Članki

Objavljeno maj 23rd, 2013 | Eva Branc

0

33. Melodije morja in sonca

DSC_0562Letošnji, 33. festival Melodije morja in sonca bo vsekakor poseben. Poseben, ker bo tokrat potekal brez dveh pomembnih soustvarjalcev festivala, Sama Milavca, ki je festival ustvarjal iz ozadja, skozi režijo ter Danila Kocjančiča, ki je z zmagovalno skladbo slavil na šesti MMS-ih. Slednjemu bo posvečen tudi obfestivalski program. Anika Horvat, Lea Sirk, Tuljo Furlanič, Ladi Mljač, Slavko Ivančič in vokalna skupina Šturle bodo namreč popestrili večer s priredbami Kocjančičevih pesmi.

Letošnja novost bo tudi nagrada Danila Kocjančiča, namenjena najboljšemu debitantu, sicer pa se bodo izvajalci na festivalu potegovali za Veliko nagrado MMS 2013 ter nagrade strokovne komisije za najboljše besedilo, aranžma, glasbo, izvedbo. Festivalski večer bo na sporedu v soboto, 6. julija, v Avditoriju Portorož, letos prvič s televizijskim prenosom v visoki ločljivosti. Že pred tem pa bodo v Portorožu podobno kot lani koncerti, na katerih se bodo predstavljali udeleženci festivala.

»Za komisijo je težko delo, izbrali pa smo kombinacijo mladosti, izkušenj in italijanskih tekstov,« je na žrebu vrstnega reda festivalskih skladb povedal umetniški vodja MMS, Slavko Ivančič. Domače barve bodo zastopali Enzo Hrovatin, Igor Lija, ki so ga nekateri označili kar za istrskega Iztoka Mlakarja, Tinkara Kovač, skupina Kalamari, zamejska pevka Ylenia Zobec ter avtorji Drago Mislej Mef, Marino Legovič ter Gaber Radojevič.

»Festival mi pomeni začetek (so)ustvarjanja z Danilom Kocjančičem, s katerim sva začela sodelovati leta 1984. Tako, da sem se v bistvu razvijal in rastel z Melodijami morja in sonca,« nam je po žrebu zaupal eden od skladateljev, Marino Legovič. Letošnjo festivalsko zasedbo pa je označil za precej močno, zato napoveduje zanimivo, napeto in hkrati sproščeno festivalsko vzdušje. »Kot vedno Primorci uživamo, žuramo in ko pridejo še naši kolegi s kontinenta se čuti nek’ drugačen občutek,« je še dodal (so)avtor dveh letošnjih festivalskih skladb. Za pesem Ko te ni, ki se bo na MMS predstavila prva, je namreč napisal aranžma, za Nekaj kar ne mine pa glasbo in aranžma.

Tags: , ,


Objavil-a

je novinarka in v tem poklicu na Obali dela že več let. V ekipi uredništva portala je edina, ki ni glasbenica, zato pa lahko skupnosti prinaša zunanji pogled na glasbeno sceno tega prostora, ki jo spremlja večji del svojega življenja.Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj na vrh ↑

Send this to a friend