi nekateri DJ-i, pa me zanima katerih DJ-ev iz 80. se spominjaš ti.

Zakaj me niso povabili? (smeh) Spomnim se Dejana, ki me je dostikrat tudi povabil, naj zavrtim kakšen komad. Vendar Kamel ni bil klub, ki bi ga obiskoval zaradi glasbe, dosti pa sem zahajal v Tivoli. Tam je bil DJ Adriano Roj, ki je zelo dobro vrtel. Potem je bila stara Arcadia z DJ Robijem, malo bolj komercialno, pa Amadeus z DJ Arianom, aja, pa še Tri papige (smeh).

 • Delaš remiks ene od skladb tvojega očeta, Danila Kocjančiča. Nam lahko poveš kaj več o tem in tvojih načrtih za prihodnje?

Pogovarjamo se o tem, da bi ga naredil. Ko se bom vrnil na Ibizo, se bom verjetno lotil tega. Bo pa trajalo nekaj časa, saj je težko iz neke rock skladbe, kot je Daj daj daj, narediti nekaj elektronskega. Sicer pa bom delal glasbo naprej. 27. julija se bo rolalo v Kopru, v Taverni, kamor bom povabil dobrega kolega in znanega DJ-a iz Romunije, Raresh, tam bo tudi Ian F. Potem se vračam na Ibizo, kjer s partnerji sodelujemo pri projektu Next wave, obeta pa se tudi nekaj drugih zabav in festivalov.

Naslovna fotografija: Dejan Hren

Eva Branc
je novinarka in v tem poklicu na Obali dela že več let. V ekipi uredništva portala je edina, ki ni glasbenica, zato pa lahko skupnosti prinaša zunanji pogled na glasbeno sceno tega prostora, ki jo spremlja večji del svojega življenja.

Latest articles

101,1k Followers
Follow
Previous articleNo Habla
Next articleRudi And The Cool Vibes

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here