Intervju : Kevin Koradin

0
1020
Še pred začetkom neznosne poletne vročine, je slovenski avtor, kitarist in vokalist Kevin Koradin, znan predvsem po svoji vlogi frontmana v zasedbi Tide, za naš portal spregovoril o svojih glasbenih dogodivščinah. Tekom intervjuja smo izvedeli kakšna usoda čaka omenjeno zasedbo, pa tudi kako Kevin dojema svoje glasbene začetke s skupino Revolver. Predstavil nam je delček svojega življenja na Nizozemskem ter svojo avtorsko kariero, prav tako smo izvedeli tudi kako gleda na obalno glasbeno sceno. Razkril nam je, da ima zelo jasno začrtane plane za bližnjo prihodnost, ki bodo presenetili še tako trdne skeptike.
Revolver 1995 (foto: Revolver arhiv)
Revolver zasedba z albuma Sistem 1995 (foto: arhiv skupine)
 • Koliko let že deluješ v glasbeni sceni?

Moji začetki segajo v zgodnja devetdeseta leta, ko sem ustanovil skupino Revolver in smo bili nato dejavni nekje do leta 1996. Nato sem se  leta 1998 preselil v tujino, na Nizozemsko, kjer sem ustanovil zasedbo Tide in tudi posnel prvi album. Od leta 2005 dalje sem se vrnil v Slovenijo in smo s Tide izdelali bolj resen načrt in začeli delat preko ljubljanske založbe – Cele pametne založbe in v naslednjih desetih letih smo izdali štiri albume. Na glasbeni sceni delujem danes predvsem kot avtor.

 • Drži, da je bil prvi tvoj studijski posnetek solo za skladbo “Zdej en dan” na plošči od Zmelkoow. Kdo te je zbral?

Hm, pozabil sem že ali je do mene z vprašanjem, ali bi posnel solo za njihovo skladbo, najprej pristopil njihov manager Primitivc ali pa sami Zmelkoow. Spomnim se, da me je Goga enkrat prišel iskat v Lucijo in me odpeljal na njihove vaje nekje na vasi sredi njiv.  Spomnim se tudi, da smo solo posneli v Piranu pri Andrei Effe.  To je bila moja prva izkušnja, da sem snemal za nekoga drugega takrat. Mislim, da je to bilo še pred uradnim prvencem skupine Revolver.

 

 • Kakšen odnos imaš do zasedbe Revolver?

Zasedbo Revolver je težko komentirati, da ne bi izpadel kritičen oziroma nehvaležen do tistega obdobja. Ampak seveda to ni tako. Na obdobje Revolver se spominjam zelo čustveno, saj smo bili takrat še zelo mladi in iz tega vidika je bilo super. Z vidika nekoga, ki se še vedno aktivno ukvarja z glasbo na profesionalni ravni, pa so to amaterski začetki. Vendar, če te na tisto obdobje vežejo čustva in spomini iz otroštva je fantastično, ne zato ker bi glasbo poslušal z ušesi, ampak s srcem. Jaz pa sem se še nadaljnjih dvajset let ukvarjal z glasbo, zato na tisto obdobje gledam le kot na najstniške začetke, ki so mi definitivno dali zagon, da sem se z glasbo začel ukvarjati bolj resno. Takrat sem začutil, da mi je glasba pisana na kožo in da lahko nadaljujem po tej poti. Z Revolver sem si nabral nekaj kilometrine in izkušenj, da sem v končni fazi tudi eksperimentiral svoje sposobnosti. Igrali smo namreč vse od soft rocka, do grungea in nato tudi metala. Predvsem mi je žal, da veliko komadov zasedbe Revolver ni bilo posnetih, saj so bili nekateri res zelo dobri. Takrat žal ni bilo današnje tehnologije in škoda je, da se je na te skladbe skoraj da pozabilo. V obdobju Revolver sem tudi začutil svojo oklicanost kot avtor, saj sem že pri Revolverjih bil avtor vse glasbe. Vsekakor imam na Revolver lepe spomine.

Revolver 1993 (foto: Revolver arhiv)
Prva zasedba Revolver leta 1993 (foto: Revolver arhiv)
 • Veliko ljudi te povezuje z Nizozemsko. Kakšni so bili razlogi, da si odšel tja?

Na Nizozemskem sem dobil delo kot avtor, studijski kitarist in se prav tam izpilil tudi kot pevec. Tako sem se preživljal in v tistem obdobju prvič od tega začel živeti. Nizozemska je bila dobra izkušnja, ker sem se tam naučil veliko o studijskem delu in o glasbenem poslu/svetu. Naučil sem se dela in snemanja v studiu, svoja obzorja pa sem širil predvsem kot avtor v vseh glasbenih žanrih. Naučil sem se tudi, da se kot avtor ne smem omejevati na svoje lastne glasbene preference.  Če imaš smisel za glasbo se ne smeš omejevati le na določene, priljubljene, zvrsti.

tide3
Prva zasedba Tide (foto: arhiv skupine)
 • Zasedba Tide je nastala še preden si se vrnil v Slovenijo. Kako se je razvijala?

Tide smo nastali na Nizozemskem in sicer kot studijski glasbeniki. Vaditi sem začel s profesionalnim bobnarjem z Danske, ki je deloval v istem studiu, medtem pa smo zamenjali precej basistov. Čez nekaj časa sem v Amsterdam povabil slovenskega basista, kolega Mateja Bateliča, ki se je dejansko bandu tudi pridružil in smo tako pričeli nastopati kot trio ter snemati demote, pod imenom Tide. Sicer je zgodba zasedbe Tide kmalu po prihodu z ameriške turneje z odhodom bobnarja za nekaj časa šla na pavzo in se nato nadaljevala v Sloveniji. Tide so prve štiri leta sestavljali sami obalni člani, nato je prišlo do mešanih ekip in zasedba se je uveljavila predvsem kot ljubljanska oziroma slovenska. Slovenija se mi je vedno zdela premajhna, da bi se označili kot le obalni band. Kot avtor sem bil vedno bolj dejaven v Ljubljani in sem zato tam bolje poznan kot na obali, imam pa željo delati tudi z obalnimi pevci in talenti ter jim pomagat se prebiti na sceno.

Moram pa povedat, da smo imeli vedno super podporo Radia Koper in smo vedno dobro sodelovali skupaj.

 • Koliko je bilo različnih zasedb Tide? Zakaj je prišlo do menjav?
Tide (Foto: Luka Kaše)
Druga zasedba Tide (foto: arhiv skupine)

Načeloma sva bila v Tide stalna člana predvsem jaz in Matej Batelič. Ostali člani pa so se menjavali, ker je glasbena scena v Sloveniji zelo težavna in marsikdo na tem področju ne zdrži več kot določeno število let, saj pričakujejo prehitro preveč. V glasbi je veliko odrekanja in veliko žrtvovanja. Na začetku vedno prevladuje navdušenje in prvotni zagon, v resnici pa imajo ljudje službe in družine in s takšnimi obveznostmi se ne morejo sto odstotno posvetiti zahtevam, ki jih terja band, torej vaje, koncerte, studijske priprave, snemanja in tako naprej. Prihaja tudi do finančnih zapletov, ki velikokrat skregajo člane banda med seboj. Torej razlogov, da so se člani zasedbe menjevali, je bilo več različnih. Nekaterim včasih tudi ni bilo več prav, da sem jaz avtor in vodja banda, čeprav so že ob prihodu vedeli, da je to tako in je to tisto kar je vedno zaznamovalo zvok skupine Tide. Menim, da ni to nobena takšna zadeva, da so se pri Tide menjavale zasedbe, saj se to dogaja skoraj v vsakem bandu iz enakih ali podobnih razlogov.

 • Kako to, da ste letos igrali na obali prvič po sedmih letih?
Tide 3
Tretja zasedba Tide (foto: arhiv skupine)

Velikokrat sem slišal očitke, da Tide nočemo igrati na obali. Težava je tukaj bila predvsem pri organizatorjih, saj se je naša agencija velikokrat morala boriti z njimi, da bi lahko imeli na obali kakšen koncert. Enostavno ni bilo pravega odziva. Tako, da je do našega zadnjega nastopa v Snack baru, na koncu minilo res sedem let, saj smo pred tem igrali leta 2008 v Taverni. Z organizatorji ves ta čas namreč nismo nikakor našli skupnega jezika.

 • Kakšna je situacija s Tide danes? Še obstaja skupina?

Odločil sem se, da začasno prekinem z delovanjem Tide. Tudi zato ker so ljudje v band prihajali iz napačnih razlogov in nisem čutil več prave motivacije in inspiracije za delo, ki bi morale vladati v bandu. Začutil sem, da moram začeti z nečim novim in obrniti stran. Tide smo svojih 5 ali 10 minut že imeli in čas je, da se gre novim podvigom naproti. Ponavljanje istih stvari trenutno nima smisla in zato menim da je potrebna pavza, verjamem pa tudi, da bomo prej ali slej naredili en revival oziroma comeback. Ne vem pa še v kakšni obliki bomo to naredili. Vsekakor pa sem zelo hvaležen za vse izkušnje, ki sem jih pridobil s Tide, saj sem imel srečo in možnost izkusiti glasbo na profesionalnem nivoju.

 • Sušlja se, da delaš nov bend. Drži? Zakaj gre?
tide-snack-bar (2)
Koncert Tide v Snack Baru (foto: Rok Dolničar)

Tako je. Trenutno imam nov band, s katerim snemamo album in naj bi izšel enkrat v jeseni. Ravno v obdobju ko sem zaključeval s Tidi, sem od svojega kolega Sergeja Pobegajla večkrat prejel pobudo, da bi skupaj ustvarjala nekaj novega. In res sva se nekega dne dobila in pričela razvijati ideje, tako, da sva v mesecu dni imela že za cel album materiala. Dobila sva tudi odličnega bobnarja, Davida Debevca in odločili smo se, da naredimo en power trio. Več kot toliko, pa do izida prvenca, letos jeseni, ne bi želel izdati. Lahko zaupam samo to, da je glasba zelo udarna. 🙂

 • Imaš kakšen komentar na obalno glasbeno sceno? Jo sploh spremljaš?

Moti me, da glavni bandi na obalnih koncertih zmeraj prihajajo od drugod, obalni bandi pa so v svojem kraju večna predskupina in po možnosti igrajo le za potne stroške. Očitno lokalni organizatorji zelo malo cenijo svoje skupine. Glede obalne glasbene scene zato nimam preveč pozitivnega mnenja, saj slednja precenjuje tuje glasbenike, na primer hrvaške, medtem pa prezira tudi zelo kvalitetne lokalne zasedbe. Takšnih primerov drugod vsaj v tolikšni meri nisem opazil. Na takšen način pa obalni bandi ne morejo rasti. Zato vsem obalnim bandom svetujem, naj se ne osredotočajo le na to območje, ampak naj gredo čim večkrat nastopat tudi drugod po Sloveniji.

 • Imaš kakšen priljubljen obalni band, predvsem od teh aktualnih, novih?
tide-radio-live-7-1-2015-foto-alan-radin (27)
Kevin Koradin na Radiu Live (Foto: Alan Radin)

Žal niti ne poznam veliko mladih obalnih bandov, saj nisem bil v stiku z obalno sceno. Do pred kratkega sem bil namreč ves čas lociran v Ljubljani, kjer sem seveda redno obiskoval koncerte in sem tam zelo malokrat zasledil kakšen obalni band. Zato se sprašujem ali je na Črnem Kalu res nekakšna pregrada? Malo je to v šali rečeno, ampak vsekakor je treba spodbujati več avtorske glasbe na obali.

 • Pišeš skladbe za druge izvajalce. S kom sodeluješ?

Redno sodelujem tudi z drugimi izvajalci in pišem glasbo ter besedila. Pred poletjem sva delala duet z Aniko Horvat, potem sem sodeloval z ljubljansko pevko Sašo Debeljak, ki pričenja s svojo rockersko kariero. Sodeloval sem s Tonetom Kregarjem iz skupine Mi2, Manuelo Brećko, Mario Masle itd…vedno imam nekaj načrtov in dogovarjanj za sodelovanje z različnimi izvajalci. Prav tako imam željo, da bi glasbo delal tudi za kakšnega mladega obalnega izvajalca, ki morda šele začenja svojo glasbeno pot. Verjamem namreč, da je na obali veliko glasbenih talentov in s svojimi izkušnjami bi jim vsekakor lahko veliko pomagal.