Intervju: (The blues) brothers Stropnik

0
789

Marko (kitara) in Mitja (bobni) Stropnik sta na obalni glasbeni sceni razpoznavna obraza. Skoraj 15 let sodelujeta v zasedbi Bluesback, odre pa delita tudi z drugimi glasbenimi izvajalci, kot so denimo Underconstruction, Stane Bakan, Rudi Bučar in nenazadnje Tinkara Kovač, s katero sta slavila tako na Melodijah morja in sonca kot Emi. V spodnjem intervjuju o tem, kako so postali uspešen  festivalski bend, odkar se jim je pred nastopom na MMS 2013 pridružil Mitja.

S Tinkaro Kovač ste že dvakrat v relativno kratkem času slavili na festivalu. Ste postali festivalski bend?

Oba: (smeh) Ne! Vsekakor ne!

Mitja: Nismo postali festivalski, nam pa gredo dobro festivali.

Marko: Odkar je tudi Mitja v bendu, kar zmagujemo. Moramo dati skozi še tri, štiri festivale, da vidimo, če je res on kriv (smeh).

Potem imate festivalske ambicije tudi za naprej?

Marko_Mitja_Stropnik
Foto: Jani Ugrin

Marko: To bomo še videli. Zdaj je to prišlo iz povabil, saj je bila Tinkara na festival povabljena.

Kako naprej po zmagi? Ste se že menili ali še vedno proslavljate?

Marko: Zdaj je itak vse kaotično, gor (v Ljubljani, op. a.) se delajo plani kako in kaj. Do Evrovizije je še kar nekaj časa za priprave.

Mitja: Niti ne toliko.

Marko: Nekih ostrih načrtov še ni. Vsi pa navijamo, da gremo na Dansko v tej zasedbi, kot smo bili tudi na Emi.

Torej brez basista Denisa Schera?

Marko: Ne, v bistvu, da bi šel celoten bend.

Mitja: Računamo, da gremo VSI na Dansko.

Marko: Ideja je tudi, da ne bi samo čakali na evrovizijski koncert, ampak v Kopenhagnu naredili tudi kakšen manjši koncert, v katerem od klubov.

Kako pa vidva kot bluesrockerja gledata na festival kot je Ema?

Marko: Če bi pičil samo čez eno smer, sigurno ne bi bil tukaj, v soboto ne bi bil tam.

Mitja: Prej Eme skorajda nisem poznal, zdaj pa so mi, ne da bi se omejeval na zvrst, ti festivalski koncepti postali bližji. Čeprav mi še vedno ni všeč, da se glasbo postavlja v neko tekmovanje. Tako na MMS kot na Emo smo pristopili kot bend in smo želeli pokazati, da smo bend.

Marko: Tinkari so denimo ponudili, da bi se na odru predstavila s plesno skupino, pa je zavrnila in želela nastopiti z nami. Všeč mi je, da so na letošnjo Emo prišle skupine, ki delujejo, ustvarjajo že nekaj časa, ne pa projekti, ki bi bili namenjeni le festivalu.

Mitja: Danes imajo festivali veliko medijsko pozornost, kar ti potem prinese razpoznavnost in več možnosti, da na koncertih predstaviš svoje delo. To je za glasbenika zelo pomembno.

Marko: Bilo je dosti polemik okoli te pesmi (Spet, Round and round, op. a.), češ, to ni pesem za Tinkaro. Ampak kaj pa bi bilo? Če poslušaš njene albume, se razlikujejo.

foto: MMC RTV SLO / Jani Ugrin
Foto: Jani Ugrin

Lahko primerjata MMS in Emo?

Marko: Menim, da je glavna razlika v razpoznavnosti. Ema je večja zadeva, je velika izkušnja in tudi Evrovizija je velika stvar. Še italijanski Sanremo izpade majhen proti tej mašini. Moraš pa tam narediti dober vtis.

Kaj vama zmaga na Emi prinaša za nadaljnjo kariero?

Marko: Že sicer imamo letos vsak vikend koncert po različnih krajih po Sloveniji. Upam, da bomo še vedno držali tak tempo. Imamo tudi nekaj novih pesmi, ki čakajo na studio. Računam tudi na to, da bi še kaj naredili v sodelovanju z Raayem, saj veš, ena ni nobena (smeh).

Se počutita, kot bi, podobno kot športniki na olimpijadi, predstavlja Slovenijo na Evroviziji?

Mitja: Po vseh uspehih športnikov na olimpijadi, se tudi mi počutimo kot ”Dajmo narediti tudi mi en razstur”. Neko tako poslanstvo smo sprejeli.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here