Fregatura

0
4059

(PunkRock)

Kraj: Koper, Izola, Piran. Leta delovanja: 1994 – 2011

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”[email protected], Šjora Špija@Fregatura-Sjora_Spija.mp3, Brez Idej@Fregatura-Brez_Idej.mp3, [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], Časovni Stroj (Live)@Fregatura-Casovni_stroj(Live).mp3″]

Fregatura je med svojo publiko bila poznana kot štiričlanski ženski punk–rock band iz obale, ki je v tovrstni postavi najbolj aktivno deloval med leti 1996 in 2003. Do menjav članov oz. instrumentov, ki so jih igrali, je prišlo zgolj zaradi materinstva pri Milici ter bolezni in kasneje smrti pri Teodori (R.I.P.). Bendu se je leta 2004 pridružil bobnar Simon Doberšek, kasneje pa še kitarist Goran Janowsky.

Leta 1994 so Jana, Teodora, Milica in Alison zasnovale idejo o ustanovitvi ženskega benda, ki bo igral zgolj avtorsko glasbo v slovenskem jeziku in s katero se bo postavil ob bok prevladujočim moškim zasedbam tistega časa. Jasno zastavljen cilj jih je vodil k prvim poskusom skupnega ustvarjanja, za bobnarko in kitaristko je bil to tudi prvi stik z instrumenti. Alison se je po prvih mesecih premislila, tako da so se prvo leto uigravale kot trio: Jana na bas kitari, vokalu in občasno za bobni, Milica na kitari in back vokalu ter Teodora na bobnih. V drugem letu delovanja se jim je pridružila Blanka na klaviaturah. Tako so kot štiričlanska zasedba ustvarjali in koncertirali po Sloveniji, Hrvaški,  Italiji, Avstriji, Nemčiji in Nizozemski vse tja do Teodorine prezgodnje smrti leta 2004 (RIP). Prostor za vaje v Ivančkovi baraki so si delile z obalnima skupinama No limits in Valter Brani Sarajevo. Člani teh zasedb ter drugi “frendi”, ki so v večini člani takrat delujočih obalnih zasedb, imajo zasluge za spodbudo, podporo ter pomoč pri posojanju opreme. Seveda so nam ob strani stali tudi vsi organizatorji koncertov tako v Sloveniji kot v tujini. Leta 1999 jim je Marko Brecelj omogočil snemanje njihovega prvega in edinega CD ja »Fregatura« (drugi obstoječi posnetki so posnetki s koncertov), ki je svoje poslušalce dokončno oblikovan dosegel šele nekaj let pozneje (leta 2005), zahvaljujoč Babotovi produkciji. Leto 2004 pa ni bilo zaznamovano le z izgubo bobnarke in drage prijateljice, temveč so istega leta zamenjali tudi prostor za vaje ter člane zasedbe. Preplavil jih je val novih glasbenih idej, ki so jih nekateri naši poslušalci sprejeli z odobravanjem, drugi pa so bili mnenja, da so se začeli oddaljevati od njihovega specifičnega žanra. Kakorkoli že, do danes Fregaturi še ni uspelo posneti in izdati druge CDjke. Fregatura so bile tudi gostje na Radio Študent, kjer so po njihovem intervjuju pogosto zavrteli mjihovo »Šjoro Špijo«. Fregatura so koncertirale z priznanimi slovenskimi (obalnimi) kot tudi tujimi bendi, med drugim: No Limits, Valter Brani Sarajevo, Srečna Mladina, Ratos De Porao, Sensation, Pridigarji, Srou pa letu, Pudding Fileds, Scuffy Dogs, Let 3, Zablujena Generacija, Overflow, Dickless Tracy, Hladno Pivo, KUD Idijoti, Franci Blašković ipd.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

FREGATURA (Prva zasedba, 1994-2003):

 • Jana Olivieri (bas kitara, vokal)
 • Milica Repija (kitara, spremljevalni vokal)
 • Blanka Palčič (klaviature, vokal)
 • Teodora Sulič (bobni)

Druga zasedba (2003):

 • Jana Olivieri (kitara, vokal)
 • Blanka Palčič (bas, vokal)
 • Teodora Sulič (bobni)

Tretja zasedba (2004-2006):

 • Jana Olivieri (kitara, vokal)
 • Blanka Palčič (bas, vokal)
 • Simon Dobršek (bobni)

Ex-Fretgatura (četrta zasedba, 2006-2011):

 • Jana Olivieri (kitara, vokal)
 • Blanka Palčič (bas, klaviature, vokal)
 • Simon Dobršek (bobni)
 • Goran Janowsky (kitara, spremljevalni vokal)

Bivše članice:

 • Alison Flego (1994)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Fregatura (1999, Bum records Kranj)

Fregatura 1999

3. Obalna Pašteta (2005)

Tretja obalna pašteta 2005

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Ex Fregatura – Pavza (v Živo)

[/tab][tab title=”Drugo”]

Ex Fregatura na Myspace


[/tab][/tabgroup]