Idiogen

0
362
Idiogen (foto: arhiv Idiogen)

(Rock/Psihadelični Rock)


[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”[email protected], Stranger At Home@Idiogen-Stranger_at_home.MP3, For You@Idiogen-For_you.MP3, For Me@Idiogen-For_me.MP3, The Ocean’s Taste@Idiogen-The_oceans_taste.MP3, Drive You Mad@Idiogen-Drive_you_mad.MP3″]

Kraj: Koper. Leta delovanja: 1982 – 1989

Idiogen je bilo neobičajno ime neobičajnega projekta: skupina, ki bi ji lahko rekli psihadelični power rock trio, ki je sredi 80-ih upesnila kritična razmišljanja ljudi izza železne zavese z glavo uperjeno v svet in jih združila z neomajno ljubeznijo do glasbe Jimija Hendrixa ter skoraj popolnim prezirom za takratni vzpon synth-popa. Zvočne značilnosti ter odlilke Idiogen so zatorej bile poglavitno kitarske, z mogočnimi blues-rock riff-i, wah wah solo vložki, pogosta uporaba divje tulečega kontroliranega feedback-a, ritem sekcija, ki se je znala sprehoditi od retra do new wave-a, pogosto recitativni vokal ter kompleksna, introspektivna in metaforična besedila v odlični angleščini.   Projekt se je hitro razvil v diskografsko, medijsko in koncertno mednarodno uspešen podvig, ki ga je spremljal nastanek  t.i. »indie« založniške  scene v takratni Jugoslaviji ter v Italiji.  Medtem, ko so svet preplavljali Duran Duran in je v takrat še nesamostojni Sloveniji prevladovala mračna elektronika ali zapozneli punk in vse temnejši odtenki alternativne sivine, Idiogen so barvito in glasno zastopali nekaj, kar lahko danes (v dobi preporoda kitarskega rocka ter novodobnih neodvisnih oblik diskografije) brez zadržkov lahko opišemo, kot glasbo krepko pred svojim časom.

Biografija:

Skupina IDIOGEN je prvotno nastala iz srednješolske zamisli in pogosto neobičajnih idej pobudnika ter vodje skupine, Andrea F (Flego). Zametki delovanja segajo v leto 1982, ko je skupina z intenzivnimi vajami, iskanjem lastnega zvoka, eksperimentiranjem ter seveda neizbežnimi spremembami zasedbe leta 1984 prišla do prve, kasetne izdaje za DID Koper. Po številnih koncertnih nastopih na katerih je skupina razen peščice priredb Jimija Hendrixa vedno, že od začetka igrala samo lastno, avtorsko glasbo in po številnih dodatnih snemanjih je ta material skupaj z novimi posnetki postal prvi vinilni album, »Idiogen«, ki ga je leta 1986 izdala koprska Produkcija Slovenija – prva prava neodvisna založba na ozemlju takratne Jugoslavije, plod dela in poguma ekscentričnega »šefa« Borisa Fulana – »Primitivca«, še danes med najbolj svojstvenimi in vplivnimi glasbenimi menažerji v državi.  Leta 1987 je na zahtevo kultne italijanske založbe Toast Records iz Torina izšel EP »Burning«, leta 1988 pa je sledil domnevno najbolj dovršen in ambiciozen album skupine, »Drive You Mad«. Vse omenjene diskografske izdaje, ki danes pri zbiralcih veljajo za precejšnje raritete in se le občasno pojavijo na spletu (za presenetljivo visoko ceno), so poleg Jugoslovanske dosegle tudi distribucijo v tujini, npr. v ZDA, Veliki Britaniji ter Italiji, in to pod okriljem legendarnih neodvisnih založb, kot sta npr. Rough Trade Records iz Londona, ali Supporti Fonografici iz Milana. Skupino Idiogen so temeljito in navdušeno recenzirali največji nacionalni mediji (Rock, Džuboks, Mladina, Stop, Antena) in ravno tako tudi tuji mediji, od obskurnih fanzine-ov do najvplivnejših glasbeih revij (Spin, Melody Maker, New Musical Express, Rock’n’Roll Confidential, Rockstar, Rockerilla, Mucchio Selvaggio, Buscadero, Urlo, Buzz, Tommy, Repubblica, Messaggero Veneto, itd).  Koncertirali so po celi Italiji, na Madžarskem, pogosto na Hrvaškem, v Srbiji in Bosni, in še najredkeje v Sloveniji. Neizbežna leta jugoslovanskega vojaškega roka ter ravno tako neizbežna glasbena neskladja in menda tudi »prekomerne doze druženja in rock&roll-a« so skupino na koncu razdelile tako, da je v najboljši rokerski tradiciji razpadla na vrhuncu svojih moči in kariere, ob prehodu med 1989 in 1990. Že vrsto let je v pripravi CD kompilacijski album z remaster-ji najbolj reprezentančnih pesmi in posnetkov, skupaj z nekaterimi neobjalvljenimi in/ali nedokončanimi posnetki, ki naj naposled le izšel v letu 2013-2014.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Člani:

  • Andrea Effe (kitara, vokal, avtor, producent)
  • Drago Hrvatin (bas kitara, back vokal,  soavtor)
  • Max Felix (bobni)

Bivši člani:

  • Žare Pavletič (bas kitara, 1983-85)
  • Damijan Barut (bobni 1983-86)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

The Idiogen (Kaseta, 1985)

Idiogen 1985

Idiogen (Album, 1986)

Idiogen 1986

Burning (EP, 1987)

Idiogen burning 1987

Drive You Mad (Album, 1987)

Idiogen drive you mad 1987

Urbana Istra Osamdesetih (kompilacija, 2011)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Motionless (Videogodba 1986)

Snowdrop

Fall

One day blues

 

[/tab][tab title=”Drugo”]

[/tab][/tabgroup]