Avtomobili – Sijaj

0
1272

Kaj počne goriški band na obalnem portalu, boste porekli. Tukaj se je znašel, ker so se Avtomobili, zaščitni znak Nove Gorice z zvokom, zapisanim v kolektivno zavest generacij,  v zadnjem desetletju in pol s spremembami v zasedbi iz izključno goriškega postopoma  v enaki meri prelevili v obalni band. Najprej leta 2006, ko so po izdaji albuma Mesta železniških postaj (ZKP RTV, 2006) zaradi zdravstvenega kolapsa Alana Jakina bili primorani najti drugega kitarista. Zamenjava se je utelesila v obalni legendi Boštjanu Andrejcu – Bushyju (HeaveniX, Terra Mystica, Night Jump), ki je prevzel kitarske in back-vokalne zadolžitve. Pol desetletja kasneje je bila na vrsti menjava na bobnarskem stolčku. Takratnega bobnarja Marka Lasiča je zamenjal še en obalni as, David Morgan.

Ne le, da sta dve petini zasedbe obalna glasbenika, Avtomobili že vse od tedaj vadijo na obali, trenutno v Piranu (of all places). In nenazadnje, izvidnica, s katero so v obtok poslali prvi vtis novega albuma Sijaj (ZKP RTV, 2022), nosi naslov Pridi na obalo. Če to ni dovolj razlogov za recenzijo na našem portalu.

Malo je bandov, ki med svojima 20 in 40-letnico nanizajo najboljše albume svoje kariere. Po Mesta železniških postaj so se zvrstili še Pozna pomlad (ZKP RTV, 2012), Daleč (ZKP RTV 2016) in sedaj Sijaj. Za albume si sicer vzamejo krepko več časa, kot v 20. stoletju, ko je bil band na vrhuncu priljubljenosti, a rezultati se obrestujejo.

Čeprav je avtorstvo vselej v izključni domeni bratov Vuksanović (klaviaturist Mirko je avtor vse glasbe, pevec Marko pa vseh besedil), zveni glasba Avtomobilov zelo organsko in bandovsko. Ne samo to, iz albuma v album je vedno bolj tako. Na to zagotovo vpliva dejstvo, da je od zadnje pomladitve banda preteklo že dobro desetletje, Avtomobili pa kljub že 40 letom neprekinjenega delovanja redno in neutrudno ustvarjajo in skoraj mladostno igrivo koncertirajo – tudi po klubih in kafičih – ne le ob okroglih obletnicah, kot prenekateri njihov sodobnik.

Avtomobili - Sijaj (2022)
Avtomobili – Sijaj (2022)

Omenjeni uvodni single je že nakazoval rahlo spremembo v zvoku, z bolj prominentno uporabo saksofona (gost Jani Šepetavec), kar spominja na davna 80. leta in new wave začetke, ko je bil pri Avtomobilih saksofon ne le gost, temveč kar polnopravni član banda, nekaj časa celo ob odsotnosti kitare.

Prvo vrtenje plošče je potrdilo občutek, da gre za drugačen album. Že prvi udarec uvodne skladbe Čas je radikalno zareže z novim zvokom, začinjenim s sintetizatorji in tolkali (gost Rok Škarabot). Udaren začetek v velikem slogu. Po že omenjeni Pridi na obalo sledi Ista pesem, še eno prijetno presenečenje z Morganovim dozdevno razpadajočim groove-om v stilu Davida Bowieja ali celo Dirty Three. V tem komadu prvič doslej dobi prostor za svoj solo basist David Šuligoj, za spremljavo pa ta čas na kontrabasu poskrbi gost Uroš Trebižan. Dva basa istočasno torej. Ne ravno pogosta izbira v popu.

Prvi trije komadi tako kreirajo skrivnostno in nepričakovano vzdušje, ki ga nato naslednji trije vrnejo v bolj poznane tirnice. Skladba Nazaj v sanje celo datira v konec 80. let, dasiravno je na novo posneta in do sedaj še ni bila izdana. V Vedno znova se bratijo latin jazz, pop in vratolomne Bushyjeve kitarske solistične pasaže, balada Zaspi pa z zvokom Rhodesa uspavalno zaključi prvo stran vinila.

Druga stran prične s poznano zvenečimi klaviaturami in rokerskim refrenom skladbe Objel sem se. Dovoli da spet spusti v ospredje razne vintage synth zvoke in predstavlja še enega od številnih vrhuncev plošče. Pust, Zato ti želim in Tako smo hodili (outtake s prejšnjega albuma Daleč) pa spet zastopajo tradicionalne barve. Vinilno izdajo zaključi Mir svetloba, mojstrski zaključek albuma, ki že tradicionalno zahteva bodisi tišino in kontemplacijo bodisi ponovitev poslušanja. Na digitalni in CD izdaji je kot bonus priložena še doorsovska Gozdovi sanj, ki bi se z lahkoto uvrstila tudi na album L.A. Woman.

Novi izdelek Avtomobilov, ki je prispel 6 let po predhodniku (leta 2017 so v oddaji Radio Live napovedali, da bodo za naslednji album najverjetneje porabili manj kot štiri leta, kolikor je minilo med predhodnima dvema – lagali so), vsebuje vse elemente, ki so v preteklosti (z)gradili zvok in vsebino banda. Včasih ostrejši, a bolj pogosto počasen in melanholičen pristop v kombinaciji s samosvojim retro zvokom ter seveda markantnim, takoj prepoznavnim vokalom ter poezijo Marka Vuksanovića. Morda je prav slednje bistveni element, ki jih skozi vsa leta dela unikatne. Tu ni klepanja površinskih pop rim (rim marsikdaj sploh ni), ampak poglabljanje vase, v odnose, včasih družbo nasploh, skratka večinoma introspektivne tematike, ki pridejo z izkušnjami in predvsem prevpraševanjem o življenju, minljivosti, ljubezni.

Avtomobili so band, ki je s svojim delovanjem postavil visok kriterij glede tega, kakšna naj bi bila dolgoživost v slovenskem glasbenem prostoru. Še vedno snemajo albume in čeprav so med njimi večletni premori, ustvarjajo redno, svojega zvoka in stila pa ne podrejajo trenutnim trendom (razen seveda produkcije, ta gre v koraku s časom). Ne le, da se ne naslanjajo na preteklost (četudi bi jim to iz vidika popularnosti bolj koristilo), iz albuma v album celo prestavljajo meje svojega žanra, rezultat pa je ta, da je vsaj od preloma tisočletja naprej vsak album boljši od prejšnjega. Sijaj je tako trenutno na vrhu teh stopničk. Navdušuje s kompozicijami, refreni, aranžmaji, uigranostjo. Navdušuje tudi z besedili, čustvi, vokalnimi linijami, synthi, saksofonom, tolkali, kitaro, bass solom, bobnarskimi aranžmaji, back vokali… ter nenazadnje s tem, da se band pred našimi očmi (spet ali že ves čas) spreminja v nekaj novega, in to po tem, ko smo mislili, da so povedali že vse. Sijaj je sijajna plošča, ki bo dolgo ostala v bližini gramofona.

Skladbe:

 1. Čas je
 2. Pridi na obalo
 3. Ista pesem
 4. Nazaj v sanje
 5. Vedno znova
 6. Zaspi
 7. Objel sem se
 8. Dovoli da
 9. Pust
 10. Zato ti želim
 11. Tako smo hodili
 12. Mir svetloba
 13. Gozdovi sanj (bonus track)

 

Zasedba:

 • Boštjan Andrejc – Bushy: električne, akustične kitare, spremljevalni vokali
 • David Morgan: bobni
 • David Šuligoj: bas
 • Marko Vuksanović: vokal
 • Mirko Vuksanović: klaviature, spremljevalni vokali
 • Rok Škarabot: tolkala
 • Jani Šepetavec: tenor sax
 • Uroš Trebižan: kontrabas

Glasba: Mirko Vuksanović
Besedila: Marko Vuksanović
Priredbe: Avtomobili
Produkcija: Mirko Vuksanović, David Šuligoj
Mastering: Matej Čelik
Posneto: Studio Sonus (tonski mojster David Šuligoj), Studio Feedback (Hammond orgle, tonski mojster Andrej Maver)