Easy

0
1482
Iztok Novak Easy (foto: Alan Radin)

(Pop / Rock)Kraj: Koper. Leta delovanja: 1992 – danes

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”[email protected], Nekaj je med nama@Easy-Nekaj_je_med_nama.mp3, Kar tako@Easy-Kar_Tako.mp3, [email protected], [email protected], Toplo je doma@Easy-Toplo_je_doma.mp3″]

Iztok Novak “Easy” je obalni glasbenik, radijec in ljubiteljski igralec, ki je v obalni glasbeni sceni aktiven že tri desetletja. Svoj prvi (zaenkrat edini) samostojni album Galeb je izdal leta 1995, pred tem je pa vrsto let igral klaviature pri legendarni obalni skupini Night Jump.

Mama je Istrijanka iz Gržičev pri Oprtalju, oče se ima za Štajerca, rojen je nekje na meji z Dolenjsko – Reštanj pri Krškem, kjer rastejo kumine in pijejo šmarnico (tudi) za zajtrk. Našla sta se v očesni kliniki v Kuparih pri Dubrovniku. Oba namreč vidita bolj nič kot malo, tako kot mlajši brat Aleksander Novak. Črne med belimi je prvič našel pri učiteljci klavirja prof. Lidiji Kranjec, a ker mu lestvice niso šle od rok tako kot ostalim, ga ni marala. Postala je prva, ki jo je prevaral. Igrati je začel le »Let it be, Imagine, kasneje Hey jude, pa skladbe Neila Younga, Dylanove in podobne. Seveda, bolj tiste ta počasne in namesto not, začel brati Hesseja, Sartreja, R. Bacha in podobno. Tedaj je začel tudi pisati, najprej v stavkih.  Doma ga niso razumeli, sploh oče. Zato je odšel in se vrnil nikdar. Pa so ga našli in ga poslali v Prištino. V JLA. V kantini, pove Easy, je bilo kot v MKC-ju. Bil je tudi Ani.

Ker je na avdiciji za »vojnički band« lepo zapel, so mu namesto orožja dali mikrofon in postal je »pevač zabavne muzike«. Med služenjem vojaškega roka in v letih kasneje,  je začel svoje rime zlagati k akordom. Skladbe pa so šle v predal, ker je začel za veselje in denar, in obratno, igrati najprej pri »ohcet zasedbi« Frape, kasneje pa na polno pri zasedbi Night jump. Pri, od konca osemdesetih do sredine devetdesetih, zelo popularni cover skupini, s katerimi so preigravali Floyde, Zeppeline, Doorse,, itd., je igral klaviature in pel (bolj ali manj) back vokal. Tu in tam kak »lead«.

Ko je zaradi neresnosti, tako obrazložitev so mu dali ostali člani benda (Roki Petkovič, Mare Dugaro, Boštjan Andrejc – Bushy in Bruno Viler), dobil nogo, je takoj začel snemati tiste iz predala in leta 1993 s skladbo Starec zmagal na festivalu Popsi, ki ga je Mef organiziral v Izoli. Easy je dobil zalet in v letu 1995, pri ZKP RTVSLO izdal svoj, zaenkrat edini album z naslovom Galeb. Kmalu zatem je srečal ženo, potem dobil še prestolonaslednika (Aljaž Novak, Vinotoch), tako, da časa za špilanje za veselje, ni bilo več. Na Radiu Morje so imeli nekaj časa zanj, in tedaj je lahko prvič sedel pred radijski mikrofon, kmalu zatem odšel na avdicijo za radijskega moderatorja Radia Capris in kot edini, zmagal. 1998 so ga postavili postavili še za urednika, čez tri pa ga zasnubli na »nacionalki« (Regionalni RTV Center Radio Koper-Capodistria). In te dni mineva 14 let odkar je na Radiu Koper prvič rekel: »Če komu stoji, je ura 9«.

Vmes se je ukvarjal tudi z glasbenim in športnim managmentom, je pa ves ta čas v njem tlela želja po vnovičnem glasbenem ustvarjanju. In zgodilo se je: Če ste gledali lanske Melodije morja in sonca, se boste gotovo spomnili nežnega glasu, božajočega klavirja in pesmi Kar Tako, ob kateri so se mnogim zatresle brade in orosile oči. Odpel jo je EASY, ljubiteljski igralec, radijec in glasbenik, ki je leta 1995 izdal svoj doslej edini album, z naslovom Galeb. In četudi je minilo že toliko let, se zdi, da je njegov čas šele prišel. Strokovna žirija festivala ga je lani nagradila za najboljšo izvedbo, v skupnem seštevku pa je osvojil 3. mesto. Na festivalu leta 2015 se je vrnil z Nekaj je med nama, skladbo, ki poje o nasprotjih med Njim in Njo in zmagal 35. edicijo Melodij Morja in Sonca.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

  • Iztok Novak “Easy” (vokal, klavir)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Albumi:

Galeb (album, ZKP RTVS, 1995)

Easy-Galeb

Singli:

  • Kar Tako (2014)
  • Nekaj je med nama (2015)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

[/tab][tab title=”Drugo”]

V pripravi!

[/tab][/tabgroup]