Bluesback

0
893


 

Njihov blues-rockersko začinjeni repertoar sestavljajo tako avtorske pesmi, kakor tudi priredbe znanih tujih alternativnih glasbenikov (Kenny Wayne Shepherd, Joe Satriani, Jonny Lang, B.B.King, Gary Moore, Storyville, Joe Bonamassa…).

Skozi leta so si oder delili tako z različnimi domačimi (Dan D, Elvis Jackson, Lara B, Siddharta, Night Jump…), kakor tudi tujimi glasbeniki (Eric Sardinas, Michael Burks, Nine Below Zero, Paul Lamb, Mrs. Zeno – Louisiana Mojo Queen, The Morblus, Jimmy Joe’s Band, Francesca De Fazi,…).

V letu 2002 so se, med več kot 600 prijavljenimi, z avtorsko pesmijo GOIN’ OUT uvrstili med 12 izvajalcev na kompilacijo BLUESiN 2002, ki jo pripravlja organizacija znanega blues festivala PISTOIA BLUES iz Italije.

Leta 2003 so posneli studijski prvenec z naslovom Blues On Fire, na katerem so poleg devetih avtorskih skladb, tudi dve priredbi, ki so jih posneli z italijanskim »bluesmanom«, kitaristom in vokalistom Gianluigi »Jimmy Joe« Destradiem, z (takrat še gostom) basistom Willy DeMattio ter z vokalistko Vladko Gojak, kateri pa kasneje ni bil uradno izdan.

 Leta 2006 so nastopili na festivalu Postojna Blues, kot edini slovenski predstavniki takratne edicije. O BLUESBACK so tedaj zapisali:

» Fantje v postavi Peter Orlič (vokal, kitara), Marko Stropnik (kitara, vokal), Willy DeMattia (bas kitara) in Mitja Stropnik (bobni), je več kot prepričala, da je premoremo tudi Slovenci sila zavidljivega “blues rock” struženja.. … Nastopili so nadvse prepričljivo, izstrelili lepo mero blues energije med ljudi ter pokazali, da gre za izkušen, dodobra naoljen stroj kar se uigranosti in tehnične podkovanosti tiče. Skratka, Bluesback so pristopili korektno in zagreto… Če se Bluesback ustavijo v bližini vašega doma, nikar ne zamudite njihove predstave. Skratka zavidljivo in upajmo, da se jim uspe zavihteti navzgor!«

(Postojna Blues Fest 2006, Aleš Podbrežnik ,www.rockline.info )

»Deset minut preko osme zvečer so na oder stopili slovenski mladci Bluesback. Kvartet v postavi Peter Orlič (vokal, kitara), Marko Stropnik (kitara, spremljevalni vokal), Mitja Stropnik (bobni) in Willy DeMattia (bas kitara), ki je doma iz mesta Milje pri Trstu v Italiji, je odprl koncert s priredbo skladbe Takin’ The Hit (orig. Joe Bonamassa) in takoj opozoril, da ni od muh. Sprva je kazalo da gre zgolj za power trio, ki bo mikastil le instrumentale, a me je prihod četrtega člana (pevca/kitarista) čez nekaj kratkih minut že demantiral. Vraga, kako mladim gladko teče tehnika dandanes. Glavni kitarist gotovo ni videl 20 pomladi, v rokah pa je brez zavor masiral srebrno Ibanez lepotico (Joe Satriani signature). V skovanki R&B-ja in soul funka? Da tudi to je mogoče. Fantje so v repertoar vpletli dve skladbi svojega avtorskega porekla. Zlasti je vokalist opozoril, da mu je Glenn Hughes velik vzornik. Premogel je zelo lep barvni soul odtenek in zelo samozavestno improviziral z njim. Bluesback so mlada tvorba, ki bi morala izdati svoj CD že leta 2002, pa se to zaradi neposluha domačih založb žal ni zgodilo. In verjemite. S prikazanim občinstva še zdaleč niso pustili ravnodušnega. Uspela predstavitev skupine, ki je vzbudila zanimanje.«

(Bluesback & Nine Below Zero, Piran 2008,Aleš Podbrežnik ,www.rockline.info)

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Marko Stropnik – kitara, vokal
Peter Orlič – kitara, vokal
Willy DeMattia – bass
Mitja Stropnik – bobni

[/tab][/tabgroup]