Intervju: Malorshiga

0
1206
Malorshiga so obalni istrski black metal band. Nedavno so izdali svoj prvenec z naslovom “Kvlt ov Vitis et Olea”. Z njimi smo se pogovarjali o obalni metalski glasbeni sceni, novem albumu, koncertih ter načrtih za prihodnost.

[Oelka] Način za odkrivanje zapuščine našega rodnega kraja in obenem eksperiment iz vidika zvoka, jezika ter splošnega umetniškega izraza.

 • Prosim, da predstavite se vsi člani in opišete vašo vlogo v bendu!

Oəlka – vokal, Verghogna – kitara, Dishpiazher – kitara, Mizheria – bas, Dizghrazia – bobni.

 • Člani uporabljate nadimke – obstaja razlog za to? Bi radi bili anonimni?

[Malorshiga] Ne gre se toliko za anonimnost, saj je v sodobnem svetu neobstoječa. Naši psevdonimi oz. odrske persone služijo temu, da lahko stopimo na oder v drugačnem stanju duha. 

Malorshiga (foto: Jordan Radešič)
 • Kakšna je povezava z Malorshigo in Črno šagro? Opišite kako je nastala skupina?

Malorshiga je nastala s prvo Črno šagro. Imeli smo tri potrjene bende in ker smo potrebovali še enega, smo ustanovili Malorshigo. Projekt je sicer že nekaj časa obstajal v idejni fazi, Črna šagra pa je predstavljala idealen trenutek za rojstvo benda. Oba projekta druži enak ideološki nazor – želja po odkrivanju pozabljenega, po povezovanju različnosti v skupno entiteto, ki ima za seboj močno lastno identiteto. Črna šagra je seveda namenjena metalcem, predvsem pa se trudimo, da bi jo približali tistim, ki še niso imeli priložnosti pobliže spoznati metalske subkulture. Malorshiga se v to sestavljanko vpne kot skupna vez med tradicionalno, deloma zgodovinsko tematiko in sodobnim glasbenim izrazom. Podobno kot šagra z metal glasbo.

 • Koliko let ste že aktivni – Ste člani skupine pred tem sodelovali v kakšnih drugih obalnih skupinah?

Skupina deluje od leta 2017, v trenutni postavi pa ustvarjamo od lanskega poletja. Druge obalne skupine, v katerih smo sodelovali so: Vinotoch [Oəlka]. Incarnated, Halcyon Era [Vergogna]. Shkripa [Dishpiazher]. Halcyon Era [Mizheria]. Cowboys From Hell [Dizghrazia].

Malorshiga - Kvlt ov Vitis et Olea (2019)
Malorshiga – Kvlt ov Vitis et Olea (2019)
 • Nedavno ste izdali svoj prvo ploščo. Je to album ali EP?

[Malorshiga] Album.

 • Kako bi torej opisali svoj novi izdelek? Za kakšno glasbo gre?

[Malorshiga] Mešanica black in death metala s pridihom Istre.

 • Kje ste ga posneli (tudi kdo je snemal) in kdo je vse sodeloval na plošči?

[Malorshiga] Album smo posneli sami, doma, z izjemo vokalov. Vokale smo posneli v studiu Zeleni Blues, kjer nam je pomagal Nedjan Kastelic. Miks in master je napravil Jan Bajc Funa, znan tudi pod avtorskim imenom .čunfa. Ilustracijo za album je izdelala Urška Vidmar. Grafiko za album sta izdelala Helena Mikolj in Ivan Umer. Na albumu gostujeta Jerneja Umer Kljun na vokalih in Dario Marušić na istrskem mihu.

 • Kje se da poslušati ter kupiti ploščo?

[Malorshiga] Plošča je na voljo na portalu Bandcamp, kjer jo lahko tudi naročite v fizični obliki. Album lahko tudi predvajate na našem Youtube kanalu.

 • Kako poteka(la) promocija plošče? Kje vas je možno slišati v živo?

[Malorshiga] Album smo izdali na koncertu v ljubljanskem Orto baru v organizaciji dvojca Dirty Skunks, sledeči konec tedna pa smo ga predstavili na Češkem. S promocijo se bistveno ne ukvarjamo, računamo na organsko širitev. Album v celoti promoviramo zgolj na koncertih, kjer glasbo predstavimo v njenem končnem utelešenju, saj zvočni dimenziji dodamo še ostalo čutnost.

31. marca igramo v etru Radia Študent v sklopu oddaje Afterparty,  16. aprila igramo na Kadilnici of Death v Ljubljani, 15. maja igramo v Celovcu. 30. maja igramo v Kopru.

 • Boste zaščitili blagovno »Ištrijanski metal«, ali že obstajajo vam žanrsko sorodne skupine?

[Malorshiga] Ne, ker nas bodo tožili Hrvati (smeh). No, nazaj k resnim temam – žanrsko spet bistveno ne odstopamo od konvencionalnega zvoka black/death metala. Od ostalih bendov nas ločujejo občasne rifaže v istrskem modusu in dude. Iz tega vidika imamo še veliko prostora za oblikovanje značilnega zvoka.

 • Člani Malorshige ste sodelovali v raznih obalnih bendih, koliko spremljate obalno glasbeno sceno in ali imate kak obalni priljubljeni bend?

[Oelka] Ater Era, Guattari, Omega Sun, Somrak, Spiral Mind, Rudi Bučar, Shiv, Rok Nardin, .čunfa.
[Vergogna] Guattari, Omega Sun, Golidarce, Backward Progression.
[Dishpiazher] Guattari, Žižolath, OG Vauks, Elvis Šahbaz.
[Mizheria] Guattari, Sensation, Žižolath, Grimoir, .čunfa, Ater Era, Omega Sun.
[Dizghrazia] Guattari, Ater Era, Children of Burzum, Grimoir, Vruja, Diatonic Strings Duo, Omega Sun in vsi bandi iz Bunkerja v Izoli.

 • A obalna metal scena obstaja? Kateri bendi so aktualni in aktivni v tem trenutku?

[Malorshiga] Bendi obstajajo. Problem vidimo v pomanjkanju primerne infrastrukture, ki bi omogočala obstanek scene. Glavna težava je pomanjkanje prostorov za vaje. Marsikdo bi rad ustvarjal, ampak nima kje. Na to temo bi se dalo ogromno napisati, je pa veliko stvari samoumevnih. Če se zalomi pri tem koraku bo scena lahko samo še šepala.

Drugi problem je pomanjkanje koncertnega prostora. Na celotni obali je metal moč slišati zgolj v Centru mladih Koper, ko so zvezde pravilno poravnane. Tudi tam pa ne gre koncert mimo brez obiska kakšnega jeznega soseda. Obala potrebuje prostor, ki je odmaknjen od gosto naseljenih središč mest, po možnosti s kompleksom vadnic v neposredni bližini. Tak prostor bi lahko spodbujal povezovanje raznih izvajalcev in umetniških ustvarjalcev nasploh – ne glede na medij, področje ali žanr.

Kar se tiče »zaznanega« obstoja metala na obali pa se lahko za doseganje širše javnosti zanesemo zgolj na medije. Zavedamo se dejstva, da metal, kot marginalna subkultura, ne more biti ravno deležen obsežne medijske pokritosti, je pa škoda, da se ena izmed najbolj plodnih glasbenih zvrsti skoraj da zanemarja. Sicer so pri širjenju metala na obali, poleg vašega kolektiva, aktivni pri Neodvisnem obalnem radiu, veliko pa je že storil tudi Radio Koper.

Trenutno so najbolj aktivni in najbolj uspešni obalni bendi Omega Sun, Guattari, Ater Era, Chains in Cowboys From Hell

 • Kupujete plošče (fizične CD/vinil)? Povejte kateri album ste nazadnje kupili?

[Oelka] Ater Era – Clades, Mgla – Age of Excuse, Thy Catafalque – Naiv.
[Vergogna] Space Unicorn on Fire, From Ashes.
[Dishpiazher] Elvis Šahbaz – IO.
[Mizheria] Albume večinoma kupujem na Bandcampu. Nazadnje sem v fizični obliki naročil EP The Mind’s Eye od The Omnific in Spiral Mind – A Play of Shadows.
[Dizghrazia] Zadnje tri plošče so prišle od finske založbe Blood Music, ki bo počasi prenehala z delovanjem. Naročil sem par vinilk, ko so praznili zalogo. Perturbator – B-sides and Remixes pt. I & II. Irreversible Mechanism – Immersion.

 • Bi radi še kaj sporočili bralcem našega portala?

Predvsem bi se radi zahvalili vsem organizatorjem koncertov, ki skrbijo, da obalna scena stoji neomajna v burji. Predvsem to velja za kolektiva Nemesis Booking in Bunker 1981. Hvala tudi Armandotu Šturmanu, da je po duši metalec. Bralce in poslušalce pa vabimo na koncert v Center mladih Koper, 30. maja. Čin.

Intervju sestavil Matjaž Derin, odgovarjali člani Malorshige, za kar se jim zahvaljujemo!