Intervju: Pantaloons

0
995
Pantaloons (foto: Aida Čehić)
Pantaloons so trio, ki dela avtorsko glasbo, ki je mešanica broken beata, dubstepa, elektrofunka, jazza in ambientalnih momentov. Vse ideje spustijo skozi tubo, sax in bobne. Pantaloons sestavljajo Aljaž Markežič, Luka Belič in David Nik Lipovac. S člani smo se pogovorili o njihovih pogledih na obalno glasbeno sceno ter o načrtih v prihodnosti!
 • Prosim, predstavite se vsi člani Pantaloons in povejte svojo vlogo v bendu. (Napišite tudi v katerih bendih/projektih ste sodelovali)

Luka: Jaz sem Luka Belič, v Pantaloonsih igram tenor saksofon. Sax igram 3 leta, začel sem ga igrati pri zasedbi Chili Brass Band. Opravil sem pa nižjo glasbeno šolo iz klarineta, s katerim igram tudi pri marežganskem orkestru.

Pantaloons: (od leve proti desni) Luka Belič, David Nik Lipovac, Aljaž Markežič)

David Nik: Ime mi je David Nik Lipovac, tudi jaz sem igral pri Chilijih in sicer bobne. Prej sem igral pri Vinotoch, Nevermind,… Trenutno igram še pri Jakobu Kobalu, Žigi Rustji in seveda pri Pantaloonsih.

Aljaž: Jaz sem pa Aljaž Markežič, v Pantloonsih igram tubo. Prej sem igral pozavno, s katero sem opravil nižjo in nekaj let srednje glasbene šole. V sklopu šolskih obveznosti sem igral pri več komornih in simfoničnih orkestrih, nekaj let sem igral tudi pri big bendu Hrošči, kasneje pa smo ustanovili še Chili Brass Band.

 • Koliko časa ste že aktivni ter kako bi opisali zvrst, ki jo izvajate?

Aljaž: Začeli smo leta 2017. Opisali bi se kot akustični EDM… Izvajamo elektrosnko glasbo z akustičnimi inštrumenti…

David Nik:… z elementi jazza.

 • So Pantaloons band, ali projekt? Sedaj so moderni projekti, veliko bolj kot bendi. Utemeljite svojo razlago!

David Nik: To je band.

Aljaž: Ja, ni začasen band. Nimamo namena narediti le par koncertov in nekaj malega eksperimentirat. Smo band, ki si želi ustvarjati dokler se le da.

 • Nameravate posneti album? Kakšni so plani v tej smeri?

David Nik: V mislih je tudi album. Teden dni nazaj smo izdali EP, ki se počasi približuje albumu… Planirano je it snemat enkrat po februarju, do takrat je treba narediti še vsaj dve pesmi. Želja po albumu je velika.

Luka: Mislim da ga bomo snemali po koščkih, po paketih, tako da bomo sproti izdali kak komad, kakšen spot,…

 • Letos sodelujete pri Klubskem maratonu, kakšni so občutki…do sedaj?

Aljaž: Projekt je zanimiv predvsem ker smo imeli moč posneti dva komada za kompliacijo, igrali smo še v živo na radiju, RŠ nam je organiziral turnejo po Sloveniji, uspel sem it v kraje v katerih še sploh nisem bil. Pridobili smo tudi nekaj na prepoznavnosti… Škoda je pa le to, da ponekod ni tako dobro obiskan.

David Nik: Izjema je Murska Sobota, ki je bila kar presenteljivo dobro obiskana. Dobili smo dosti connectionov (povezav). Tudi če je event slabo obiskan, so tam ljudje, ki vedo zakaj pridejo, so pomeben del občinstva, vedo kaj iščejo.

Luka: Po drugi strani je razumljivo, da je ljudi malo, saj nastopamo bendi, ki nismo znani.

Aljaž: Je pa KM super investicija v prihodnosti. Brez KM-ja bi morda še nekaj časa koncertirali samo na obali. Sami bi potrebovali bistveno več časa za pridet »ven«.

 • A zaradi prepoznavnosti klubskega maratona imate kaj več špilov? (al je še prezgodaj)

Aljaž: Ponudb je dosti…

David Nik: Morda je še prezgodaj, vendar so tu pa tam neke potencialne stične točke za nadaljnje sodelovanje.

Luka: Sigurno bo/je prišlo do nekega stika z javnostjo, dobivamo dober feedback, pozitivne misli, ponudbe pri sodelovanju,…

David Nik: Tudi klubi v katerih smo igrali, so izrazili željo, da še kdaj ponovimo naš koncert.

Pantaloons (foto: Aida Čehić)
 • Kakšni so plani za prihodnost? Slovenija? Tujina?

Luka: Dobili smo povabilo na en večji slovenski festival, ki naj zanekrat ostane skrivnost. Slovenijo smo zaenkrat dali skozi, kar se koncertov tiče, dobili smo občutek koliko je »velika«. Sigurno se jo da še »izpilit«. Hkrati pa razmišljamo tudi o tujini.

 • Kaj mislite o obalni glasbeni sceni? Vi ste avtorski bend v kopici mnogih cover/tribute bandov, zato nas zanima vaše mnenje?

Aljaž: Morda nisem najboljši kandidat za to vprašanje, vendar naj povem, da ne spremljam podrobno obalne glasbene scene. Tukaj sta pa dve vprašanji: Ali te glasbene scene ni, oziroma ni nič kar bi bilo meni zanimivo ali pa je pač jaz ne dovolj dobro spremljam. Mislim, da je na obali ogromno rock zasedb. Zdi se mi da manjka inovativnost, Glasbenikov je veliko, na obali imamo več glasbenih šol, lahko bi bilo res bilo malo več inovativnosti. Na KM-ju smo imeli moč spoznati veliko glasbenikov iz drugih koncev Slovenije, ki delujejo v zelo zanimivih zasedbah, najbolj me je presentila scena v Novi Gorici. Tam je dosti takih bendov.

Luka: Jaz se strinjam z Aljažem, dodal bi še, da imamo na obali tudi dosti DJ-jev, producentov, ter rapperjev, ki so poleg rockerskih zasedb še številčni. Zdi se mi da Pantaloonsi na obali precej izstopamo in smo zato morda tudi ljudem zanimivi.

David Nik: Tudi jaz stojim za vsem že omenjenim. Nimam več kaj dodati.

 • Vsi člani ste sodelovali v raznih obalnih bendih/zasedbah, koliko spremljate obalno glasbeno sceno in ali imate kak obalni priljubljeni bend? 

Luka: Žal nimam ŠE nobenega priljubljenega obalnega benda.

Aljaž: Niti jaz.

David Nik: Na sceni spremljam le tisto kar me zanima, moj priljubljen obalni band so defintivno Noair.

 • Kupujete plošče (fizične CD/vinil)? (ne samo obalne). Povejte kateri album ste nazadnje kupili? Obalni in ne Obalni.

Luka: Na zadnjih parih koncertih kjer sem bil, na žalost nisem imel možnosti kupit CDja ali vinilke.  Kupil sem CD Jakoba Kobala, vendar je od tega že en lep čas.

David Nik: Ploščke kupujem, vendar zelo poredko. Nazadnje sem kupil album od Zajtrk, ko so bili na JEFF-u in na koncertu kvinteta »There Be Monsters« saksofonista Boštjana Simona na oddaji Jazz in jaz, pri Mojci na RA KP. Tam sem kupil prvi in drugi album. Na obali pa sem z nakupom ploščka podprl zasedbo Bas In Glas, ko je Jajo pred parimi meseci ponujal še zadnjih par CD-jev.

Aljaž: Glasbo konzumiram večinoma prek streaming platform. Plošče nisem že dolgo kupil. Če mi je band všeč, si raje kupim kakšno majico.

 • Bi radi še kaj sporočili bralcem našega portala?

Aljaž: 1.11 pridite na finale KM, v Menzi pri Koritu! Počekirajte kej naš Soundcloud in Bandcamp, sledite nam na socilanih omrežjih…

David Nik: …in bodite originalni!

Intervju sestavil Matjaž Derin, odgovarjali so člani Pantaloons, za kar se jim zahvaljujemo!