Članki

Objavljeno julij 11th, 2014 | Eva Branc

0

Intervju: Rudi Bučar

Vsestranski istrski glasbenik Rudi Bučar, ki je v soboto zmagal na Festivalu Melodije morja in sonca je ekskluzivno za portal Muzikobala spregovoril o svojih glasbenih sodelovanjih, nadaljnih načrtih, nastopih ter o njegovem, Rudijevem letu 2014.

Rudi_Bucar_foto_Bojan_Stepancic (1)

Rudi Bučar (foto: Bojan Stepančič)

Na letošnjem Festivalu Melodije morja in sonca si očaral vse, tako strokovno žirijo kot tudi občinstvo v portoroškem Avditoriju, poslušalce in gledalce. Kaj ti pomeni ta absolutna zmaga?

To me neizmerno veseli. Potrditve za tiste, ki ustvarjamo, so vedno več kot dobrodošle. Do sedaj me »televoting« ni preveč maral, nagrade sem dobival od strokovne žirije. To je tudi zaradi tega, ker nisem človek, ki bi pozival gledalce h glasovanju. Sem namreč pristaš tega, da bi se na festivalih moralo najprej glasovati za pesem, šele na to za izvajalca.

Meniš, da je Slovenija razumela besedilo pesmi Sen znala jes? So glasovali za Rudija ali za pesem?

Ne vem zakaj, ampak kakorkoli že, bi se rad zahvalil celotni Sloveniji, da je, tudi, če ni uspela razumeti teksta, prepoznala melodijo.

Pesem je tvoja v celoti, si avtor glasbe, besedila in aranžmaja. Je bila pesem izdelana prav za MMS?

Ja, namensko je bila narejena. Imel sem tudi eno verzijo prej, a je bila mogoče malo predrzna. Potem sem prespal in se odločil, da bi bilo boljše narediti nekaj takšnega. Pri tem pa se ne osredotočam toliko na festival oziroma na to, kaj festival pričakuje od skladb, ki jih tja pošlješ. Poslal sem preprosto skladbo, ki mi je bila všeč in temu sem sledil.

Pri tem je treba dati eno veliko nagrado tudi samemu festivalu MMS zaradi odprtosti. Upam, da je ta zmaga priložnost tudi za druge, ki o festivalih razmišljajo malo bolj konservativno. Menim, da če se ne bomo prijavljali na festivale tudi tisti, ki mogoče nismo najbolj festivalovski – kljub temu, da se tam pojavljamo – ne bomo mogli nič spreminjati. Druga stvar, velik napredek je MMS naredil s tem, da je imel letos spremljavo v živo. To je vsaj zame, kot izvajalca, zelo pomembno in koristno. Matrica je posneta kot je in nimaš česa spreminjati, tako pa se na odru izoblikuje neka sinergija.

Rudi Bučar in Frčafele na MMS (foto: Tomaž Primožič)

Rudi Bučar in Frčafele na MMS (foto: Tomaž Primožič)

Kje ste se našli s Frčafelami?

Frčafele so zasedba, ki je nastala prav za to priložnost. Upam sicer, da to ni zadnja. Z nekaterimi od njih smo skupaj peli pri mešanem pevskem zobru Obala Koper. Poklical sem prijateljico Barbaro Škrbina in skupaj z njo sva naredila ta sestav. Najprej me je zanimalo, če so za žur, kot drugo pa, ali dobro pojejo. Mislim, da sem dobil eno in drugo.

Kdo je bil tvoj favorit na letošnjem MMS-u?

Moje favoritke so bile Frčafele (smeh). MMS je imel letos kar nekaj dobrih skladb. Moram priznati, da do skladbe od Easy-ja (Iztoka Novaka, op. a.) ne morem biti objektiven že zaradi tega, ker sem sodeloval zraven. Ta skladba mi je strašno pri srcu, tudi Mef (Drago Mislej Mef, op. a.) je napisal izjemen tekst.

Dotakniva se še drugih tvojih projektov. Konec maja je izšla plošča Kantajmo, na kateri nastopaš kot avtor priredb istrskih ljudskih pesmi, ki so prirejene za komorni zbor, izvaja jih Kvartet 7plus. Od kje ideja za album? Bi se še kdaj spustil v te vode?

Absolutno. Izhajam iz zborovske družine, oče in mati sta bila člana različnih zborovskih sestav. Do te zamisli sem prišel, ker se ne poje več. Vsi se izgovarjamo, da ni več takšnih oštarij, a jaz menim, da še vedno obstajajo klopce, na katere lahko prinesemo bocon vina in pojemo. Na tej plošči je sedem ljudskih prearanžiranihin tri avtorske skladbe. Kvartet 7plus praznuje tudi svojo 20. obletnico delovanja in to je bilo v vzajemno korist. Odzivi so zaenkrat, vsaj v zborovskih krogih, zelo močni.

Rudi & Elevators (foto: EMA2014)

Rudi & Elevators (foto: EMA2014)

Kaj pa trenutno pripravljaš v studiu?

Pripravljam svojo 4. avtorsko ploščo s poudarkom na kulturni dediščini, bo pa v ospredju avtorska glasba. Na albumu bo pravzaprav samo avtorska glasba, a v istrskem slogu, razen nekaj skladb, ki so bolj samosvoje.

Mogoče bolj rockersko obarvane?

Različno, v principu pa folk in etno, ampak tudi kaj »zaruži«.

Letos jeseni te čaka še Slovenska popevka. Spet se boš predstavil s svojo pesmijo. Kaj lahko pričakujemo?

Eno tako rock-sinfo balado. Poleg sebe bom imel tudi električno kitaro (smeh). Upam si trditi, da ima možnosti za dobro uvrstitev. Glasbeniki, ki so za to priložnost snemali z mano, so bili tudi navdušeni, kar se odraža pri njihovem igranju.

Na letošnji Emi si sodeloval s skupino Elevators. Imate v načrtu še kakšno sodelovanje?

Zaenkrat je to, to. Pustili pa smo odprta vrata, saj se zelo dobro razumemo, prav tako tudi sodelujem s posameznimi člani skupine. Nedvomno bomo v prihodnosti še kaj naredili.

Rudi & The Cool Vibes 02032010 5,2

Rudi & The Cool Vibes

Kaj pa zasedba Rudi & The Cool Vibes?

To je meni ena zelo ljuba »štorija«, ki je žal zaenkrat morala iti počivat’. Upam, da v tej izjavi zveni tudi malo optimizma. To je hkrati trn v mojem srcu, ki me nekako zbada znova in znova. Fantje, s katerimi sem tvoril to zasedbo, so zares dali vse, čas, voljo in še marsikaj, da bi stvar uspela. Meni se je v določenem obdobju rodil otrok in moja žena ni imela službe, takrat sem se moral odločiti, kaj bom v življenju. Takrat mi je bil otrok na prvem mestu. Zato sem se odločil, da dam Cool vibes-e na »standby«. Zelo me veseli, da so fantje to razumeli. Nenazadnje s člani še vedno sodelujemo. Si pa upam trditi, da bo tudi tukaj enkrat, ne vem sicer kdaj, plošča zagledala luč sveta.

Pa sodelovanje z zasedbo Ne me jugat?

Tudi to je posebna zgodba. To je zame ena boljših zabavljaških zasedb, kar jih je v severni Istri. Zelo dobro vedo, kaj delajo in to tudi znajo. To se odraža na njihovih nastopih na šagrah. Rad bi povedal, da se motijo tisti, ki menijo, da je to lahko delo, ker je zelo garaško delo.

Spirits Featured

Spirits (foto: Liana Vincoleto)

Šušlja se celo o ponovni združitvi skupine Spirits. Drži?

Mislim, da je letos 20. obletenica. Lahko povem, da so pogovori že potekali in da smo se celo že dobili. V smislu, da bi letos kaj naredili. Ostali smo povezani, sicer imamo vsak svoje zgodbe in se težko časovno uskladimo. Želja pa je prisotna. Tudi tu bo zagotovo kaj obrodilo, ne vem pa povedati, kdaj.

Kako sicer gledaš na lokalni glasbeni prostor?

Zelo optimistično. Ker premoremo veliko odličnih glasbenikov, mladih glasbenikov. Ti se odločajo tudi za študij glasbe, tudi onkraj meja. Ne bi rad zapostavil klasične glasbe, v kateri smo zelo močni na mednarodnem področju. Prav tako v zborovskem petju. To je dodatna potrditev, da smo talentirani.

V spodnjem videu lahko poslušate Rudijevo zmagalno skladbo MMS-a 2014

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Objavil-a

je novinarka in v tem poklicu na Obali dela že več let. V ekipi uredništva portala je edina, ki ni glasbenica, zato pa lahko skupnosti prinaša zunanji pogled na glasbeno sceno tega prostora, ki jo spremlja večji del svojega življenja.Komentiranje je izključeneno.

Nazaj na vrh ↑

Send this to a friend