Dario Marušić Istrad + Katarina Juvančič & Dejan Lapanja z bendom @ Circolo Koper, 31.5.2013

0
774
foto: Erik Božič

DVOJNI KONCERTNI VEČER, 1. del: Circolo Koper, petek, 31.5.2013

Kot se rado zgodi, se je tudi na hladen petkov večer pripetilo, da sta dva koncerta istočasno popestrila prebujajoče se mesto Koper v poletno sezono. Na isti večer sta bila namreč napovedana koncerta v Circolu in Pub-u 33 v Kopru. Njuna rdeča nit je bila ta, da so nastopajoči na obeh krajih predstavljali svoje sveže izdane ploščke, ki pa se po zvoku, zvrsti in pristopu obenem bistveno razlikujejo. Prvi koncert je pričel ob 20h uri v spodnji dvorani Circola Italijanske skupnosti Santorio Santorio. Koncert je bil zaradi muhavosti vremena premeščen iz prvotne lokacije letnega vrta pod streho.

Pričel je bend Daria Marušića in sicer v postavi: Dario Marušić-violina, sopele, dude, zvočila, piščali, glas; Goran Farkaš-sopela, tambura, piščali, glas; Saša Farkaš – kitara, računalnik; Gorast Radojevič – bas kitara in Ljuban Rajić – tolkala.  Omeniti velja, da gre tukaj za prekaljenega poznavalca istrske, furlanske in sorodne tradicionalne glasbe, saj kot etnomuzikolog že več kot 30 let neumorno raziskuje, izvaja in ohranja glasbeno dediščino širšega istrskega prostora. O njem in njegovem delu bomo v bližnji prihodnosti še pisali v posebnih člankih in prispevkih namenjenih istrski glasbi in njenim akterjem. Kvintet je odigral skladbe iz novopečenega albuma z nekoliko enigmatičnim naslovom »IstradMarusic [3=1=n (music for minorities and losers)]« (založba Celinka). Slišati je bilo svojevrstno mešanico tradicionalnih inštrumentov iz širnega območja Istre in njenih raznolikih godb (pesmi, napevi, dialekti). Za ritmično podporo je poskrbel cajon, električni bas ter ritmični loopi iz laptopa, ki pa so mogoče še najmanj prepričali, saj so se pojavljali sporadično in nekako niso ujeli poskočnega tempa in razigranosti Marušićevih skladb.

Sledila je približno dvajsetminutna pavza za okrepitev z malvazijo ali čem podobnim in že smo zagledali na odru Katarino Juvančič na vokalu in Dejana Lapanjo na akustični kitari. Nastop sta zasnovala tako, da sta sama zaigrala uvodni dve skladbi. Zatem so se jima pridružili še ostali trije člani:  Predstavili so album »Selivke« (samozaložba Stray Cat Tunes), ki zajema upesnjene in uglasbljene zgodbe žensk naše preteklosti in sedanjosti. Le-te je skupina odigrala z veliko mero občutka za posamezno skladbo, za dinamičnost in tragikomičnost besedil-pripovedi. Zgodbe žensk, ki so nosilke albuma so zgodbe mater, žena, partizank, ki se spopadajo z boleznimi, oddaljenostjo, vojno, žalostjo pred izgubo, ljubeznijo, nasiljem itn. Zaradi izpovedne moči je bilo med publiko občasno začutiti nekaj nelagodja, kar kaže na to kako žive in aktualne so vse opevane tematike. Pri tem je Katarinina karizma dobro očarala občinstvo, ki je skupini večkrat odgovarjalo z navdušenim ploskanjem. Večer se je zaključil z dodatkom v obliki senzibilnega bluesa. Bili smo priča dvema močnima nastopoma, ki vsak po svoje pelje glasbeno-ljudsko izročilo naprej med ljudi in nedvomno si oba zaslužita ponovitev.

Več info:

http://dariomarusic.com/
http://www.myspace.com/katarinajuvancic
http://www.radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/katarina-juvan%C4%8Di%C4%8D-dejan-lapanja-selivke

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here