Klinc gleda šolo, gremo se glam rock!

0
12820

Bilo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je David Bowie v svoj glasbeni in vizualni stil vnesel ekscentrično pretiravanje, ki se je odražalo tudi v življenjskem slogu glasbenikov; od razvratnih zabav do velike količine alkohola in drog. Nadaljevalo se je v osemdesetih, ko se je glamu namesto rocka pridružil metal, ki so ga poosebljale skupine Twisted Sister, Mötley Crüe, Poison in druge.

In bilo je leta 2010, ko so bili fantje iz skupine Wild ones (zdaj v nekoliko drugačni zasedbi Shock Rocket) predskupina švedskih glam metalcev Crazy Lixx. Takrat so se tudi prvič oblekli v stilu glama in pevec Andrew D danes priznava, »da ga je bilo sram za popizdit.« Tam jih je opazil gospod iz agencije, pohvalil njihov stil in jih prosil za CD, češ, da bi napisal recenzijo, pozitivni odzivi pa so prišli tudi s strani publike. Tako so se fantje odločili: stil je izbran, odslej bomo glam rockerji. Tudi na splošno na glasbeni sceni po mnenju kitarista Martya Faventa prihaja nek ”come back”. »Kot kitarist sem svoje idole našel v tistih časih,« pa odgovarja na vprašanje, od kod nostalgija po časih, v katerih ni bil niti rojen. Denimo v skupini White Lion, zaradi katere si je leta 2007 začel puščati dolge lase.

Ko je bil še srednješolec, je bil Marty sprva čuden tudi svojim sošolcem, šele čez čas so ga sprejeli kot glam rockerja. Vsake toliko se namreč še vedno najde nekdo, ki kaj komentira na to temo, vendar fanta pravita, da je to njihov problem, zato se ne sekirajo. »Če ne bi bilo drugačnih, bi bilo dolgočasno,« dodaja Marty.

Shock rocket_live
Foto:Alessandro Parlante

Kljub temu da za stilsko podobo porabijo borih 20 minut, se fantje pred koncerti še posebej potrudijo, da izgledajo pristni glam rockerji. Ne manjka jim niti make up, za katerega so sicer prvič porabili pol ure, zdaj pa jim gre uporaba črnih svinčnikov za veke precej lažje od rok. Pred pomembnejšim fotografiranjem sicer zadevo raje prepustijo kakšni od svojih kolegic.

Sicer pa je njihova vsakdanja podoba precej podobna preostalim rockerjem, s strganimi kavbojkami in spranimi majicami svojih idolov. »Pred koncertom si uredimo frizuro, sicer pa imam take lase, ker si jih nisem počesal,« o pričeski razlaga Andrew. Prav tako nimajo svojega stilista, po večini poslušajo le nasvete prijateljev. Obleke kupujejo v trgovinah z rabljenimi oblačili. »Na koprski tržnici sem našel dve kvalitetni jakni, ki sta bili sigurno iz 80ih, in to za deset evrov kos,« pravi Marty. Pajkice in podobne, sicer ženske cunjice pa fantje kupijo kar v bližnjem nakupovalnem središču. »Po navadi damo kar denar prijateljicam in potem one kupijo namesto nas,« priznava Andrew, saj jih ljudje sicer gledajo po strani oziroma morajo vsakemu razlagati, čemu potrebujejo taka oblačila.

»Zato, ker lahko,« na vprašanje čemu glam rock kot stil življenja, odgovarja kitarist skupine Shock rocket, Marty Favento.

V prihodnosti imata fanta v načrtu tudi kakšen tatoo, Andrew pa si je ravno preluknjal ustnico. »Že samo za to, sem rabil veliko časa za razmislek o tem, kje in kaj,« pravi. Za tatooje pa bosta rajši počakala še kakšno leto ali dve. »Jaz že vem, da bom imel cele roke,« razlaga Andrew.

Foto: Iztok Aver

Za enkrat tudi še ne živijo zvezdniškega življenja, je pa po koncertih, kot pravita, kar lepo vzdušje. Več oboževalcev imajo sicer v tujini. »Ko smo igrali v Srbiji, so nas častili kot bogove,« opisuje Marty in dodaja, da je zunaj tudi večji trg. Da je Slovenija majhna in dostikrat tudi preozkogleda, se strinja tudi pevec. »Naš plus danes je, da mi vemo, kaj se je zgodilo bendom v 80ih, ki so pretiravali,« meni Andrew, zato fantje droge odklanjajo. »Jaz si želim delati muziko trezen,« pa dodaja Marty, ki pravi, da se ti ni treba drogirati, da bi naredil novo skladbo.

Trenutno si fanta kruh služita eden z učenjem kitare in drugi z uličnimi nastopi, o študiju ne razmišljata. Ko bodo imeli tudi svoj promocijski material, pa si želijo oditi na turnejo po Evropi in mogoče ujeti vsaj delček slave svojih idolov.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here