In memoriam: Franko Hmeljak

0
912
V tem tednu nas je zapustil dragi prijatelj, predvsem pa velik gospod, Franko Hmeljak. Njegova značilna podoba, z iskrico v očeh, nasmeškom na ustnicah, zvito cigareto med zobmi, razmršenimi lasmi in coklanim, sedeč s prekrižanimi nogami, bo v naših spominih ostala za vedno. Prav tako kot njegova pronicljiva misel, s katero nas je razvajal in bogatil bodisi prek radijskih sprejemnikov bodisi v živo, ob kozarčku kave.
Franko Hmeljak (foto: M. Derin)

Franko Hmeljak je obudil številne kulturne in športne tradicije našega prostora, bil je njihov aktivni povezovalni člen skozi desetletja.

Ostale so nam številne njegove knjige, izdaje, pričevanja… a vendar bomo najbolj pogrešali njegovo prisotnost – na prireditvah, na ulici, na pandolo turnirjih…in prijazno besedo, ki jo je ob snidenju namenil vsakemu. Slava mu!
Franko je bil tudi podpornik našega glasbenega portala Muzikobala. Idejo o vzpostavitvi glasbenega arhiva, ki naj bi vseboval vse glasbene skupine, ki so kadarkoli delovale v našem skupnem okolju, je sprejel z navdušenjem in nam tudi pomagal pri zbiranju gradiva. Njegova knjiga o Kameleonih je bila povod, da smo kot arhiv obalne glasbene scene začeli snovati portal Muzikobala.
Za vsa pričanja, misli, informacije in spodbudo se mu še enkrat iskreno zahvaljujemo!
Uredništvo Muzikobala izreka iskrene sožalje družini ter vsem žalujočim prijateljem. Franko, počivaj v miru!
Naslovna fotografija: Matjaž Derin