Gašper Piano & Samo Turk

0
1205
Gašper Piano & Samo Turk (foto: Robert Hutinski)

(Acoustic fusion)

Kraj: Koper, Celje. Leta delovanja: 2005 – 2011

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”St.George Slays A Dragon To Free A Maiden@Gasper_Piano_in_Samo_Turk-St_George_Slays_A_Dragon_To_Free_A_Maiden.mp3″]

Duo klasičnih kitar sestavljata Samo Turk in Gašper Piano. V času skupnega igranja sta si pridobila izkušnje na različnih nastopih; poleg samostojnih celovečernih koncertov sta svojo zvočno barvo večkrat združila z literarnimi večeri ter s slikarskimi razstavami. Samo Turk je aktiven v različnih jazz in rock zasedbah; Toxine, JazzLessNess in The Muffin Men, Gašper Piano pa v multimedijskem projektu Threeofmany, v kulturno umetniškem društvu KUD 567 in pri ustvarjanju lastnih glasbenih produkcij. Skupaj sta v letu 2007 posnela in izdala svoj prvi album – koncertni »Live at Jeff 2007«, leto kasneje pa sta posnela naslednjega – »Thewayistheway«. Vsebina glasbenega dueta je avtorska. V njej se prepletajo različni glasbeni vplivi; etno, samba, flamenco, jazz. Poleg teh pa lahko projekt razumemo preprosto kot odsev njunih občutkov,  ki sta jih zapisala v zvok strun. Le-ta je včasih umirjen, zaljubljen in apoloničen, spet drugič vihrav, prodoren in dionizičen. Glasbeni nastop bi tako zajemal nekakšen glasbeno-avtorski dnevnik, spisan v zadnjih letih študentskega življenja.

Gašper Piano in Samo Turk sta se spoznala na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Kmalu sta ugotovila, da imata podobne ali celo komplementarne glasbene okuse in se preizkusila v skupnem igranju. Že na prvih vajah je nastala skladba Lila, ki so ji sledile nove in nove avtorske skladbe, na začetku kombinirane s tujimi kompozicijami, kasneje pa sta se osredotočila samo na avtorski material. Leta 2006 sta nastopila v živo v oddaji TV Slovenija Študentska. Leto kasneje sta svoj nastop na festivalu Jeff posnela in izdala. Leta 2008 sta v Elizabetini kapeli v Celju posnela drugi album Thewayistheway.  Istega leta sta v živo nastopila na piranskem Radiu Tartini.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

  • Gašper Piano (klasična, folk kitara)
  • Samo Turk (klasična, folk kitara)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

  • Live at Jeff 2007 (2007)

Gašper Piano & Samo Turk Live at Jeff

  • Thewayistheway (2008)

Gašper Piano & Samo Turk Thewayistheway

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Strange love (v živo @ Galerija Račka)

Ulrik

Dounia

The Answer

[/tab][/tabgroup]